Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Bude za dva roky zase vládnout ANO? A s kým?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský (vpravo) a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Proč ANO hlasovalo pro obrannou smlouvu s USA? Jak velké riziko pro vládu je pustit se do reforem dva roky před volbami? A čím se zabývá Andrej Babiš, když zrovna nevládne?

Zkušenost říká, že v polovině volebního období se láme atmosféra a popularita vlády klesá jako rtuť teploměru na silvestra 1978. A oboustranná únava vlády z výkonu moci a voličů z toho, jak ten výkon musejí sledovat, je vlastně jakousi politickou frustrační konstantou.

„Všichni čekají, že po volbách přijde něco zásadního, co jim zlepší život a pohled na politiku. A ono v prvních dvou letech přichází většinou spíš období reforem, které lidi znervózňuje,“ říká Jan Dobrovský v podcastu Dobrovský & Šídlo. „Politologické příručky říkají, že vláda má v první půlce volebního období dělat kroky nepopulární, aby v té druhé polovině mohla udělat ty líbivé. Aby také měla příště nějaký volební zisk,“ dodává.

Podle Jindřicha Šídla to tentokrát moc nevyšlo. „Jistě, o válce na Ukrajině nemohli předem vědět, ale to, jaké to bude přijít na úřady, které osm let kontroloval někdo jiný, tušit mohli. A začínat s těmi kroky, které jsou nutně nepopulární, až ve druhé polovině volebního období, je trochu riskantní. Takže mě hlavně zajímá, co se během těch dalších dvou let všechno může stát,“ říká komentátor Seznam Zpráv.

Z tohoto úhlu pohledu je mimořádně zajímavé sledovat, co se v polovině volebního období děje nejenom ve vládním táboře, jako byly nedávné výhrady Pirátů k ministru spravedlnosti Blažkovi, ale také změny politických nálad v hnutí ANO. Jindřich Šídlo komentuje vývoj v hlavní opoziční formaci v situaci jistého ústupu Andreje Babiše z centra pozornosti.

„Oni se teď dostali do situace, kdy vlastně nevědí, jestli je lepší být stranou, v jejímž čele stojí budoucí kandidát na premiéra Andrej Babiš, což jim ale zásadně snižuje koaliční potenciál. Anebo stranou, která se bude tvářit, že by tím premiérem případně mohl být i někdo jiný. Třeba stínový předseda vlády Karel Havlíček,“ podotýká.

Podle Jindřicha Šídla se v ANO například vedou velké debaty na téma, jak se postavit k obranné smlouvě se Spojenými státy. A mezi podporovatele smlouvy patří třeba právě Karel Havlíček.

„Ale z druhé strany je tam obava, že ve chvíli, kdy to odhlasují, přijde ANO o nemalý počet hlasů ve prospěch Tomio Okamury, případně Jindřicha Rajchla a podobně. V každém případě výsledek toho hlasování bude mimořádně zajímavý a myslím, že o tom dalším směřování ANO hodně vypoví,“ dodává novinář.

„A také to hodně vypoví o naší zemi,“ přidává se Jan Dobrovský. „A mimochodem, tohle je velké dilema politických stran, které jsou jenom ‚reálpolitické‘ a nemají žádnou vnitřní ideu.“

Dá se očekávat větší rozkol ve vládním táboře? Mohou po příštích volbách nastat jiné koaliční kombinace, než jsou ty současné? A jak to vypadá v ANO, když Andrej Babiš není u moci a má spoustu času?

Poslechněte si další epizodu podcastu Dobrovský & Šídlo, kterou jsme natočili živě na festivalu Slunovrat v Opavě. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované