Hlavní obsah

Krvavé avokádo. Mexické kartely opanují plantáže, je to pro ně snadný byznys

Foto: Profimedia.cz

V Michoacánu vznikla jakási domobrana – skupiny lidí, které se snaží bránit avokádové plantáže před drogovými kartely.

Reklama

Článek

Zelené zlato – tak se v Mexiku přezdívá avokádu, plodině mimořádně významné pro jeho trh. Ten ovšem z velké části ovládají soupeřící drogové kartely a boj o avokádo je plný násilí a desítek obětí.

„U jakéhokoliv podniku, který se dá zpeněžit, lze očekávat, že z něj kartely budou chtít těžit. Mexický stát Michoacán, který má výhradní povolení vyvážet avokádo do USA, produkuje obrovské množství tohoto ovoce, jež se prodává za obrovské množství peněz. A zároveň jde o stát historicky ovládaný kartely, jež tam vybudovaly pašerácký řetězec – původně kvůli drogám, teď ho využívají pro všechno ostatní,“ říká v Checkpointu novinář Václav Lang.

Do svého portfolia přidaly narkokartely kromě drog například únosy a obchod s lidmi. Postupem času tam připadlo i avokádo a třeba limetky. „Jde o parazitování na domácí ekonomice, které je pro kartely do určité míry bezpečnější a jednodušší než komplikovanější obchod s ilegálními komoditami. Napíchnout se na avokádový byznys je snazší,“ podotýká Lang, který v Mexiku žije několik let.

Podle Langa jde o princip výpalného v jeho nejčistší podobě: „Představte si farmáře i větší producenty. A pak děsivé kartely s obrovským arzenálem zbraní i moci a chapadly široce rozevřenými, třeba i do politiky. Ty přijdou za zemědělcem, řeknou mu, že jim bude ze svého pole odvádět tolik a tolik peněz – buďto za hektar, nebo za kilo prodaného avokáda. Podle nedávných informací se také ukázalo, že denně kartely ukradnou asi čtyři náklaďáky plné avokáda. A když zemědělci platit nechtějí, přijdou na řadu výhružky, únosy a násilí.“

Brutální skupina cvičená jako armáda

Ačkoliv v Michoacánu není jasně stanoveno, který gang státu „vládne“, prim tam hraje nejsilnější Cártel de Jalisco Nueva Generación. A nejen tam.

„Nejde ani tak o tradiční kartel, jako spíš o zásadní sílu v Mexiku. Rozpíná se prakticky po celé zemi a jako jeden z mála má vliv i v zahraničí. Je to velmi brutální skupina, výborně vybavená – v začátcích své členy nabrala mezi bývalými vojáky. Jejich armádní síla je tedy skutečně obrovská, pořádají tréninkové kempy, jejich vojáci jsou dobře vycvičení. Disponují i vozy, kterým se říká narkotanky. Jsou to obrněná monstra, střílny, s nimiž jezdí a dobývají území,“ vysvětluje novinář.

Foto: Profimedia.cz

Avokádové plantáže v Michoacánu.

V Michoacánu nicméně působí nejméně dvacet ozbrojených gangů. „Některé z nich se nedávno spojily do uskupení, jež se snaží vyvážit těžkou váhu Jalisca,“ zmiňuje Lang. Mezi kartely dochází k velmi drastickým bojům: „Byly tam případy desítek těl pověšených z mostu. Nebo useknutých hlav kutálejících se do barů znepřátelených kartelů. Naposledy jsem se v jedné ze zpráv dočetl, že si kartel Jalisco osvojil používání nášlapných min, jež používá afghánský Tálibán.“

Americký vztyčený prst

Michoacán je jediný mexický stát, jenž má povolení prodávat avokádo do Spojených států. Americké úřady do této oblasti vyslaly své inspektory s tím, že budou kontrolovat celý proces.

V minulých týdnech čelil jeden z nich výhružkám – při kontrole dodávek mířících na sever do USA zjistil, že je v nákladu i ovoce z jiných mexických států, jež povolení nemají. A Spojené státy pak zastavily import avokáda do země.

„Za nějakých pětadvacet let, kdy se vyváží avokádo z Mexika do USA, se to stalo poprvé. Byla to ale ze strany Američanů spíš demonstrace síly, protože ten zákaz trval jeden týden. Před asi dvěma lety s tím už pohrozily, když právě v Michoacánu došlo k přepadení auta, v němž seděli američtí inspektoři. Čekalo se tedy na nějaký další incident, aby pak Státy mohly vztyčit varovný prst,“ objasňuje Václav Lang.

Jak to funguje na avokádových plantážích a co všechno je za jedním avokádem? Je lepší přestat toto ovoce jíst? A proč peníze turistů dost pravděpodobně končí v pokladnách kartelů? Celý podcast Checkpoint si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a jejími kolegy ze zahraniční redakce.

Poslouchejte každý čtvrtek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #CheckpointSZ.

Reklama

Související témata:

Doporučované