Hlavní obsah

Špatná zpráva pro všechny s hypotékou. Do 7 % je úrok normální, říká bankéř

Tomáš Spurný je šéf Moneta Money Bank, páté největší banky na českém trhu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úroky u hypoték nijak výrazně dolů nepůjdou. I za dva až tři roky by se stále mohly pohybovat okolo pěti procent. V pořadu Inside Talks Zuzany Hodkové odpovídá šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Zatímco v roce 2020 byly hypotéky s úrokovou sazbou 1,9 procenta, teď lidé platí i více než šest procent. Právě vysoké sazby jsou důvodem, proč v loňském roce objem nově poskytnutých hypoték meziročně spadl o více než 70 procent. A zásadní obrat se nedá očekávat ani letos – i když zájem klientů nepatrně roste.

„Když se podíváme na měsíc únor, banky poskytly 7,8 miliardy v hypotékách a zájem se marginálně zvýšil – některé banky se snaží nabídnout konkurenční sazby. Když se ale podíváte na budoucí očekávání sazeb za pět let, tak ta očekávání jsou na úrovni 4,5 procenta. Když si k tomu vezmete, že banka musí na takovéto očekávání přidat marži zhruba jedno procento, tak se díváme na pětiletou fixaci za 5,5 procenta,“ říká v pořadu Inside Talks šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný s tím, že je to dvaapůlkrát víc než sazba, kterou klienti získávali v době hypotečního boomu.

Inside Talks

Pořad, ve kterém bude Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírat zákulisí byznysu. Tito insideři popíší, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlí klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize Penty
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Ondřej Fryc z Reflex Capital
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
Foto: Seznam Zprávy

Inside Talks. Každý pátek na SZ Byznys.

Hypotéka pod sedm procent je normální stav

„Dostupnost hypoték pro rodiny s průměrným nebo podprůměrným příjmem se snížila zhruba o 20 procent,“ dodává Spurný s tím, že ještě minimálně dva až tři roky se sazby hypoték nepřiblíží tomu, na co si Češi v minulých letech zvykli.

„Já si myslím, že dokud jsou hypotéky pod sedmi procenty, tak je to v podstatě normální stav. Považuji ho za normální, protože většinu svého života jsem prožil v systémech, kdy to takto bylo. Kvantitativním uvolňováním a s přebytkem peněz na globálních trzích vznikla absurdní situace, kdy úrokové míry byly velmi nízké a vlastně došlo k přerozdělování hodnoty mezi střadateli a těmi, kdo si peníze půjčují. Peníze byly velmi levné a střádat nemělo smysl. No a nyní se blížíme k jiné dekádě,“ říká Spurný s tím, že v nejbližší době neočekává renesanci hypotečního trhu.

Na druhou stranu právě hypotéky jsou podle něj teď z pohledu klientů zásadní téma celého finančního trhu.

V recesi už jsme a ještě chvíli budeme

Česká republika je už teď podle Tomáš Spurného v recesi. „Já si myslím, že v recesi jsme již dnes, neboť několik kvartálů po sobě vidíme, že hospodářský růst se zpomalil a dostal se do negativních čísel, takže minimálně v technické recesi jsme,“ dodává Spurný s tím, že pro další vývoj je velmi zásadní, jak se bude chovat inflace a s ní spojená monetární politika České národní banky.

„Očekáváme, že vysoké sazby s námi budou déle, než bylo očekáváno, to znamená, že věřím, že to zpomalení nás bude držet v recesi tři, možná čtyři kvartály po sobě,“ říká.

Cílová inflace? Úkol na dva až tři roky

Dosáhnout dvouprocentní míry inflace v příštím roce, tak jak to plánuje Česká národní banka, je podle Tomáše Spurného nereálné.

„Já si nemyslím, že se tam dostaneme snadno. Předpokládám, že mnoho změn v cenách komodit a vstupů do reálných výrobků s námi nějakou dobu zůstane a bude trvat možná dva, nebo tři roky, než se na tu cílovou inflaci dostaneme,“ dodává Spurný.

Reklama

Doporučované