Hlavní obsah

Mynářův party stan je jen jednou z mnoha kauz na Hradě, varuje novinář

Foto: ČTK / Slavomír Kubeš, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem (druhý zleva). Snímek z roku 2019.

Reklama

Článek

Měsíc před nástupem nového prezidenta se pozornost opět obrací k týmu Miloše Zemana. Jeho kancléř Vratislav Mynář musí vysvětlovat podmínky „výpůjčky“ party stanu z hradního mobiliáře. Případ podtrhl otázku, jak lidé ze Zemanova okolí i on sám nakládali s veřejným majetkem, vlivem a pravomocemi. Které oblasti jsou sporné?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč případ „výpůjčky“ hradního stanu kancléřem Mynářem není jen drobná epizoda z fungování Hradu.
  • Že k dekádě Miloše Zemana v čele země se vážou pochybnosti o hradním hospodaření, bezpečnosti a uplatňování prezidentských pravomocí.
  • Co bude důležité sledovat, až se úřadu hlavy státu bude ujímat Petr Pavel.

„Kancelář prezidenta republiky rozhodla, že vám faktury ani objednávku neposkytne.“ Tak zní oficiální odpověď na dotazy, jak se na soukromém pozemku dosluhujícího kancléře Mynáře ocitl party stan z majetku Hradu. Na případ upozornily Seznam Zprávy v úterý. Dokumenty o tom, že Mynář za stan zaplatil, ale ani přes přísliby hradních úředníků nedostaly.

Na první pohled by to ve srovnání s jinými kauzami mohlo vypadat jako nepatrná epizoda. „Jde ale o dobrou ilustraci toho, jak může pan Mynář nebo další osádka Hradu vnímat veřejný majetek,“ upozorňuje v podcastu 5:59 investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek, který na příběhu putování hradního stanu s kolegy pracuje.

Celou čtvrteční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

Valášek se v minulosti zabýval řadou kauz spojených s fungováním Hradu za působení Miloše Zemana a jeho spolupracovníků. Často bylo podle něj evidentní, že veřejné peníze a zakázky směřovaly k lidem, kteří byli blízcí hradnímu vedení.

Jako jeden z posledních příkladů zmiňuje smlouvy o pronájmu exkluzivních prostor v areálu Pražského hradu podnikateli, který dříve významně sponzoroval prezidentskou Stranu práv občanů Zemanovce.

Sporné hospodaření, milosti i bezpečnost na Hradě

Nakládání s veřejným majetkem je prvním z velkých otazníků spojených s desetiletým úřadováním Zemana a jeho lidí, myslí si novinář Seznam Zpráv.

„Hrad má poměrně rozsáhlý rozpočet, stejně jako přidružená Lesní správa Lány. A opakovaně se objevovaly nezodpovězené otázky, za jakých okolností se část těch peněz přesouvá do osobního majetku blízkých Miloše Zemana, sponzorů zemanovské kampaně, případně blízkých Vratislava Mynáře nebo šéfa Lán Miloše Baláka,“ říká.

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman s kancléřem Mynářem (vlevo) a tehdejším šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem. Snímek z června 2022.

Zmíněný Balák už Lesní správu Lány neřídí. Rezignoval ke konci loňského roku poté, co ho už dříve loni soud poslal pravomocně do vězení na tři roky za ovlivňování veřejných zakázek. Prezident Zeman ale využil svých pravomocí a udělil Balákovi milost. Přitom byl podle Valáška verdikt Krajského soudu v Praze postavený na pevných důkazech.

„Miloš Zeman se ani neobtěžoval obšírněji zdůvodnit, proč tu milost dává,“ uvádí reportér. Spolu s nedávnou milostí pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) jde podle něj o ukázku zneužití moci ze strany odcházející hlavy státu. Ani o Nečasové není známo, že by trpěla vážnou nemocí. Právě takovou podmínku si však Zeman v minulosti pro udělování milostí stanovil.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Nakládání s právem udělovat milost zapadá do způsobu, jakým prezident Zeman využíval své pravomoci a vliv. Podle Valáška ale pochybnosti vzbuzuje i třetí velká oblast spojená s fungováním Hradu – bezpečnost. Své znepokojení v tomto ohledu nedávno vyjádřil i nově zvolený prezident Petr Pavel, načež ho prezidentská kancelář vyzvala, aby svá obvinění doložil.

Pavel se ale bude muset bezpečností provozu svého budoucího úřadu zabývat. Už kvůli tomu, aby zamezil riziku úniku informací. „Hradní aparát je velký, pracuje tam mnoho lidí a vyměnit všechny ze dne na den nelze. Ale zároveň je opravdu palčivá otázka, komu z těch lidí (Pavel) může věřit,“ říká Valášek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké další případy v hospodaření Hradu za Miloše Zemana jsou sporné nebo o čem se veřejnost může dozvědět až po nástupu nového prezidenta. Poslechněte si v přehrávači v přední části článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, Reflex - Prostor X, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované