Hlavní obsah

O motivaci na olympiádu mám postaráno, říká nejlepší z judistů světa

„Odvodněním se dostanu do kategorie do 100 kil. Když se pak dopiju, brzy mám zase 112 kil,“ říká Lukáš Krpálek ve videoukázce z rozhovoru.Video: Jiří Kubík , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Jeden z nejlepších judistů světa, dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek, se připravuje na olympiádu v Paříži. A v rozhovoru říká, v čem se chce do historie sportu zapsat tentokrát – v souběžné nominaci ve dvou váhových kategoriích.

V roce 2016 zvítězil na olympiádě v Rio de Janeiru v kategorii do 100 kilogramů.

Na další olympiádě, v roce 2021 v Tokiu, získal zlatou medaili v kategorii nad 100 kilogramů. A tím se stal držitelem světového rekordu – žádný judista před ním na olympijské zlato ve dvou váhových kategoriích nedosáhl.

„Popravdě, když jsem přecházel z nižší váhové kategorie nahoru, chtěl jsem dosáhnout něčeho podobného, co se povedlo v té nižší. Ale nepočítal jsem s tím, že se to opravdu takhle do puntíku povede,“ říká Lukáš Krpálek v profilovém rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

Tím, že v Japonsku, zemi, kde judo vzniklo, porazil zdejšího favorizovaného zápasníka, se prý sám chvíli trápil: „Bál jsem se, co se stane, když do Japonska po té olympiádě přijedu znovu. Protože pro Japonce je i druhé místo neúspěch. A když jim někdo vyřadí favorita, tak je to samozřejmě průser.“ Jeho obavy ale byly zbytečné. „Vzali to docela hezky. Všichni za mnou přišli, gratulovali mi, děkovali mi za to, že Japonsko stále navštěvuji, že se u nich připravuji.“

Rozhovor můžete poslouchat, sledovat nebo číst

Video, audio i psaný text rozhovoru s Lukášem Krpálkem najdete zde v článku publikovaném 23. září.

Nejspíš se tak potvrdilo judistické pravidlo vzájemné úcty a respektu k soupeři, kterého si Lukáš Krpálek na své disciplíně velmi cení. A jak říká, tento bojový sport mu „ukázal životní cestu“ – řešit věci s chladnou hlavou.

Ačkoliv už dosud dosáhl úspěchu, který se nikomu jinému nepovedl, pro olympiádu, která se koná příští rok v Paříži, si našel další motivaci: nominovat se v kategorii do 100 kilogramů i nad 100 kilogramů.

„Do mistrovství světa letos v květnu jsem šel do 100 kil (získal stříbro, pozn. red.), 14 dní nato jsem startoval na Grand Prix v Linzu, kde jsem šel nad 100 kil. A teď bych rád na blížícím se turnaji startoval zase ve vyšší váhové kategorii a pravděpodobně koncem roku bych chtěl udělat nějaký turnaj zase v té nižší.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„O další motivaci mám postaráno,“ vysvětluje svou taktiku Lukáš Krpálek v rozhovoru s Jiřím Kubíkem.

Jeho běžná váha je kolem 112 kilogramů, takže pokud se chce nominovat i v nižší kategorii, musí vždy podstoupit několikatýdenní kůru. „Do nižší váhové kategorie musím těch 12 kil dát nějak dolů. Začínáme vždy tak, že nastavíme dietu, které se snažím dva, tři týdny držet, abych shodil nejdříve na tucích, kterých je tedy málo, ale něco tam je. A zbytek děláme tak, že se odvodním a dostanu se do váhové kategorie do 100 kil.“ S úsměvem dodává, že pod stovkou vydrží jen během vážení. „Když se člověk potom dopije, tak je schopný za dva dny dát zase těch 12 kil nahoru.“

Lukáš Krpálek oslaví letos v listopadu 33. narozeniny, což bývá v judu hranice, kdy už jsou sportovci za vrcholem. I to se ale olympijský šampion rozhodl očividně překonat. „Po tom všem, co se podařilo vyhrát, je těžké hledat motivaci, ale tím, že jsem si dal úkol dostat se tam ve dvou váhových kategoriích, mám o motivaci postaráno.“

Proč se věnuje judu, když si v dětství – inspirován filmy s van Dammem – vybral karate? Proč loni odmítl převzít státní vyznamenání od prezidenta Zemana? Co si myslí o startu ruských sportovců na mezinárodních turnajích? A jak často mu někdo předhazuje filmového judistu Koudelku z STS Chvojkovice Brod?

Rozhovor si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – celý přepis a videozáznam rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Galerie osobností. Hosté Jiřího Kubíka

Foto: Seznam Zprávy

Galerie osobností.Foto: Seznam Zprávy

Nechte se inspirovat životem, názory či zlomy v kariéře významných žen a mužů. Mezi hosty šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka byli například astrofyzik Jiří Grygar, olympijská vítězka Ester Ledecká, prezident Petr Pavel, zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, herečka Iva Janžurová, bývalý ministr Karel Schwarzenberg, zpěvačka Marta Kubišová, předseda Ústavního soudu Josefa Baxa nebo architektka Eva Jiřičná.

Audioverze rozhovorů nabídneme už ve čtvrtek na Podcasty.cz, Apple PodcastsSpotify, psaný text a video vždy v sobotu na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované