Hlavní obsah

Glosa: Stav nouze v Německu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Krize rozpočtu promění letošní stagnaci německého hospodářství na recesi v příštím roce. Tak dlouhý výpadek Německo nezažilo od druhé světové války.

Reklama

Článek

V Německu se šíří nepřehledný chaos, z něhož se ozývají rozčilené výkřiky, které ohlašují, že bude ještě hůř – s rozpočtem, s ekonomikou, v politice. Špatná zpráva je to i pro Česko.

V Německu jsou dnes možné věci, které by ještě před pár dny nikoho nenapadly. Bundestag odložil jednání o státním rozpočtu, a tak se otevírá možnost, že sousedé začnou příští rok v rozpočtovém provizoriu. Podle novinových zpráv kancléř uvažuje o tom, že vyhlásí stav nouze (Notlage), aby legalizoval vládní výdaje z letošního roku. Jedna z vládních stran v nejbližších dnech vyhlásí interní referendum, které rozhodne, jestli neodejít z koalice.

Jednou větou, u sousedů se šíří nepřehledný chaos, z něhož se ozývají rozčilené výkřiky, které ohlašují, že bude ještě hůř – s rozpočtem, s ekonomikou, v politice.

To se týká také České republiky. Ministr hospodářství Robert Habeck už oznámil, že krize rozpočtu promění letošní stagnaci německého hospodářství na recesi v příštím roce. Tak dlouhý výpadek Německo nezažilo od druhé světové války. Vzhledem k tomu, že Česko je záložní ekonomikou Německa, nevěstí to nic dobrého.

Nezbývá než věřit přísloví, že se žádná kaše nejí tak horká, jak se uvaří, a trpělivě sledovat, jak Němci svou superkrizi zvládnou.

Jak známo, spustil ji minulý týden Ústavní soud, jenž rozhodl, že vláda nemůže peníze, které si vypůjčila během nouzového stavu, utrácet ve chvíli, když nouzový stav skončí. Podle soudců si němečtí politici v časech pandemie a ruského útoku na Ukrajinu příliš rychle zvykli zdůvodňovat krizí jakékoli nové výdaje.

Ovšem pro letošní rok stav nouze nevyhlásili, a tak krizové fondy vytvořené v letech 2020-2022 využívat nesměli a nebudou smět ani v příštím roce. Podle výpočtu deníku Handelsblatt přišli ministři jediným soudním verdiktem o 100 miliard eur, které už utratili nebo napsali do výdajů. Jde o částku na úrovni čtvrtiny spolkového rozpočtu.

Podle posledních zpráv vzniká v berlínské koalici plán, podle kterého se nouzový stav přece jen vyhlásí, aspoň zpětně pro letošní rok, a peníze do krizových fondů nebude nutné vracet.

Pro demokracii by to nebyla úplně dobrá zpráva, shodují se komentátoři různých deníků.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované