Hlavní obsah

Státní hmotné rezervy se chystají na krizi. Zatím ropa teče jako obvykle

SSHR teď dostává dvakrát denně aktuální informace o situaci na trhu pohonných hmot. Zatím ke změně nedošlo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruská ropa do Česka zatím stále proudí bez omezení, říká předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. V případě, že dojde ke změně, má stát vlastní zásoby na 94 dní. Občan nic nepozná, věří Švagr.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami jsou v pohotovosti. Od dnešního dne musí totiž dvakrát denně hlásit Správě státních hmotných rezerv aktuální stav zásob v produktovodu i v zásobách. Právě dnešním dnem totiž předseda SSHR Pavel Švagr aktivoval skupinu NESO – národní organizaci pro společný postup ve stavu ropné nouze.

Zatím je hlášení jednoznačné, ropa do Česka produktovodem Družba proudí bez jakýchkoliv omezení. V případě, že by došlo ke změně, má stát nouzové zásoby ropy, benzinu, nafty a leteckého petroleje na tři měsíce.

Jak se současná válka na Ukrajině dotýká Česka a strategického zásobování státu?

Zásobování České republiky ropou a ropnými produkty je v tuto chvíli naprosto plynulé S ohledem na aktuální události na Ukrajině jsem svolal svůj poradní orgán, takzvané NESO. Jeho součástí jsou všichni významní hráči na trhu České republiky z hlediska ropy a ropných produktů. Tedy všichni distributoři, zástupci PKN Orlen z hlediska rafinerií… Jde o to, abychom situaci zmonitorovali a měli přesné a aktuální informace.

Domluvili jsme se, že budeme mít tyto přesné denní informace – dvakrát denně. To je důležité, kdyby se situace nějak změnila, budeme schopni reagovat.

Informace z dnešní dvanácté hodiny ale zní, že zásobování do České republiky ropovodem Družba je plynulé, objednávky na měsíc březen jsou potvrzeny a stejně tak platí, že distribuce na čerpací stanice jsou naprosto ve standardním režimu. Od všech distributorů mám informaci, že zásoby ropných produktů jsou dostatečné.

Ropa tedy zatím proudí bez omezení?

Ropovodem Družba do České republiky, a tím pádem i na Slovensko, ropa stále proudí. Samozřejmě ropovod Družba je pro nás citlivý, protože se nachází v západní části Ukrajiny. Do České republiky ale proudí ještě jiným ropovodem ropa z jihu a tam je situace naprosto standardní.

Mluvil jste o svolání poradního orgánu NESO. Už byl v minulosti svolán?

Je to standardní poradní orgán předsedy SSHR, který má podávat informace v případě hrozících ropných problémů a nouze. Naposledy jsme ho svolávali v roce 2019, kdy byla na více než měsíc přerušena dodávka z ropovodu Družba.

Co se ale bude dít v případě, že plyn a ve vašem případě ropa do země proudit přestane?

Plyn SSHR v gesci nemá. Co se týče ropy a ropných produktů, je ta situace konstantní. Naše zásoby jsou na 94 dnů průměrné denní spotřeby. To je uklidňující zpráva. Pokud by tedy došlo k přerušení dodávek, a to jsme si naposledy vyzkoušeli v roce 2019, kdy z důvodu kontaminace ropa ropovodem Družba více než měsíc do Česka netekla, myslím, že se shodneme, že to tenkrát skoro nikdo nepoznal. Zásobování bylo plynulé a rafinerie fungovaly.

Poučila vás nějak ta zkušenost z roku 2019?

Když se v roce 2019 na začátku objevila ta kontaminace ropy, byli jsme hodně nervózní. Byla to totiž po dlouhé době první situace, kdy jsme byli nuceni uvolňovat nouzové zásoby z rezerv. Museli jsme připravit příslušné smluvní vztahy, příslušnou agendu pro rozhodnutí vlády.

Teď máme tedy natrénováno. Kdyby se cokoliv stalo, jsme vycvičeni reagovat velmi rychle. Já ale věřím, že to nebude potřeba a že ropa a ropné produkty budou mít standardní režim jako dosud.

Pokud by to přeci jen bylo potřeba, musí stát vyhlásit krizový stav, nebo kdy se mohou otevřít nouzové zásoby?

Dostáváme se už do hodně hypotetické úrovně. Těch mechanismů je ale celá řada. Pokud by byla ta nejkrizovější situace, černý scénář, může stát vyhlásit stav ropné nouze – to je na rozhodnutí vlády podle zákona. V roce 2019 jsme to ale zvládli bez krizového režimu. Vždy se to musí vztáhnout ke konkrétní situaci. Teď je však podstatné to, že trh v tuto chvíli funguje a zásoby jsou dostatečné.

Vím, že jste říkal, že v roce 2019 téměř nikdo nepoznal, že se jede z nouzových zásob. Jak rychle se ale nouzové zásoby dostanou třeba do firem a na čerpací stanice?

Dokud fungují běžné distribuční kanály, tedy dokud se v rafinerii nakládají cisterny, které jedou na čerpací stanice, dokud fungují sklady našich partnerů, dokud funguje trh, občan nic nepozná.

Je tu nějaká prioritizace? První dostanou naftu z nouzových zásob záchranné složky, pak ostatní?

Tím už se dostáváte do nejčernějších scénářů. Do situace, kdy by tu byl režim ropné nouze. Pak má stát různé možnosti, ale nemá smysl vyvolávat tyto černé scénáře. Znovu opakuji, od všech našich partnerů jsme ubezpečeni, že komerční zásoby jsou dostatečné. A vedle nich jsou nouzové zásoby státu na 94 dnů.

Zápůjčky v nouzovém režimu

Pokud jsou použity nouzové zásoby. Mění se pak nějak jejich cena?

My v danou chvíli uvolňujeme nouzové zásoby například ve formě zápůjčky. Ten, komu je půjčujeme, tak když skončí krize, nám je zase vrátí. Z mého pohledu je to v principu naturální výměna. Vedle toho funguje zcela tržní mechanismus. O tom netržním mechanismu se bavíme v těch nejčernějších scénářích.

Pokud by k přerušení zásob ropovodem Družba došlo, bude posílena role druhého ropovodu?

Kdyby byla přerušena cesta ropovodu Družba, určitě se bude hledat cesta posílení využití kapacit rafinerií v Česku cestou ropovodu IKL. To je ale komplexnější debata.

Kovy se neprodaly, teď jejich cena roste

My se teď bavíme o ropě a ropných produktech, co všechno má stát ve svých rezervách?

To je celé široké spektrum. Jsou to pohotovostní zásoby, například zdravotní ochranné pomůcky, plicní ventilátory, lůžka, co se aktivovalo během pandemie.

To je ale jen jedna část. Vedle toho jsou v zásobách různé prostředky na povodně, elektrocentrály pro případ výpadku elektrické energie, mostní provizoria. Jsou to i potravinové zásoby, jako třeba obilí či mražené maso.

V nouzových zásobách jsou i průmyslové komodity, před dvěma roky se mluvilo o prodeji našich kovů. Kovy se neprodaly a dnes se ukazuje, že to bylo dobré rozhodnutí. Nejenže jde jejich cena neustále nahoru a tenkrát bychom prodávali se ztrátou, dnes ale také celá Evropská unie říká, že strategické zásoby kovů je třeba v zemích držet.

Je to celá řada komodit. Já říkám, kdo je připraven, není překvapen.

Co by tam mělo ještě být?

Uměl bych si představit daleko širší spektrum komodit. To je ale otázka priorit jednotlivých resortů z hlediska jejich krizových plánů a také otázka finančních zdrojů. Můžeme si přestavit cokoliv, Například letos bychom rádi pořídili novou položku, dětské kojenecké mléko.

Každá doba přináší nové výzvy. I pandemie přinesla také nové výzvy. Na začátku jsme měli 30 tisíc ochranných pomůcek, dnes jich máme přes 160 milionů. Tady jde jen o to, abychom se uměli na tu krizovou připravenost podívat dlouho před tím, než se ta krize přiblíží. Je to levnější a efektivnější.

Kolik peněz je v nouzových zásobách?

To neřeknu, celková finanční bilance je citlivý údaj. Jsou to ale desítky miliard. Jen zásoby ropy jsou v celkovém souhrnu desítek miliard korun.

Reklama

Doporučované