Hlavní obsah

Rychlý dopad Putinova tažení na Ukrajinu. Padá rubl, ruské akcie oslabují

Foto: ČTK

Rubl citelně oslabuje (ilustrační snímek).

Reklama

Postup Ruska vůči Ukrajině otřásá světovými trhy. Jedním z poražených je ruský rubl, který výrazně oslabil k dolaru i české koruně, vůči které se ocitl na nejslabších úrovních v historii. Ruské akcie prudce oslabují.

Článek

Moskva poslala na východ Ukrajiny své vojáky a finanční trhy na to ihned zareagovaly. Americký dolar se dnes vůči rublu vyšplhal až na 80,97 RUB/USD, maximum od března 2020. Krátce před 10:00 SEČ si připisoval zhruba 0,6 procenta na 80,2 RUB/USD. Ruská centrální banka dnes uvedla, že je připravena podniknout opatření k zajištění finanční stability, podrobnosti ale neposkytla.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy, kterými uznal nezávislost separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky ve východoukrajinském Donbasu. Zároveň nařídil ruské armádě, aby na jejich území zahájila „misi k zajištění míru“. Západní země postup Moskvy odsuzují a plánují nové sankce vůči Rusku.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Rubl tak výrazně oslabuje také vůči české měně, vůbec poprvé v historii se koruna prodávala za 3,7 rublu a v pondělí k němu byla silnější o 2,7 procenta. I v úterý koruna vůči rublu pokračuje v posilování.

Koruna však nemusí podle ekonomů nutně dále posilovat, neboť mezi investory je vnímána spíše jako riziková měna. Vedle rublu a ukrajinské hřivny tak může být s eskalací rusko-ukrajinského konfliktu zranitelná jako jedna z nejvíce.

Mezi oběma měnami byl kurz jedna ku jedné naposledy před 20 lety a od té doby je koruna proti rublu v rostoucím trendu.

Na vývoj reagují pochopitelně i akciové trhy. Ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny v úterý opět prudce oslabují, a navazují tak na ztráty z předchozího dne. Hlavní index moskevské burzy RTS krátce po zahájení obchodování ztrácel přes deset procent, později část ztrát smazal a kolem 9:00 našeho času vykazoval pokles přibližně o šest procent na 1 135 bodů.

Poklesu kurzu ruského rublu a cen akcií nezabránil ani výrazný nárůst cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska. „Směr trhu dnes určí rozhodnutí Západu ohledně sankcí,“ uvedla ruská investiční banka Sinara.

Reklama

Doporučované