Hlavní obsah

Investor Jan Barta: Mám tendenci zlepšovat Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jako investor mám vhled do toho, co se děje ve světě, proto jsem měl potřebu během pandemie radit politikům, co dělat, říká Barta.

Článek

Jan Barta je jedním z partnerů investiční skupiny, které patří například online tržiště Aukro, startup vyvíjející cyklistický trenažér Rouvy či nově významný podíl v americké společnosti Groupon.

A také tříčtvrtinový podíl v mediálním firmě, které jsem před necelými deseti lety prodal svou doménu Extra.cz. Byť tehdy jsem se s Janem Bartou nesetkal, protože doménu koupil přes prostředníka. Tak jsme to aspoň dodatečně mohli probrat.

Sedmatřicetiletý Jan Barta se narodil v Americe, v Česku žije od osmi let a dnes je podle Forbesu 96. nejbohatším Čechem. Povídali jsme si mimo jiné o tom, proč na něj ve čtrnácti křičel v táboře notář či jak se stalo, že mu Andrej Babiš vyfoukl zemědělské družstvo, které chtěl koupit. A proč pak prodělal 100 milionů na nápadu prodávat v centru Prahy minerály a polodrahokamy.

Zeptal jsem se ho na to, proč má na svém twitterovém profilu citát francouzského maršála Ferdinanda Focha, jenž zní: „Střed oslabuje, pravice je na ústupu, situace je výtečná. Útočím.“ A proč svůj blog pojmenoval podle rodného jména otce Adolfa Hitlera.

Jan Barta patřil mezi ty, kteří jako jedni z prvních varovali před nástupem pandemie, a zejména na jejím počátku se snažil ovlivňovat to, jak čeští politici či obecně společnost tuhle věc řešili. V rozhovoru vysvětlil, co ho motivuje k tomu, aby se zapojoval do veřejného života. Jeho koníčkem je superforecasting, takže jsme se – celkem logicky - bavili také o budoucnosti světa. A proč nemusí být nutně problém, když svět zase bude bipolární.

Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Související témata:

Doporučované