Hlavní obsah

Glosa: Spolkněte svou pýchu. Na sítích češtinu nezachráníte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ostré souboje o kvalitu jazyka na sociálních sítích mají zřídkakdy nějaký smysl.

Reklama

Článek

Pokud textu i přes grafické odchylky rozumíte, pak není důvod se povýšeně tvářit, že to není česky.

Nevím, jestli je to tím, že pár případů v posledních dnech a týdnech vyvolalo rozruch na Twitteru, nebo mě to trklo tak samovolně, ale čím dál víc pociťuju potřebu vyjádřit se k nevyžádanému opravování pravopisu na internetu.

Takže mi dovolte tak učinit.

Jak bych to jen naformuloval… Už vím: Nedělejte to.

Ano, někteří lidé skutečně nepíšou tak, jak káže kodifikace. Možná je to proto, že nechtějí, čistě kvůli tomu, že je to nezajímá. Možná proto, že mají vrozené indispozice používat pravopis správně. Pokud textu i přes grafické odchylky rozumíte, pak není důvod se povýšeně tvářit, že to není česky.

Existují jen dvě možnosti, proč byste něco takového chtěli udělat. Buď máte upřímnou starost o pravopis druhých, nebo nutkavou potřebu ukázat, že jste lepší člověk než ostatní.

Pokud máte čisté srdce a chuť skutečně pomáhat druhým dobírat se pravopisné pravdy, mám pro vás hořkou zprávu. Opravovaného člověka to na 99 procent nezajímá. Je mi líto.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ale proč bychom si něco zbytečně nalhávali – drtivá většina oprav pravopisu je dělaná proto, abychom ukázali, o kolik jsme chytřejší. A já tomu rozumím, opravdu. Je to úderné, je to jednoduché a vaše pravda je nezpochybnitelná.

A tady je načase vám předat druhou hořkou zprávu této glosy: pokud někoho takhle opravíte, svoji inteligenci tím neprojevíte. Jasně, ukážete, že jste schopní reprodukovat znalosti osmé třídy základní školy, to je super. Akorát touhle reprodukcí nedokážete chytrost, ale jen to, že máte dobrou paměť na několik formálních pravidel a vydatnou potřebu vyžadovat „pro dobro češtiny“ stůj co stůj jejich dodržování.

Kodifikace může být skvělá věc; máte základní formu, ze které se pro určité konkrétní potřeby můžete skvěle odpíchnout. Ale pokud máte pocit, že češtinu zachráníte (lol, proboha před kým?!) tím, že pár lidem na internetu napíšete, že v tomhle případě shody přísudku s podmětem má být to íčko jiné, jste absolutně mimo. Takže spolkněte svou píchu a prostě se přes nějaké ty chiby na internetu přeneste. Ulevíte sobě i ostatním.

Reklama

Doporučované