Hlavní obsah

František Koukolík: Mocným neodmlouvejte, špatně to snáší

Foto: Shutterstock.com

Moudrost člověk jen z knih nezíská, říká host podcastu MUDr.ování.

Reklama

Článek

Proč moudrost nikdy nepronikne do vyšších pater politiky a proč o tuhle ctnost usiluje jen málokdo? A může mít někdo nadání být moudrý, stejně jako má někdo jiný vlohy pro sport či jazyky?

V pohádkách se to hemží moudrými blázny a dvorními šašky, na jejichž rady se vrchnost často spoléhá. Jak se tam dostali a co to říká o lidech obecně?

„To je vynález raného a vyvinutého středověku. Vysoce inteligentní panovník potřeboval reflexi, jenže moci se nemá odmlouvat, protože to špatně snáší. Natož říkat veličenstvu reflexi přímo do očí, to se muselo dělat s vtipem. A to právě byla funkce dvorního šaška,“ říká v podcastu MUDr.ování neuropatolog František Koukolík z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, který fenoménu moudrosti věnoval zatím poslední ze svých početných knih.

Není ale moudrost právě jen vzpomínkou, která přežívá v knihách? Je vůbec o čem se ještě bavit? Doktor Koukolík se domnívá, že ano. „Našel jsem dvacet devět definic moudrosti,“ říká a v rozhovoru doplňuje, která z nich je mu nejbližší. Když přijde řeč na to, jak to, že moudrých lidí je čím dál méně, když je lidstvo obecně gramotnější, a tudíž si může číst v moudrých knihách, doktor Koukolík překvapí informací, že věc se má trochu jinak.

„Moudrost je balík vyloženě výjimečných vlastností, takže výskyt ve všech dobách a ve všech místech je konstantní. Nebude někde nebo někdy víc moudrých nebo méně moudrých lidí. Moudří lidé jsou nenápadní.“

Host MUDr.ování: František Koukolík

S kým jsme si povídali? MUDr. František Koukolík, DrSc., patolog a neuropatolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, rytíř českého lékařského stavu. Napsal několik desítek odborných publikací, které vyšly u nás i v zahraničí. Přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Celý život se zabývá popularizací věd o mozku, za což obdržel mnoho cen. Jeho jméno nese planetka, kterou objevili čeští astronomové. Dlouhou řadu populárně naučných knih vloni rozšířil o titul s názvem Moudrost.

Foto: Seznam Zprávy

František Koukolík, vědec, který se zabývá mimo jiné moudrostí.

Možná blízko sebe někoho moudrého máte, ale příliš nevyčnívá. A to i přes to, nebo spíš právě proto, že je vysoce inteligentní. „Je to ten druh inteligence, se kterým se rodíme, ale i ten, jejž získáváme ze zkušeností během života. Moudrého člověka také charakterizuje emoční zralost, vyrovnanost, vztah k přírodě, spiritualita, rozumný postoj ke smrti a snášení neurčitosti a nejistoty. Protože tu my, primáti, snášíme špatně,“ říká v podcastu František Koukolík s tím, že moudrost není záležitost vzdělání, ale to, čemu se říká „čich pro situaci“.

Čím se ještě vyznačují moudří lidé? Jak by vypadal svět, kdybychom náhle všichni zmoudřeli? Je znakem moudrosti umění přiznat chybu? Celý rozhovor s neuropatologem Františkem Koukolíkem si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované