Hlavní obsah

Kulturák: Planeta Praha mohla být divočina. Je z toho pohádka se zvířátky

Foto: Ondřej Prosický, Aerofilms

Planeta Praha je zajímavá podívaná do džungle mezi ulicemi Prahy. Ale mohlo to být ještě o tolik lepší!

Reklama

Článek

Praha je plná divočiny, říkají tvůrci nového dokumentu o přírodě v hlavním městě. Potenciál originální myšlenky ale zůstal nevyužitý. Proč, to řeší nová epizoda podcastu Kulturák, ve které dojde také na recenzi nové desky Beyoncé.

„Dokument Planeta Praha hledá divočinu na místech, kde bychom ji nečekali. Je krásně natočený, ale také hodně konvenční. Vypadá stejně jako filmy, které jsme vídávali u babičky v roce 1996. Má přitom zajímavou tezi: že příroda v Praze je možná rozmanitější než ta mimo města,“ říká Jonáš Zbořil o dokumentu, ve kterém tvůrci v pražských ulicích sledují život kosů, plchů, nutrií, ale i křižáků nebo mravenců.

V podcastu také uslyšíte

  • U jakého zvířete můžeme v ulicích Prahy vidět evoluci v přímém přenosu?
  • K čemu může vést polidšťování zvířecího chování?
  • Jaké kontroverze provázejí novou desku americké zpěvačky Beyoncé?
  • U jakého seriálu si nejlépe odpočinout?

Dokument se v mnoha ohledech dívá na přírodu i na člověka docela neotřelým způsobem. Hned v úvodu filmu také zazní důležitá myšlenka, že člověk má rád zvířata, ale jen když jsou poslušná a nic po něm nechtějí.

Tvůrci dokumentu Planeta Praha se ale nakonec dopouštějí podobného hříchu, na který sami upozorňují. „Zase vyprávíme zvířecí příběhy lidskou optikou. Bavilo by mě, kdyby existoval způsob, jak tohle alespoň částečně narušit,“ myslí si Jana Patočková, podle níž Planeta Praha své zvířecí protagonisty zbytečně polidšťuje.

Jonášovi to ale nevadí. Na film se budou podle něj dívat rodiny s dětmi, ne plchové: „Vím, že je důležité vědět, že ne všechno se řídí lidským světem, že zvířata mají svou vlastní agendu. Ten dokument ale spoustu věcí pojmenovává tak dobře, že to pochopí i děti.“

Zajímá vás téma divočiny?

V newsletteru Pod čarou o něm píše Matouš Hrdina, který hlouběji rozvíjí myšlenku zmíněnou i v dokumentu Planeta Praha.

Ještě větší divočina

V novém vydání Kulturáku nedošlo jen na městskou divočinu, ale také na nové album americké zpěvačky Beyoncé, které nabízí divočinu klubovou. Renaissance je totiž deska určená na taneční parket.

„Myslím, že to album symbolizuje návrat ke komunitě. Zejména k černošské queer komunitě,“ vysvětluje Jana Patočková. „Vychází z undergroundové kultury diska a ze scény ballroomů, kde se scházely marginalizované skupiny a mohly tu beze studu a bez hrozby trestu konečně projevit svou osobnost, mít svůj svět.“

Hledáte letní songy?

Poslechněte si Kulturák plný dobrých songů na dovolenou.

Čím to, že Beyoncé dokáže už tolik let vystihnout aktuální nálady ve společnosti? Máte radši plcha, nebo křižáka? A jakou knihu byste si měli přečíst, pokud pociťujete závislost na internetu? Čerstvou epizodu podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Související témata:
Planeta Praha

Doporučované