Hlavní obsah

Glosa: Jak Honza k Černínskému paláci přišel

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Na první pohled před sebou máme chanukový příběh. Na druhý pohled už ale člověk zahlédne pokrytectví.

Reklama

Článek

Nová vládní pětikoalice se zuby nehty drží a snaží se přesvědčit i sloup před Strakovkou, že i jako pětihlavá saň má jen jedno srdce (a jeden žaludek).

Na první pohled to působí jako vskutku chanukový příběh. V něčem názoroví rivalové, nyní koaliční spolupracovníci Markéta Pekarová Adamová s Janem Lipavským se scházejí na izraelské ambasádě. V době chanuky, jednoho z nejvýznamnějších židovských svátků. Vyfotí se u osmiramenného svícnu a nevídaně se shodnou na české zahraniční politice. Tedy že „Izrael je ostrůvkem demokracie na Blízkém východě“. Zázrak!

Na druhý pohled už ale člověk zahlédne pokrytectví všech zúčastněných stran, které skrze fotku i popisek tweetu sákne jako olej bramborovou plackou.

Pirát Lipavský jako kandidát na ministra zahraničních věcí se totiž dlouhodobě netají kritikou židovského státu v izraelsko-palestinském konfliktu. V české nejvyšší politice se tím zařadil do minority, která je v kontrastu s mnohdy až slepou podporou Izraele.

Po čtyřech letech v poslaneckém opozičním křesle se ale Jan Lipavský dostává do hry o Černínský palác. A ejhle, kritika Izraele se najednou stává reálnou překážkou, především u prezidenta Zemana, který sice své „jediné možné veto“ mezi ministry nové vlády nejmenoval, ale neshody mezi ním a Lipavským jsou zřejmé.

Jenže prodlužování doby do jmenování nové vlády je bolestivé pro všechny zúčastněné. Nová vládní pětikoalice se zuby nehty drží a snaží se přesvědčit i sloup před Strakovkou, že i jako pětihlavá saň má jen jedno srdce (a jeden žaludek).

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A jak to tak v pohádkách bývá, nastoupila na scénu „teta Markéta“, která „mladému Honzovi“ zabalila pár buchet do ranečku a vzala ho do světa, tedy na izraelskou ambasádu. Přede dveřmi se mu upřeně podívala do očí a pravila:

„Milý Honzo, chceš-li získat Černínský palác a půl princezny k tomu, musíš se postavit tady před svícen a hledět kupředu. Zapomeneš na všechno, co si myslíš a jaké máš hodnoty. Nesmíš se otočit, stejně jako Orfeus.“

No a tak se Honza postavil před svícen, zatnul zuby, které naštěstí pod rouškou nebyly vidět, pohleděl kupředu a „neuhnul“. Cvak. Foťák a sociální sítě zvěčnily tuto chvíli a bílá holubice nebo možná teletext vyslaly jasnou, poníženou zprávu dědu Vševědovi do Lán: Honza je připravený, dej mu palác!

Reklama

Doporučované