Hlavní obsah

Glosa: Nesouhlasíš, tak smůla. Neviděli jste někdo ombudsmana?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Monika Šimůnková a Stanislav Křeček na vzácné společné fotografii z února 2020.

Reklama

Článek

Stanislav Křeček se tak dlouho strachoval o pluralitu názorů, až se rozhodl svou ideovou oponentku odstřihnout od funkce.

„Pomáháme bez rozdílu“ je heslo, kterým se prezentuje Kancelář veřejného ochránce práv. Její šéf, ombudsman Stanislav Křeček, vyhrotil tento týden zvnějška zatím hlavně verbální spor se svou zástupkyní Monikou Šimůnkovou a v úřadu jí sebral veškerou přidělenou agendu.

Překvapení je to jenom zčásti. Nominant prezidenta Miloše Zemana Křeček se ve své funkci celou dobu prezentuje způsobem, pro který se vžil eufemismus kontroverzní. O jeho kontroverznosti ale věděla Sněmovna, když ho do funkce volila. Už tehdy se z Křečkových výroků dalo vyčíst, že dost pochybuje o existenci fenoménu diskriminace. I k ochraně menšin jako takových se stavěl skepticky, skoro symbolicky pak svůj slib skládal do rukou místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury.

O tom, že se Křeček se svou zástupkyní neshodne, nemohl nikdo z poslanců pochybovat. Mohli se ale oprávněně domnívat, že si, jak jim radila bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, rozdělí agendu úřadu a nebudou si navzájem příliš lézt do zelí. To se zřejmě doposud víceméně dělo.

Teď ovšem z rozhodnutí Křečka jakákoli, byť předstíraná, spolupráce skončila. Najednou jsou uctivá slova na adresu zákonodárců, kterých měl Křeček po svém zvolení plná ústa, pryč. To, že i zástupkyně Šimůnková má mandát od Sněmovny, najednou Křečka nezajímá.

Zřejmě se mu už nechce „pomáhat bez rozdílu“. Zdá se, že více než na roli skutečného ombudsmana, kterou mu svěřili poslanci, záleží Stanislavu Křečkovi na facebookové funkci ombudsmana „obyčejných lidí“, kterou si přidělil on sám. A hrdě se k tomu hlásí. Naposledy když se opřel do ukrajinského prezidenta, jenž burcoval k větší aktivitě Západu. „Já jsem měl velikou podporu od řady obyčejných lidí, kteří mají dojem, že na ně vláda zapomíná, a konečně se jich někdo zastal,“ nechal se slyšet Křeček.

Jak asi takový obyčejný člověk vypadá? Jestli bychom znovu měli brát informace z Facebooku ombudsmana: heterosexuál, rodinný typ, chalupář, přizpůsobivý, odpůrce Istanbulské úmluvy a cancel culture.

To poslední je zvlášť paradoxní. Vypadá to, že Křeček se tak dlouho obával ostrakizace některých názorových proudů, až ideový spor se svou zástupkyní vyřešil tím, že ji de facto vyhodil z úřadu, aby si mohl prosazovat svou. Kam se hrabe cancel culture…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované