Hlavní obsah

Glosa: Policejní šéf pozurážel oběti znásilnění. Prý to muselo ven

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Martin Vondrášek neškodí jen skutečným obětem sexuálního násilí, nýbrž i lidem v policejním sboru, kteří se skutečně snaží o změnu přístupu.

Reklama

Článek

Příšerný vzkaz poslal obětem znásilnění policejní prezident Martin Vondrášek. Ženy si prý velmi často vymýšlejí. Příště bude lepší, bude-li nejvýše postavený policista v Česku hovořit k tématu, jemuž alespoň elementárně rozumí.

Policejní prezident Martin Vondrášek prý dlouho přemýšlel, jestli to má říct nahlas, nebo ne, ale nakonec mu to nedalo. Bohužel.

„Velmi často, ale velmi často je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené, velmi často,“ sdělil veřejnosti v pořadu Spotlight na dotaz, zda policie bere sexuální násilí vážně a dbá na citlivé zacházení s oběťmi.

Ne, není to vytržené z kontextu, jak se nyní snaží policejní ředitelství tvrdit. Ne, nepomůže tomu, že se ředitel v rozhovoru zároveň holedbá, jak se sbor posunul a tyto případy řeší s respektem. Evidentně moc neposunul. A neomluvíme to ani Vondráškovou zjevnou zmateností, když vzápětí tvrdí, že je takových případů vlastně „minimum“.

Takový výrok prostě z úst policejního prezidenta vůbec nemá padnout. Nikdy. A to hned ze dvou důvodů.

Za prvé to není pravda. Vícero studií v různých evropských státech říká, že počet falešně ohlášených znásilnění se pohybuje kolem šesti procent, analýza Českého rozhlasu z roku 2021 hovoří o čísle 7 procent.

To rozhodně nesplňuje definici „velmi často“ ani v tom nejdivočejším snu. Navíc se bavíme o poměru k úředně nahlášeným znásilněním, což je jen zlomek těch skutečných.

Ale třeba policejní prezidium překvapí a předloží nějaké diametrálně odlišné statistiky, které až dosud tajilo. Ostatně policejní ředitel, muž ve vysoké veřejné funkci, by jistě jen tak neplácal do větru své anekdotické dojmy.

Jak tvrdí advokátka Lucie Hrdá, která se zabývá pomocí obětem násilí, tento poměr je navíc srovnatelný s falešně hlášenými případy u jiných typů trestných činů.

Ale zatímco na vymýšlející si ženy si musíme dávat pozor, ještě jsem neviděla veřejně lamentovat policistu, že si velmi často vymýšlejí oběti krádeží, ublížení na zdraví nebo hospodářské kriminality.

Nemá to cenu, řeknou si znásilněné

A to je druhý důvod, proč taková věta nemá zaznít - je to příšerný signál směrem ke skutečným obětem znásilnění. Už nyní jich drtivá většina nic neohlásí. Jedním z důvodů jsou právě obavy, že jim policisté nebudou věřit a budou jejich traumatický zážitek zpochybňovat.

Jaký pocit si asi odnesou z policejního prezidenta, který veřejně vykládá, že si „velmi často vymýšlejí“? Posílí to jejich důvěru v policejní sbor? Nebo si ještě víc žen než dnes řekne, že to nemá cenu?

Policie má samozřejmě během vyšetřování prověřit všechny možnosti, včetně falešného obvinění. Ale pokud chce mít co prověřovat, nemůže oběti sama aktivně odrazovat od toho, aby vůbec přišly.

Pane policejní prezidente, až se zase příště budete rozmýšlet, co povídat v interview, možná bude lepší šlápnout si na jazyk. Nebo si o tématu nejdřív promluvit s kýmkoliv, kdo obětem znásilnění pomáhá. Kromě obětí škodíte i lidem v policejním sboru, kteří se skutečně snaží o změnu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované