Hlavní obsah

Glosa: Česko jako nemocný muž Evropy? Proč neposlouchat hraběcí rady Weltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Česko patří v berlínském listu k oblíbeným fackovacím panákům. Bez toho, aby se autoři článků do země přijeli podívat.

Reklama

Článek

S temnou vizí německého deníku Die Welt, který Česko označil za nemocného muže Evropy, lze polemizovat. Článek se opírá o mylné argumenty. Navíc tentýž list v srpnu pro změnu uvedl, že „nemocným mužem Evropy je Švédsko“.

„Skutečným nemocným mužem Evropy je Česko,“ oznámil v neděli bruselský korespondent německého deníku Welt. Jedině zdejší hospodářství se podle listu nedokázalo zotavit z pandemického šoku, navíc se tím připomněly staré bolesti, které jsme dosud přehlíželi.

„Před 20 lety se Češi pustili do stíhání vyspělé Evropy,“ píše korespondent Tobias Kaiser a dodává: „Jenže už od roku 2009 Česko na sousední ekonomiky ztrácí.“ Brzy prý Čechy předeženou i Poláci.

Knížecí rady od sousedů jsou přesně tím, na co jsme čekali. Přinejmenším to umožňuje bez velké námahy vyrábět další katastrofické titulky.

S temnou vizí deníku Die Welt lze polemizovat. Už z toho důvodu, že Česko patří v berlínském listu k oblíbeným fackovacím panákům. K dohledání jsou texty, jak Češi ohrožují Německo tím, že nedokázali zastavit covid, případně že populisté – míněna iniciativa Chcípl pes – jsou těsně před branami Parlamentu. Zpravidla tyto články nestojí autorům za to, aby se do země přijeli podívat.

Welt přitom není jediný. Není to tak dlouho, kdy Eurostat hlásil, že v Česku zdražují energie nejvíc v Evropě, poté ještě přidal titulky o tom, že právě v Česku zdražily ze všech nejvíc vajíčka a cukr. Někdo musí být v Evropě označen za nejhoršího a to už stojí za námahu přizpůsobit tomu statistiky.

Česko předhání jiné země, ne naopak

To platí i o nedělním článku. Novinář Weltu využil údajů o tom, že ve srovnání s rokem 2019 tuzemský HDP stagnuje, dokonce má o něco horší bilanci než Německo a Rakousko, které jsou na tom podobně špatně. Z toho odvíjí konstrukci, že Česko ztrácí už nejméně 15 let, a v rozporu s realitou tvrdí, že k úpadku přispěly zdejší vlády tím, že během pandemie a energetické krize nechtěly podpořit těžce zkoušené hospodářství.

Současné potíže nelze přehlížet, přesto ve srovnání s Evropou neztrácíme o víc než pár promile HDP. V Česku se stejně jako jinde střídají období prosperity a stagnace. Za uplynulé čtyři roky to je právě stagnace, ovšem z pohledu 15 let je to jinak.

Právě během té doby překročil tuzemský hospodářský výkon v přepočtu na obyvatele výkon Řecka, Portugalska, Španělska a Slovinska. Nikdo Čechy nepředstihl a konkrétně Poláci k tomu mají pořád daleko. Dnes nemůže být v Česku ani řeč o návratu technické recese, kterou museli přiznat nebo se jí obávají v jiných ekonomikách, koneckonců včetně Německa.

Po přečtení článku z Weltu není třeba propadat panice. Uklidnit může další článek stejného deníku z počátku srpna. Jiný redaktor tehdy v titulku uvedl „Švédsko, skutečný nemocný muž Evropy“. Být z pohledu expertů jednoho deníku na úrovni Švédska, není pro Čechy zase tak špatné vysvědčení.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované