Hlavní obsah

Hrdinové Bílého lotosu jsou nesnesitelní. Proto se na ně tak dobře kouká

Foto: HBO Max

Čím se trápí bohatí? Sami sebou. Kulturák řeší seriál Bílý lotos.

Reklama

Článek

V aktuální epizodě podcastu Kulturák probíráme novou sezonu seriálového hitu, který si dělá legraci z malicherných trablů bohatých. A také román, jenž připomíná Murakamiho, kdyby tedy uměl psát dobré ženské postavy.

Zápletka seriálu HBO Bílý lotos je jednoduchá. Skupina zbohatlíků odjede do prázdninového resortu, aby si konečně odpočinula od svého náročného života v luxusu. Konečně mají čas prožívat svá trápení a nechat se obsluhovat extrémně zdvořilým hotelovým personálem. A abychom nezapomněli – někde je tu mrtvola.

Proč Bílý lotos, který za svou loňskou první sezonu získal hned sedm televizních cen Emmy, tak dobře funguje? „Ty postavy jsou zajímavě napsané. Neztělesňují jen archetypy, jsou lidské,“ myslí si Jana Patočková. „Hodně se prožívají, což je pro dnešní dobu sociálních sítí dost symptomatické.“

Hrdinové Bílého lotosu jsou prostě tak lidští, až jim Jana měla chuť nafackovat. A dovolenou by s nimi prý rozhodně netrávila.

V Kulturáku také uslyšíte

  • Jak si vedle sebe stojí Boj o moc a Bílý lotos.
  • Proč se tak povedl literární debut Anny Cimy Probudím se na Šibuji.
  • Jakého současného českého malíře doporučuje Jonáš Zbořil.
  • Jak si rozumějí Blíženci a Štíři.

V Kulturáku jsme stihli probrat i nový román Anny Cimy Vzpomínky na úhoře. Za svůj debut z roku 2018 získala spisovatelka Cenu Jiřího Ortena a Magnesii Literu, není tedy divu, že její druhá kniha vzbuzuje velká očekávání.

Cima je ale podle Jonáše Zbořila naplňuje pouze zčásti. Příběh Vzpomínek na úhoře se netočí jen kolem ohrožené tajuplné ryby. Protagonistkami sedm set stran dlouhého románu jsou tři kamarádky: Sára Fukuharová, Juka Suzukiová a Miju Nakadžimová.

Společně řeší záhadné zmizení novináře, který se snažil odhalit nelegální obchodování s úhoři. „Nejdůležitější mi na románu připadá vyrovnávání se s tím, co ti dají do vínku tví rodiče. Jaká traumata ti předají,“ vyzvedává jednu vrstvu příběhu Jonáš.

A co je tedy na románu špatně? Třeba těch 720 stran. „Nevím, proč je takový problém tvořit umělecká díla – knihy, filmy, podcasty – kratší. Není to ale jen na rázném editorovi, spíš hlavně na egu autorů.“

Komu se Vzpomínky na úhoře budou líbit a proč se hodí pod stromeček? Jak blízko má Bílý lotos k reality show? A kolik žijících výtvarníků dokážou Češi vyjmenovat? Poslechněte si další epizodu podcastu Kulturák.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované