Hlavní obsah

Dobrá fotka v sobě musí mít jakousi božskost, říká fotograf David Těšínský

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

V dobré fotce chce David Těšínský vidět autentičnost, něco z autora. Nebo božskost, která se podle něj může projevit jakkoli.

Reklama

Článek

David Těšínský se učil fotografovat na učilišti. Maturitu si nikdy neudělal a je prý rád. Publikoval v mnoha českých i světových médiích, vystavoval v řadě zemí, dlouhodobě spolupracuje s měsíčníkem Reportér. V poslední době se věnuje i natáčení videodokumentů.

Deset let, 240 stran, 140 fotografií, 11 příběhů. To je ve čtyřech číslech knížka dvaatřicetiletého fotografa Davida Těšínského. Vydal ji vlastním nákladem v češtině a angličtině, dohromady 1 100 kusů.

Peníze na její vydání získal od čtenářů, kteří si ji dopředu předplatili. Pak je sice utratil v Mexiku, ale knížku nakonec s pomocí rodiny vydal. A stojí za to, fotografie i texty jsou mimořádné.

Mají v sobě emoce, působí velmi autenticky a upřímně a nabízejí pohled na současný svět, který většina z nás nezná. Představují třeba rappery v New Yorku, vězně na Ukrajině, ženy v Donbasu, přepracované úředníky v Japonsku nebo milence v Iránu.

A možná ještě zajímavější je to, jak Těšínský – prostřednictvím svých fotek a zejména textů – vypráví i sám o sobě. Včetně toho, jak se mu zastavilo srdce v San Francisku a málem tam zemřel kvůli předávkování drogami.

Na to všechno jsem se ho zeptal: jak definuje dobrou fotku, co dělá z fotky umělecké dílo, v čem je podle něj smysl života a co očekává od umělé inteligence. Malý spoiler: že nás inteligentní roboti všechny postřílí. A že o tom natočí hezký videodokument.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované