Hlavní obsah

Glosa: Čerti už chřestí řetězy, čeká nás klimatické peklo?

Foto: Seznam Zprávy

Nad Prahou začaly odpočítávat čas hodiny „klimatického soudného dne“.

Reklama

Článek

Je to jenom strašení, nebo se máme doopravdy bát? Klimatické hodiny na Letné odpočítávají čas k mezníku, od kterého už prý není návratu.

Obří hodiny vedle kyvadla na pražské Letné od úterního večera odpočítávají čas, který nás dělí od klimatického Armageddonu. Autoři projektu ve shodě s mnoha světovými vědci tvrdí, že se řítíme k mezníku nezvratných klimatických změn. Dojít k němu má za sedm let, kdy se prý oteplí o jeden a půl stupně nad úroveň, jaká panovala za časů průmyslové revoluce.

Ta nám dala stroje, které nastartovaly globální ekonomický růst a pomohly zvýšit životní úroveň. Za to, kde se nyní nacházíme, vděčíme do jisté míry právě jim, v dobrém i zlém. Někdo by byl raději, kdybychom se vrátili zpátky do středověku, případně počítá s tím, že ze Země zmizíme úplně. Jiní si na výdobytky vědy nestěžují a říkají, že planeta se pravidelně oteplovala už dávno před dinosaury a spalovacími motory. Ať už má pravdu jedna, či druhá skupina, hodiny na Letné tikají dál.

Levá časomíra tam ukazuje roky a dny, pravá pak odečítá hodiny, minuty a vteřiny. Ještě párkrát blikne – a bude tu Mikuláš. Nedávno bylo běžné, že čert zlobivějším dětem přihodil ke sladkostem i nějaký ten kousek uhlí, ale uhlí letos už asi nebude. Za prvé ho pomalu není kde brát a za další – kdo ho má, ten si ho šetří na horší časy.

Absence paliva v balíčcích s buráky a čokoládovými figurkami ale není jedinou novinkou.

Dřív se čerti s nikým nemazali, sígry a vejlupky naházeli do pytlů a přichystali jim chvilky, ze kterých se někteří počůrávali ještě po letech. To už teď moc nejde. Dost se kouká na to, aby se dětem něco nestalo, protože to by pak čerty mohlo dost mrzet. A kromě toho – dnešní děti odkojené Fortnitem a Counterstrikem už jen tak něco nerozhodí. A tak zatímco se děti přestaly bát, strach zavládl mezi rodiči.

Při pohledu na zprávy o možné jaderné válce, drahotě nebo jako teď na displej odpočítávající vteřiny, které nás dělí od záhuby, se ani moc nedivím. Je to jenom strašení, nebo se máme doopravdy bát? Možná, že když budeme hodní, nakonec peklu přeci jen utečeme. Uvidíme za pár let. Na zlobení už nám ale moc času nezbývá.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované