Hlavní obsah

Glosa: Porovnejte si, jak výhodně přišla pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Jana Černochová a Karel Řehka.

Reklama

Článek

Česká vojenská pomoc Ukrajině jsou výborně utracené peníze – a že v Česku umíme koruny i eura bezostyšně vyhodit do vzduchu.

Evropu prý obchází strašidlo únavy z války, únavy z pomoci Ukrajině. Možná je to jen sen ruských propagandistů, možná je to pravda. Tak se pojďme zamyslet nad jedním z údajů, které o české pomoci poskytlo Ministerstvo obrany. Technika, která mířila na Ukrajinu, se v minulosti sice nakoupila za více než šest miliard korun, ale takzvaná zůstatková hodnota je teď podle úřadu 1,2 miliardy.

1,2 miliardy? Jak si přiblížit takovou sumu? Novináři jsou někdy (i sami sobě) k smíchu s názornými příklady, které mají čtenáře uvést do obrazu. Typicky jakoukoli plošnou míru někdo v článku dřív nebo později přepočítá na fotbalová hřiště nebo pražská Václavská náměstí.

Jedna miliarda dvě stě milionů korun. Je to hodně, nebo málo? Tady se při troše vzpomínání příklad najde sám, ani nemusíme příliš počítat. Je to jedna ku jedné. Přesně na stejnou sumu přišla legendární pražská Opencard. Že mnoho z vás neví, o co jde, to svědčí o tom, jak užitečně byly tyto peníze vynaloženy.

Opencard měla být karta budoucnosti, chytřejší než průměrný Pražan, vedle tunelu Blanka jeden z pomníků primátora Pavla Béma. Budovalo se a investovalo, jenže zatímco lidé ve většině větších měst už mohli v tramvajích a autobusech platit kartou a kupony na dopravu si nahrávat na výrazně levnější sestry Opencard, v Praze se zastavil čas. Záchrana přišla až o mnoho let později v podobě Lítačky. U vyslovení jejího jména se sice mnohým Pražanům kroutí prsty u nohou… ale funguje.

Z tohoto úhlu pohledu se 1,2 miliardy na pomoc napadené zemi a na klacek pod nohama expanzivních choutek Ruska jeví jako neuvěřitelně dobrá investice. A to jsme ani nevzpomněli na starou známou průvodkyni posledních let - inflaci. Když ji připočítáme, dostane se nám – zvlášť těm, kteří nebydlí u polských hranic – dlouho nepoznaného pocitu: Nakoupili jsme levně! To je teprve lék na frustraci. Tak jakápak únava.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované