Hlavní obsah

Ekonomická devastace. Když Západ odřízne Rusko od plateb, může pomoct Čína

Foto: Profimedia.cz

Rusku by v případě odříznutí od systému SWIFT mohla pomoci Čína. Ilustrační foto.

Reklama

Jednou ze zvažovaných sankcí je odstřihnutí Ruska od bankovního systému SWIFT, což by Rusku významně zkomplikovalo platby do zahraničí. Ve finančním světě to odpovídá úplné devastaci ekonomiky.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu a na stole je opět otázka, jestli ho neodříznout od platebního systému SWIFT. Západní mocnosti zvažovaly vyjmutí Ruska ze SWIFT už po anexi Krymu v roce 2014. Nyní je však využití této zbraně, již finančníci přirovnávají k jaderné bombě, mnohem reálnější. Nemusí však mít takové důsledky jako ještě před pár lety.

K tomuto radikálnímu kroku ve čtvrtek dopoledne vyzval český prezident Miloš Zeman. „Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány, a mám tím na mysli především sankci v oblasti takzvaného SWIFT, což je mezinárodní bankovní či finanční síť, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl prezident.

Podle zdrojů agentury Reuters je ale zatím nepravděpodobné, že by EU Rusko od systému odřízla. Především proto, že by se mohly zastavit dodávky plynu do Evropy. Německo, Česko a další státy jsou na nich velmi závislé.

Co je SWIFT?

Dnes za většinou mezinárodních převodů peněz a bezpečností těchto převodů stojí systém SWIFT (zkratka z anglického Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). SWIFT je rozsáhlá notifikační síť zpráv, kterou banky a další finanční instituce používají k rychlému, přesnému a bezpečnému odesílání a přijímání informací, zejména příkazů k převodu peněz.

„Je to určitě možné, odstřihnout Rusko od SWIFT, ale zasáhlo by to celou ekonomiku. Je to ultima ratio (krajní prostředek k dosažení nějakého cíle, pozn. red.). Bylo to zavedeno v případě Íránu v roce 2012,“ řekl pro SZ Byznys Gernot Mittendorfer, bývalý generální ředitel České spořitelny a poté člen představenstva Erste Group zodpovědný za finance.

Jak funguje SWIFT

  • Systém SWIFT, který sídlí v Belgii, přiděluje každé finanční organizaci jedinečný kód, jenž má buď osm, nebo 11 znaků. Tento kód se střídavě nazývá identifikační kód banky (BIC) či kód SWIFT. Představme si, že zákazník Bank of America v New Yorku posílá peníze do České spořitelny se sídlem v Praze.
  • Zákazník musí zadat číslo účtu v tomto formátu CZ09 0800 0000 0043 0557 9013 (číslo je smyšlené, pozn. red.) a SWIFT kód GIBACZPX. Bank of America zašle pobočce České spořitelny zprávu SWIFT o převodu platby prostřednictvím zabezpečené sítě SWIFT. Jakmile Česká spořitelna obdrží zprávu SWIFT o příchozí platbě, zúčtuje a připíše peníze na účet českého zákazníka.
  • Jde pouze o systém zasílání zpráv. SWIFT nedrží žádné finanční prostředky či cenné papíry ani nespravuje účty klientů. Ani nejde o zúčtovací služby. „Nemožnost používat SWIFT by tak fakticky znamenala, že vlastník účtů v těchto systémech by nebyl schopen zadávat platební příkazy k provádění plateb z účtů, které jsou vedeny v systémech a jiných bankách propojených systémem SWIFT,“ uvedla pro SZ Byznys mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.
  • Systém, který založilo v roce 1973 šest velkých mezinárodních bank, se rozrostl na současných jedenáct tisíc členů.
  • Konkurenční služby jako americký Fedwire, Ripple a Clearing House Interbank Payments System (CHIPS) nebo ruský SPFS a čínský CIPS zatím dominantní pozici SWIFT neohrožují.
  • SWIFT je družstvo vlastněné svými členy, kteří platí jednorázový vstupní poplatek a roční poplatky za podporu. A SWIFT také účtuje uživatelům poplatky za každou zprávu podle typu a délky zprávy. Tyto poplatky se rovněž liší v závislosti na objemu použití banky; pro banky, které generují různé objemy zpráv, existují různé úrovně poplatků.
  • SWIFT lze obejít samozřejmě hotovostí nebo platbou kryptoměnami, dále přes PayPal nebo Western Union, což ale například u plateb za ropu a zemní plyn ve výši miliard dolarů není reálné.

V roce 2020 odeslalo prostřednictvím sítě SWIFT více než jedenáct tisíc členů systému přes 35 milionů transakcí denně. V březnu 2021 zaznamenala organizace průměrně 42,5 milionu zpráv denně. Jedná se o největší bankovní síť tohoto druhu.

Rusko je připraveno

Ve světě existují k SWIFT alternativy, které však jsou okrajové. Jednak ruský SPFS, který má ve své síti 400 především ruských finančních institucí, ale má omezenou kapacitu. Pak také čínský CIPS, který je rovněž rozsahem menší.

Rusové jsou na vypnutí SWIFT mnohem lépe připraveni než v roce 2014.
Gernot Mittendorfer, bývalý šéf České spořitelny

„Rusové jsou na vypnutí SWIFT mnohem lépe připraveni než v roce 2014, protože s tím museli před invazí počítat. Určitá část plateb už byla přesměrována mimo SWIFT systém. Výrazným hráčem tady může být Čína,“ dodal Mittendorfer.

Prezident Vladimir Putin se od invaze na Krym v roce 2014 aktivně snaží izolovat Rusko od Západu. Po zavedení sankcí byl zakázán dovoz masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků ze Západu.

Na potravinovou soběstačnost pak navazuje snaha o energetickou diverzifikaci směrem k Číně. Dohoda s Pekingem z roku 2014 připravila půdu pro výstavbu plynovodu spojujícího obě země, který byl otevřen v roce 2019. Evropa až 40 procent zemního plynu odebírá z Ruska a v případě výpadku by minimálně část přesměrovala do Číny.

Čína je druhou největší ekonomikou světa a její vysoká poptávka po energiích byla v uplynulém roce jedním z faktorů, které tlačily na růst světových cen energií. Putin přitom už souhlasil s výstavbou plynovodu Power of Siberia 2 do Číny.

Rusko je také mnohem silnější finančně. Drží devizové rezervy ve výši přes 600 miliard amerických dolarů (40 procent HDP) a Národní fond bohatství má rezervy ve výši 12 procent HDP.

„Vysoké ceny ropy umožňují rezervy navyšovat. Aktuálně při jakékoliv ceně ropy, která je vyšší než 44 dolarů (v současnosti přesáhla cena ropy 100 dolarů, pozn. red.),“ dodal hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Role Číny

A vedle fosilních paliv může Rusko vyhrožovat i zemědělskými komoditami: spolu s Ukrajinou kontroluje třetinu světové produkce. Navíc má Rusko v současnosti velmi nízký státní dluh, který nedosahuje ani 20 procent HDP, takže nemá velkou potřebu půjčovat si na zahraničních trzích.

Role Číny v geopolitické situaci světa přitom za poslední dekádu značně vzrostla a je v současnosti jedinou zemí, která může ohrožovat finanční nadvládu Spojených států. Jestliže Čína Rusko zachrání, čili bude ho financovat přímo či prostřednictvím vzájemného obchodu, může její role na mezinárodním poli dál výrazně posílit.

Reklama

Doporučované