Hlavní obsah

Jak rozjet svůj byznys „nanečisto“? Zkuste podnikat při zaměstnání

Foto: Shutterstock.com

Podnikání na vedlejší činnost může být dobrý způsob, jak si osahat terén a příliš při tom neriskovat (ilustrační foto)

Reklama

Článek

Chcete zkusit podnikat, ale netušíte, zda to zvládnete? Můžete podnikat i při zaměstnání. Podnikání na vedlejší činnost má však svá pravidla.

Pracovat na volné noze znamená svobodu v tom, kde a kdy budete pracovat. K podnikání však musíte mít odvahu udělat krok do neznáma. Pokud vám chybí, bojíte se, že nebudete mít dost zakázek a že se neuživíte, zkuste si podnikání nejprve při práci.

„Pokud chcete podnikat ve stejném oboru jako váš zaměstnavatel, potřebujete souhlas svého zaměstnavatele s vaší podnikatelskou činností,“ upozorňuje v podcastu O penězích se (ne)mluví lektorka a finanční mentorka Lucie Krausová s tím, že byste si měli jasně stanovit se svým zaměstnavatelem mantinely vašeho podnikání – třeba to, že mu nebudete ‚přetahovat‘ klientelu. Souhlas s podnikáním potřebujete většinou také v případě, že jste státní zaměstnanci.

Foto: Proženy.cz

Lektorka a finanční mentorka Lucie Krausová (vlevo) s moderátorkou Michaelou Rakovou

Zjednodušeně se dá říci, že podnikat na vedlejší činnost můžete v případě, že někdo za vás platí zdravotní a sociální pojištění a podnikání není hlavním zdrojem vašich příjmů. Abyste mohli podnikat na vedlejší činnost, musíte splňovat alespoň jednu z určitých podmínek. Tady jsou ty nejznámější:

  • jste zaměstnaní a pojistné za vás odvádí zaměstnavatel,
  • jste student do 26 let,
  • pobíráte rodičovský příspěvek,
  • pobíráte mateřskou z nemocenského pojištění zaměstnanců,
  • jste důchodci – s invalidním nebo starobním důchodem.

Pak se podmínky liší i podle jednotlivých institucí. Z hlediska správy sociálního zabezpečení můžete podnikat na vedlejší činnost také v případě, že pečujete o dítě do 4 let, i když vám už skončil rodičovský příspěvek, nebo že pečujete o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby, či pečujete o jinou osobu ve stupni závislosti II až IV bez ohledu na věk. Zároveň to však musí být vám blízká osoba nebo musíte žít ve společné domácnosti.

Pro zdravotní pojišťovnu pak podnikáte na vedlejší činnost také v případě, že celý den pečujete alespoň o jedno dítě do sedmi let nebo o dvě děti do 15 let. Toto dítě pak nesmí být ve školce více než 4 hodiny denně a školák nesmí chodit do družiny.

Chcete-li získat kompletní přehled podmínek, kdy můžete podnikat na vedlejší činnost, podívejte se na stránky správy sociálního zabezpečení. Najdete tam i to, zda musíte splnění jednotlivých podmínek dokládat.

Celý rozhovor s finanční mentorkou Lucií Krausovou si můžete poslechnout v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Radí v něm nejen jak začít podnikat, ale také jak se vyznat v administrativní džungli předpisů. Dozvíte se i to, co jsou paušální výdaje a kolik si jich mohou jednotliví podnikatelé odečíst ze základu daně. Stěžejním tématem byla pomoc v začátcích podnikání.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované