Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč se Češi zadlužují, a osvědčené metody, jak se dluhů zbavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: shutterstock.com

Čtyři pětiny Čechů mají nějakou zkušenost s půjčkou. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mít dluh není ostuda. Téměř každý si během svého života na něco půjčí. Nedávný průzkum České bankovní asociace ukázal, že zkušenost s nějakou půjčkou má 79 procent Čechů a 11 procent se zadlužuje problematicky – dluhy splácí dalšími půjčkami.

Loni na konci září české domácnosti dlužily 2,2 bilionu korun. Dokud splácíte, je všechno v pořádku. Banky mají dlužníky s pozitivní historií splácení dluhů rády. Dokonce raději než ty, kteří nic nedluží a najednou si chtějí půjčit. Jenže co když přijde okamžik, kdy už na splácení nestačíte?

„Udělejte si plán, jak se svých závazků zbavíte co nejrychleji,“ radí finanční expertka Jarka Popelka z projektu Zatraceně dobré rady. V podcastu O penězích se (ne)mluví prozradila, jak se s dluhy vypořádala ona sama. Nyní pomáhá ostatním na cestě od dluhů k investicím.

V její rodině bylo obvyklé vzít si půjčku nebo si pořídit věc na splátky. I ona tak dříve řešila své potřeby. Dost řekla ve chvíli, kdy dlužila půl milionu a začala si půjčovat, aby své dluhy mohla splatit.

Proč si půjčujeme?

„Nejčastěji si lidé půjčují ze tří důvodů: Nemají žádnou nebo dostatečnou rezervu na nenadálé výdaje. To nejčastěji vyřeší kreditní kartou nebo kontokorentem. Pak si často půjčí, když po něčem touží a nechtějí čekat, než si na to našetří. A třetím důvodem je, že chtějí pomoci svým blízkým,“ vyjmenovala Jarka Popelka důvody.

Foto: O penězích se (ne)mluví, Seznam Zprávy

Finanční expertka Jarka Popelka z projektu Zatraceně dobré rady s moderátorkou Michaelou Rakovou.

Otevřeně prozradila, jak to bylo u ní. „Když mi zavolali rodiče, že přišel nedoplatek za energie, tak ač jsem sama stála na parkovišti před obchodním centrem a přemýšlela, zda si koupím potraviny, nebo benzin, neváhala jsem a půjčila si, abych jim pomohla,“ vyprávěla Jarka.

Byl to i jeden z momentů, kdy si uvědomila, že se svou finanční situací musí něco provést. „Místo abych se soustředila na to, kolik vydělávám, jsem se zaměřila na to, za co všechno platím. Zjistila jsem, že dluhy tam dělají už dost výraznou částku. Začala jsem šetřit, v něčem jsem se omezila a vytvořila si plán, jak se dluhů zbavit,“ popsala Jarka.

Rizikově si půjčují zejména lidé ve věku 36 až 44 let a jsou to častěji muži a lidé s nižším vzděláním. Nejzodpovědněji se chovají mladí do 26 let a senioři s maturitou nebo vyšším vzděláním. Průzkum provedla loni v listopadu agentura Ipsos, mezi respondenty byla tisícovka obyvatel Česka ve věku 18–79 let.

Od dluhů k investicím

Finanční poradci doporučují zvolit si ze dvou metod – sněhová koule nebo sněhová lavina.

Sněhová koule

Vyberte ze svých dluhů ten, který je nejmenší, a na ten posílejte o trochu víc, než je minimální splátka. Kolik, záleží na vašem rozpočtu. Na ostatní dluhy posíláte minimální splátku. Jakmile se prvního dluhu zbavíte, budete splácet další v pořadí, ale splátku navýšíte o tu částku, kterou jste posílali na první dluh. Nevýhoda je v tom, že nejmenší půjčka nemusí být ta, u které platíte nejvyšší úrok, takže zaplatíte více.

„Čím víc dluhů bylo splaceno, tím víc peněz mi zůstávalo a já jsem si takto vybudovala nenásilně návyk na spoření,“ popsala pozitivní efekt této metody finanční expertka.

Sněhová lavina

U této metody nejdříve splácíte půjčku s nejvyšším úrokem (tu nejdražší). Na ni posíláte nejvyšší možnou částku a u ostatních platíte jen minimální splátku. Sice první půjčku celou splatíte později než u první metody, ale ve finále ušetříte.

Celý rozhovor s finanční poradkyní Jarkou Popelkou si můžete poslechnout v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Prozradila v něm, proč konsolidace nejsou tak výhodné, jak se tváří, a také jak si nakonec splnit své sny. Stěžejním tématem byla cesta, jak se zbavit dluhů.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované