Hlavní obsah

Nejhorší je nejistota. Akciové trhy budou padat, dokud nebudou známy sankce

Foto: Shutterstock.com

Akcie se z propadů vzpamatují, odhadují analytici. (Ilustrační snímek).

Reklama

Evropské akcie zahájily úterní obchodování kvůli vývoji na Ukrajině propadem a dostaly se nejníže za sedm měsíců. Podle analytiků se však akcie vzpamatují, jakmile budou jasné dopady chystaných sankcí či se napětí nezmírní.

Článek

Akcie v Evropě zahájily úterní obchodování citelným oslabením, vývoj na východě Ukrajiny znepokojil investory, které netěší vyhlídky na tvrdé sankce proti Rusku a jejich dopady i na firmy v jiných zemích.

Světové akcie by se ale měly podle analytiků vzpamatovat z krize na Ukrajině během několika týdnů. To by byla mimo jiné dobrá zpráva pro Čechy, kteří mají v tuzemských investičních fondech, včetně těch akciových, přibližně 700 miliard korun, tedy historicky rekordní sumu. Záležet ovšem bude na rozsahu konečných sankcí.

Evropské akcie v úterním obchodování nejprve navázaly na vývoj v Asii, kde hlavní akciové indexy citelně oslabily. Panevropský index STOXX Europe 600 se v úvodu úterní obchodní seance propadl o téměř dvě procenta. Od začátku ledna, kdy tento akciový index vystoupil na rekord, už odepsal kolem deseti procent. Celkový propad ale v úterý mírnily akcie ropných společností, kterým prospívá silný růst cen ropy na světových trzích.

Výrazně v úvodu obchodování klesly také akcie v Německu, které je považováno za zranitelnější než jiné země v Evropě. Hlavní index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem po zahájení obchodování odepisoval asi 2,2 procenta, než ztráty později dokázal zmírnit.

Německo má na Ruskou federaci silné obchodní vazby, zejména co se dodávek plynu týče. Navíc v indexu DAX chybějí energetické firmy, které by celkový propad indexu mírnily tak jako v některých jiných zemích, třeba v Británii. Důležité podle analytiků dále bude, jak tvrdé sankce vůči Rusku oznámí Evropská unie a Spojené státy.

Tím, že se situace ve východní Evropě den ze dne podle všeho zhoršuje, je velmi málo důvodů v tuto chvíli zlato vnímat negativně.
Jeffrey Halley, OANDA

Část investorů místo akcií teď preferuje například zlato, které považují za bezpečnější místo pro své peníze v dobách nejistoty. Jeho cena se kvůli vyostřené situaci v úterý dopoledne nacházela poblíž devítiměsíčního maxima na 1910 dolarech za unci, ale později poklesla.

„Tím, že se situace ve východní Evropě den ze dne podle všeho zhoršuje, je velmi málo důvodů v tuto chvíli zlato vnímat negativně,“ citovala agentura Reuters analytika Jeffreyho Halleye ze společnosti OANDA.

Akcie se vzpamatují

Podle analytiků by se světové akcie měly z vyhroceného konfliktu na východní Ukrajině vzpamatovat během několika týdnů. Samozřejmě bude podle nich záležet na vývoji situace a rozsahu sankcí vůči Rusku.

„Epizody geopolitického rizika většinou na globálních trzích nemívají dlouhého trvání. V úvodní fázi se burzy dostanou pod tlak a ztrácí. Americké akcie mohou odepsat okolo šesti procent, evropské, včetně pražské burzy, okolo deseti procent,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

To podle něj souvisí s tím, že tuzemská i evropská ekonomika jsou propojenější s ruským hospodářstvím. „Pokles ale poměrně rychle odezní. Americké akcie obvykle umazaly ztráty do tří týdnů. V případě akciích evropských mohou ztrátové seance přetrvávat delší dobu, nicméně i tak očekávám jejich odeznění,“ dodal Hradil.

„Čekáme na dvě zásadní události. Kdy ruský prezident Vladimir Putin svoji agresi přestane navyšovat a kdy západní svět vyhlásí nějaké konečné sankce. Do té doby uvidíme nejsilnější propady na akciích z Ruska, Ukrajiny a dalších sousedních zemí,“ uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Velké propady čeká Dohnal u akcií průmyslových zemí EU a asi všech bank. Menší propady pak v zemích konfliktu vzdálených. „Z pohledu akciových trhů to celé může trvat týdny, čerpám z historických zkušeností jiných agresí Ruska poslední doby,“ podotkl.

Pro světové akciové trhy jsou nyní nejzásadnější dvě otázky, kolik území Ukrajiny Rusko zabere a jak velké sankce ze západu přijdou, uvedl makléř Wood & Company Lukáš Novotný. Podle odhadů americké investiční banky Goldman Sachs by otevřený konflikt na Ukrajině spojený s trestními sankcemi vyústil v pokles amerického akciového trhu o šest procent proti pátečnímu závěru, když v Evropě a Japonsku by ztráty byly ještě větší.

Ukrajina a Rusko také patří mezi největší světové vývozce obilí a pšenice, je velmi pravděpodobné, že se cena těchto komodit zásadně zvýší.
Lukáš Novotný, Wood & Company

Pokud bude situace proti současnému stavu ještě více eskalovat, je podle Novotného velmi pravděpodobné, že některé fondy začnou ve větší míre přesouvat část svého majetku z akcií do méně rizikových aktiv, jako jsou státní pokladniční poukázky.

„Ukrajina a Rusko také patří mezi největší světové vývozce obilí a pšenice, je velmi pravděpodobné, že se cena těchto komodit zásadně zvýší. To samé platí pro ropu a zemní plyn. Z akcií utrpí největší ztráty ruské akcie, ale také akcie firem, které jsou na Rusko silně navázané, jako například rakouská Raiffeisen Bank International,“ poznamenal Novotný.

Akciové trhy zažívají výplach a indexy padají po celém světě, uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Nejvíce jsou podle něj zasaženy evropské akcie. „Mimořádně hluboký propad zažil ruský akciový index RTS, který za posledních pět dní ztratil přes čtvrtinu hodnoty,“ upozornil.

Zatímco většina akcií klesá, některým společnostem by podle Křečka současná napjatá situace kolem Ukrajiny mohla prospět. Uvedl, že například výrobci zbraní či firmy zaměřené na kybernetickou bezpečnost zřejmě budou evidovat zvýšenou poptávku po svých produktech. Situace může hrát do karet i některým ropným a energetickým společnostem či producentům potravin.

Reklama

Doporučované