Hlavní obsah

Pražský kavárník: Vypadá to, že vláda hodně počítala, aby nám nic nedala

Sylvio Spohr vlastní pražskou kavárnu Louvre a předsedá asociaci restauratérů APRON.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Restauratéry rozčílil návrh kompenzací za loňský rok – je prý připravený tak, aby na něj většina klasické gastronomie nedosáhla. Po rozhodnutí soudu o zrušení kontrol hostů teď šikují právníky a budou chtít náhradu škody.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Vláda rozhodla, že od 9. února nebude v restauracích, službách či na kulturních a sportovních akcích nutné ukazovat potvrzení o očkování či prodělání koronaviru. Reagovala tak na verdikt Nejvyššího správního soudu, který tuto povinnost zrušil v restauracích a hotelech.

„Myslím si, že velké procento gastronomů bude zvažovat žaloby na stát,“ říká k rozhodnutí soudu Sylvio Spohr, prezident Asociace restauratérů Apron a majitel Cafe Louvre. Jen jeho podnik kvůli rozlišování hostů na očkované a neočkované přišel zhruba o 20 až 30 procent tržeb.

Podnikatele zároveň rozčílil i návrh kompenzací za konec loňského roku, který včera představila vláda. Většina podniků na ně totiž nedosáhne.

„To vypadá, že si někdo velmi pečlivě zjistil, jak na tom ty podniky jsou a nastavil to o malinko níž. Z mého pohledu to v současnosti vypadá, že kompenzace, nebo to málo, co o nich víme, jsou připravené pro ty, co buď vůbec neotevřeli, nebo pro ty, kteří provozují noční podniky, kde ta omezení měla největší dopad. Jako by to bylo opravdu velmi pečlivě spočítané tak, aby se to dalo mediálně hezky odprezentovat, ale přitom jsme nic nezaplatili,“ dodává Spohr.

Kontrolovali jste dnes dopoledne, jestli jsou hosté vaší kavárny očkovaní, nebo po covidu?Nebo s tím přestanete až 9. února?

Dnes se mě sice ráno kolegové ptali, jak mají postupovat, ale na našich pravidlech jsme nic nezměnili. Dotáhneme to do 9. února tak, jak to máme nastaveno.

Z vlastní zkušenosti vím, že některé podniky přestaly zákazníky kontrolovat už včera – jak jste vlastně přijal rozhodnutí soudu a rozhodnutí vlády?

Rozhodnutí soudu jsem měl stále s otazníkem, protože rozhodující bylo, jak se k tomu postaví vláda. Zachovala se tak, jak se zachovala, a je jasné, že z toho máme radost. Dává to šanci, že se přiblížíme starým číslům a starým výkonům.

Očekával jste, že vláda kontroly bezinfekčnosti zcela zruší? Nebylo by lepší v době, kdy nakažené počítáme v desítkách tisíc, zachovat možnost testů? Je to v této době dobré rozhodnutí?

Já jsem jen vyčkával. Ano, jsou tady sice desítky tisíc lidí pozitivně testovaných, ale počet lidí v nemocnicích se moc nemění. Nechci se tady však pouštět do prostoru, který patří epidemiologům.

Lidé, kteří se hodně bojí, s tím budou mít problém

Takže se nebojíte, že by to rozhodnutí ve společnosti mohlo vyvolat negativní reakce?

Dá se tušit, že lidé, kteří se hodně bojí, tak s tím budou mít problém.

Je to už několikáté soudní rozhodnutí, které nahrává těm, kteří nastavená pravidla nerespektovali. Těm, co nezavřeli, když měli, těm, co nehlídali Tečku. Neukazuje se, že měli pravdu?

Neměli pravdu. Měli vlastní přístup, vlastní výklad, je také otázka, jaký právník jim radí. Mám dojem, že spousta nařízení neměla oporu v zákoně – a to přesně potvrzuje Nejvyšší soud. Svým způsobem je obdivuji, chápu, že se ve svém zoufalství chovali tak, jak se chovali. Náš přístup kavárny Louvre a většiny členů Apronu je, že jsem se snažili respektovat to a být respektovaným partnerem vlády.

A co vám váš právník radí teď, když se ukazuje, že ta nařízení byla špatná?

Otevírá to prostor. Myslím si, že velké procento gastronomů bude zvažovat žaloby na stát.

Mají takové žaloby reálnou šanci na úspěch?

Nedokážu odpovědět, to už je čistě právní záležitost. Myslím si, že ano.

Předpokládám, že taková žaloba bude spojená s náhradou škody. Jak se ale dá škoda za období kontroly Tečky vyčíslit?

Pokud se budeme bavit o návštěvnosti, tak je jasné, že do restaurací nemohli chodit všichni neočkovaní. To číslo je však ještě větší. Pokud totiž jdete jako rodina, společnost, nebo je nějaká oslava, stačí když je tam jeden člověk neočkovaný. Ty dopady jsou bezpochyby větší a já si myslím, že se blíží 50 procentům.

Kdybyste měl vyčíslit konkrétní náhradu škody za Louvre?

Je otázka, co je to ta škoda. Bude to velmi složité a žádný soudce se na ty věci těšit nebude. Bude to hodně o výpočtech, které jsou vlastně hypotetické.

Třeba lidé nechodili proto, že nechtějí, nebo že se teď bojí a ne kvůli tomu, že nejsou očkovaní?

Souhlas. Žijeme dvě reality. Je to čistě v oblasti odhadu.

A ten váš odhad je jaký? O kolik jste kontrolami přišli?

Opravdu je to těžké vyčíslit. Jistý si jsem dvaceti procenty, možná se to bude blížit třiceti procentům.

Vy se tedy k té žalobě připojíte?

Přirozeně by bylo nejlepší, pokud by bylo možné vznášet nějaké hromadné žaloby. Pokud se to nepodaří, pak je to na každém podnikateli, jak se sám rozhodne.

A vy do toho půjdete?

Vše je teď velmi čerstvé. Nerad bych teď řekl něco, co se pak nestane, ale rozhodně to budu probírat se svým právníkem.

Ze stovek zamítnutých žádostí o kompenzace skončily jen desítky z nich žalobou u soudu. Zatím bez výsledku. Podnikatele odrazuje zdlouhavé řízení a nejasný výsledek… vás ne?

Nevím, jestli to souvisí se složitostí a prokazováním těch škod. Jak vlastně vůbec škodu definovat? Je to úbytek tržeb? Je součástí toho ušlý zisk? Je to těžké.

Od příštího týdne bude lidí víc

Začnou teď lidé chodit do restaurací a kaváren ve větším?

Očekávám, že bude nárůst. Jsem si tím jistý. Od příštího týdne bude nárůst a pak to půjde nahoru.

Během pandemie přišly restaurace o 40 procent tržeb. Sedí to číslo i u vás, nebo o kolik vaši kavárnu v centru Prahy pandemie připravila?

Je to tak. Každý měsíc byl trošku jiný, ale minus 40 procent je přesné číslo. My máme kromě kavárny i středisko, kde děláme firemní prezentace, tiskovky, občas nějaký večírek a tam samozřejmě nebyla prakticky žádná tržba. Tam jsou propady skoro na nulu. Stejně tak to mají podniky zaměřené na večerní provoz, tedy bary a diskotéky.

Vláda už představila první body kompenzací za omezení, která platila od 25. listopadu do 26. prosince. Budete o ně žádat?

Těch informací máme strašně málo a přirozeně, pokud se vejdeme do těch základních parametrů, tedy padesátiprocentní pokles tržeb, tak konkrétně u nás v případě toho jednoho střediska to bude těsné, že se tam nevejdu a v případě toho druhého ano, tam budeme mít šanci se dostat. Já bych si ale strašně přál, abychom věděli víc.

Podmínkou je tam pokles tržeb o 50 procent v druhém pololetí proti roku 2019. To je problém?

Ano. Už jsme zmínili, že restauracím zůstalo zhruba 60 procent. To vypadá, že si někdo velmi pečlivě zjistil, jak na tom ty podniky jsou a nastavil to o malinko níž. Z mého pohledu to v současnosti vypadá, že kompenzace, nebo to málo, co o nich víme, jsou připravené pro ty, co buď vůbec neotevřeli, nebo pro ty, kteří provozují noční podniky, kde ta omezení měla největší dopad.

Pro tu klasickou gastronomii, tedy pivnice, kavárny, restaurace, tam se většina pohybuje někde nad šedesáti procenty. Jako by to bylo opravdu velmi pečlivě spočítané tak, aby se to mediálně dalo hezky odprezentovat, ale přitom jsme nic nezaplatili.

Takže se domníváte, že z těch, co se snažili bojovat, na to téměř nikdo nedosáhne?

To dám písemně.

Budete se snažit to zvrátit? Máte jako asociace nějaké slovo?

Slovo samozřejmě máme, ale ne vždy se nám daří s ním uspět. Bojujeme skoro dva roky, nejprve s předchozí vládou a díky působení Apronu byly kompenzace takové, jaké byly. Ty původní vládní návrhy byly úplně směšné. I s touto vládou se snažíme dostat ke stolu a ukázat, že jsme ti zodpovědní a snažíme být tím respektovaným partnerem při jednáních. Snažíme se o to.

Auto si koupíte později, řízek už ne

Pokud na ty kompenzace nedosáhnete, jak dlouho tu ztráta budete dohánět a co už nedoženete?

Nikdy to nedoženete. Když si chcete koupit auto a nemůžete, koupíte si ho o něco později. Ty řízky, ty kávy a dorty už neprodáte. Ty dva roky jsou ztracené. Jasně, byla tu ta pandemie, některým oborům to třeba pomohlo, ale nás to sejmulo zle.

Ti, co přežili, už zůstanou otevřeni, nebo třeba teď, proto, že nedosáhnou na ty kompenzace, zavřou?

Určitě s nimi někteří počítali, protože byly vládou slíbeny. Jestli bude další pohyb na tom trhu? Očekávám, že ano. Mám dojem, že dopady covidu a toho, jak se řešil, to tu bude ještě hodně dlouho.

Není to zkrátka riziko podnikání? Někdy se daří, někdy se nedaří. Byla tu pandemie, která ovlivnila celou republiku.

Podnikatelé jsou zvyklí nést rizika. Za dobrá rozhodnutí jsou odměněni, za špatná musí zaplatit. My všichni si uvědomujeme, že přišla vážná nemoc, která tu námi je dva roky. Ano, to je riziko podnikání a přirozeně, byli bychom rádi, kdyby nám stát pomohl. Ale riziko podnikání už není, když nám politici, úředníci omezují, zavírají, nebo nějak zasahují naše podnikání. Jestli by něco mělo platit, tak buď – nechte nás podnikat ve ztížených podmínkách, ale pokud nám tam nějakým způsobem zasahujete, připravte si kompenzace, které jsou adekvátní těm zásahům.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované