Hlavní obsah

Radkin Honzák: Žijeme v blázinci. Jsme chamtiví, nikdy nemáme dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Hranice mezi sériovým vrahem a neurochirurgem je velice křehká, protože neurochirurg musí být taky bez nervů,“ říká Radkin Honzák ve videoukázce z rozhovoru.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

„Strašně nás poškodily dva roky covidu,“ říká doyen mezi českými psychiatry a popisuje, jak se psychiatrické diagnózy měnily v čase.

„Bývala třeba diagnóza hysterie, hysterický záchvat. Ten končíval tím, že člověk, většinou tedy dáma, byl v oblouku opřený patami a zátylkem a v tom vydržel deset patnáct minut. I to vymizelo. A ze všech pestrých příznaků se staly takové nemastné neslané deprese a různé úzkostné poruchy,“ říká Radkin Honzák v rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

Depresí a úzkostí podle Honzákových slov v posledních letech přibylo všude po světě až o 30 procent. Na rostoucím trendu se podle něj výrazně podepsala pandemie covidu, která lidi uvrhla do sociální izolace.

Rozhovor můžete poslouchat, sledovat nebo číst

Video, audio i písemnou verzi rozhovoru s Radkinem Honzákem najdete zde v článku publikovaném 21. října.

„Děti a dospívající potřebují kontakt, potřebují se otloukat, získávat sociální dovednosti. A když jen sedí a z téhle polohy můžou zahájit i výuku, tak se naučí strašnému lemplovství a zaostávají,“ říká Honzák.

Radkin Honzák i ve svých 84 letech ordinuje a píše články, básně a knihy. V nich se snaží laické veřejnosti vysvětlovat podstatu duševních poruch a často volí různé metafory a vtipná přirovnání. Jako když před lety vyšel knižní rozhovor, který s ním vedla novinářka Renata Červenková, a nesl název Všichni žijem‘ v blázinci.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Doyen mezi českými psychiatry Radkin Honzák i ve svých 84 letech ordinuje, píše knihy a jezdí na přednášky.

„Ten název byl nadsázka,“ říká Honzák v rozhovoru a vzápětí dodává, že si nežijeme špatně: „V podstatě to dobré je a bude. V životě tahle společnost nebyla na takové hmotné úrovni, jako je dnes. Ale dost si toho neceníme a děláme tu chybu, která je nám daná – jsme chamtiví. Co se týče peněz a statků, člověk nikdy nemá dost. I když má úplně nejvíc, tak chce ještě víc, pokud není moudrej.“

Radkin Honzák také jezdí po republice se svými dvěma přednáškami. Jedna se týká syndromu vyhoření: „Ti opravdu vyhořelí jsou většinou obětí toho, že sledují jen svůj cíl a pomalu odstřihují ostatní vazby. Napřed nemůžou jít mezi kamarády, pak nemluví s nikým doma a pak jsou najednou sami.“

Druhá přednáška, u lidí velmi oblíbená, je o psychopatech. Honzák totiž razí teorii, že psychopat je člověk beze strachu, páchající nejen zlé činy, ale vyčnívající nad ostatními i v cenných dovednostech. „Jde o to, jestli má víc agresivity, víc blbé vychování, blbé dětství, anebo jestli je jak tatíček Masaryk,“ vysvětluje Honzák. „Jak říká Kevin Dutton, to je oxfordský profesor, hranice mezi sériovým vrahem a neurochirurgem je velice křehká, protože neurochirurg musí být taky bez nervů.“

Měl někdy strach ze svého pacienta? Bojoval sám někdy se syndromem vyhoření? Jak vnímá vtipy o „Chocholouškovi“ a komedie, kde lidé končí ve svěracích kazajkách? A proč si myslí, že člověk vydrží víc než zvíře?

Rozhovor si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – celý přepis a videozáznam rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Galerie osobností. Hosté Jiřího Kubíka

Foto: Seznam Zprávy

Galerie osobností.Foto: Seznam Zprávy

Nechte se inspirovat životem, názory či zlomy v kariéře významných žen a mužů. Mezi hosty šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka byli například astrofyzik Jiří Grygar, olympijská vítězka Ester Ledecká, prezident Petr Pavel, zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, herečka Iva Janžurová, bývalý ministr Karel Schwarzenberg, zpěvačka Marta Kubišová, předseda Ústavního soudu Josefa Baxa nebo architektka Eva Jiřičná.

Audioverze rozhovorů nabídneme už ve čtvrtek na Podcasty.cz, Apple PodcastsSpotify, psaný text a video vždy v sobotu na Seznam Zprávách.

Reklama

Související témata:

Doporučované