Hlavní obsah

Ruské útoky na Ukrajině výrazně zdražují ropu a plyn

Foto: Shutterstock.com

Ropa se dostala nad cenu sto dolarů za barel. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu vyvolal obavy ohledně globálních dodávek energie. Na to reagují ceny plynu i ropy, která zdražila nad psychologickou hranici 100 dolarů za barel. Moskevská burza přerušila obchodování.

Článek

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek kvůli ruskému útoku na Ukrajinu poprvé od roku 2014 překročila hranici 100 dolarů za barel. Útok podle agentury Reuters prohloubil obavy, že válka v Evropě by mohla narušit globální dodávky energie. Zdražuje také plyn pro evropský trh, a to o třetinu.

Moskevská burza přerušila obchodování na všech trzích. Uvedla to ve čtvrtek ráno na svém webu skupina MOEX, která ji provozuje, s tím, že obnovení obchodování oznámí později. Rubl se poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil ozbrojenou invazi na Ukrajinu, propadl nejníže od roku 2016.

Zatímco je obchodování na moskevské burze uzavřené, ruské banky prudce zvyšují směnné kurzy. Alfa Bank nabídla nákup dolarů za 91,44 rublu a eur za 101,11 rublu. Největší ruská banka Sberbank podle agentury Ria Novosti nabízí za euro 116 rublů. Na mezibankovním trhu se rubl propadl o 10,5 procenta a je nejslabší v historii.

Ruské síly ve čtvrtek zahájily vzdušné údery na cíle po celé Ukrajině, tamní úřady oznámily také začátek pozemní invaze přes ruskou i běloruskou hranici. Putin podle svých slov nařídil zvláštní vojenskou operaci na východě Ukrajiny.

Ruské akcie už v posledních dnech v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny prudce oslabovaly. Investoři se jich zbavovali v obavě ze sankcí ze strany západních zemí na ruskou ekonomiku. Dá se zároveň očekávat, že čtvrteční obchodování zahájí evropské akcie výraznějším propadem.

Už teď je benzin nejdražší za devět let

Vyhrocený konflikt na východní Ukrajině pravděpodobně dále zvýší tuzemské ceny pohonných hmot. Již nyní je cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 nejvýše za více než devět let, naftu motoristé naposledy tankovali dráž v létě 2014.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Benzin se u čerpacích stanic nyní prodává v průměru za 37,43 Kč za litr, před týdnem byl o 30 haléřů levnější. Nafta od té doby zdražila o 33 haléřů na průměrných 36,39 Kč za litr. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Rusku vývoj na trzích s ropou podle ekonomů nahrává, protože je klíčovým světovým vývozcem této suroviny. Nelze zároveň vyloučit, že během následujících dní se ropa dostane výrazněji nad úroveň 100 dolarů za barel.

Pro Čechy může být další růst ceny ropy špatnou zprávou, neboť ceny benzinu a nafty se mohou vyšponovat na cenu kolem 40 korun za litr.

O třetinu dražší plyn

Cena plynu pro evropský trh se ve čtvrtek dopoledne zvýšila zhruba o třetinu a je vysoko nad hranicí 100 eur za megawatthodinu (MWh). Před 10:30 našeho času jeho cena zdražovala o více než 40 procent. S tím, jak se situace na Ukrajině vyostřuje, roste cena plynu čtvrtý den v řadě. Zvyšuje se i cena uhlí.

V Evropě, která už se nachází uprostřed energetické krize, toto nové napětí vystavuje zásoby paliv dalšímu tlaku. Kontinent je závislý na Rusku z více než třetiny dodávek plynu a nízké zásoby paliva už loni poslaly ceny na rekordní úrovně. Obavy o dodávky budí reakce Ruska na nové sankce, které chystá Západ.

Foto: Seznam Zprávy

Tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu dál do Evropy pokračuje bez omezení, uvedla ve čtvrtek ráno s odkazem na sdělení ruské plynárenské společnosti Gazprom agentura Interfax. Rusko si klade za cíl udržet své dodávky plynu do zahraničí nepřerušené, řekl začátkem týdne ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov.

„Větší obrázek bude silně záviset na tom, jak zareaguje Evropa a Spojené státy,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Hans van Cleef z finančního ústavu ABN Amro. „Zavedou sankce proti sektoru ropy a zemního plynu, nebo ne?“ dodal.

Reklama

Doporučované