Hlavní obsah

Glosa: Zeman rozjel svou poslední prezidentskou kampaň

Foto: Seznam Zprávy

Ivana Zemanová (na snímku z října 2021) se „náhodou“ potkala v Náchodě s Andrejem Babišem.

Reklama

Článek

Je jasné, že Babiš si v prezidentské volbě od Zemana nevypůjčí jen jeho manželku. Evidentně si hodlá vypůjčit také jeho styl kampaně.

Ivana Zemanová, která už odpočítává poslední dny do konce kontraktu na prezidentskou manželku, dostala poslední úkol: pomoci kandidátovi, na kterého Hrad ukáže jako na Zemanova nástupce.

V pondělí první dáma, jež se obě volební období úzkostlivě snažila být neviditelnou, zrovna před volbami vyrazila s Andrejem Babišem na otevření opraveného zámeckého kopce v Náchodě.

Celá sestava je prý jen náhoda a vůbec nesouvisí s kampaní Andreje Babiše, tvrdí zúčastnění, zatímco fotoaparáty Babišova PR týmu zachycují končící a aspirující první dámu v družném hovoru. Možná si povídají o svých osudech, možná sdílí recept na kuřecí sekanou, kdo ví.

Může ale vlastně podpora Miloše Zemana v boji o Hrad někomu pomoci? Zeman končí v úřadu jako neúspěšný politik, kterému se nepovedlo dosáhnout téměř žádného z cílů, které si předsevzal. A důvěra v něj se letos propadla na rekordně nízkých 28 procent.

Jenže ve druhém kole půjde o každé procento, a tak ani tato podpora není k zahození. Miloš Zeman se navíc v posledních týdnech nebývale zmobilizoval ve snaze udělat ze sebe na sklonku mandátu opět státníka.

Zasazuje se o otevření Hradu (který sám zavřel), pořádá kulturní akce, s předstihem bude vystavovat korunovační klenoty. Zkrátka snaží se vzbudit dojem, že je stále politikem, jehož názor na hradního nástupce by vás měl zajímat.

Je jasné, že Babiš si v prezidentské volbě od Zemana nevypůjčí jen jeho manželku. Evidentně si hodlá vypůjčit také jeho styl kampaně – vidět je to třeba na přístupu k debatám. Babiš, stejně jako Zeman, drtivou většinu z nich vynechá. A jako favorit, do kterého se minimálně stylizuje, blahosklonně přijde jen do té nejdůležitější.

Stejně tak se Babiš bude chtít od Zemana inspirovat v jeho schopnosti mobilizovat na poslední chvíli nerozhodnuté a nevoliče. Průzkumy ukazují, že to bude potřebovat. Zatímco Babiš se blíží ke stropu svého potenciálu, Danuše Nerudová s Petrem Pavlem mají větší prostor, kam ještě růst.

Především si ale Babiš bude od Zemana chtít půjčit jeho voliče. Jak velká část to nakonec bude, ale není jisté. Pro některé z nich je už Babiš součástí nenáviděného establishmentu a „covidovým“ nepřítelem. A jejich někdejší modla Zeman se v jejich očích zdiskreditoval otočkou vůči Rusku.

Pro prezidentskou kampaň to není dobrá zpráva. Čím těsnější souboj bude, tím víc Zemanových metod si bude muset Babiš vypůjčit. Včetně těch opravdu drsných.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované