Hlavní obsah

Glosa: Tentokrát žádná srdíčka. Babiš na facebooku zklamal fanoušky

Foto: Seznam Zprávy

Babiše není třeba podezírat, že by svůj odsudek válečných zločinů nemyslel vážně. Ale možná je sám překvapený, jaký elektorát si vypěstoval.

Reklama

Článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš objevuje, jak nepříjemné je v praxi rčení „Kdo s čím zachází, tím taky schází.“

Bývalý premiér se na sociálních sítích pohoršil nad masakrem v ukrajinské Buči a od vlastních příznivců schytal „hejt“, na který rozhodně není zvyklý.

Stovky voličů mu psaly příspěvky, které jako by vypadly z příručky ruské propagandy: Vy snad víte, jak to bylo? To spáchali ukrajinští fašisti a vy naskakujete na západní propagandu. A v neposlední řadě – tady mi, přiznám se, škodolibě zacukaly koutky – co se staráte o Ukrajince místo nás, Čechů?

To vše na stránce, kde se to normálně hemží srdíčky, štěňátky a nekritickými pochvalami, jak je Andrej Babiš jediný politik, který opravdu myslí na lidi.

Podobně narazil u svých příznivců prezident Miloš Zeman, když odsoudil útok Ruska na Ukrajinu. Jenže Zemanovi už můžou být nálady veřejnosti jedno, ten už zvolit nikam nepotřebuje. Na rozdíl od Andreje Babiše.

Není samozřejmě třeba Babiše nějak litovat. Přesně tyhle nálady si ve svých voličích cíleně a dlouhá léta sám pěstoval. Ať už bezbřehým populismem, nebo podkopáváním důvěry v média a některé západní instituce. A také, řekněme, poněkud volnějším přístupem k faktům a dezinformacím.

Asi vrcholem byl nedávný příspěvek na facebooku, kdy expremiér bez uzardění sdílel smyšlený citát o tom, že je dávno domluvené s Georgem Sorosem, že se na Babiše týden před prezidentskými volbami najde nějaká špína. Doplněný o fotografii investigativní novinářky Pavly Holcové, na niž má Babiš pifku po kauze Pandora Papers.

Údajně mu to prý došlo whatsappem, haha. A čirou náhodou je autorem anonymní účet, který sdílí zásadně jen probabišovské příspěvky.

Babiše není třeba podezírat, že by byl nějak proruský. Nebo že by svůj odsudek válečných zločinů na Ukrajině nemyslel vážně. Ale dost možná je teď sám překvapený, jaký elektorát si to vlastně vypěstoval.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované