Hlavní obsah

Kulturák: Proč jsou Prsteny moci lepší než Rod draka?

Foto: Profimedia.cz

Pán prstenů, nebo Rod draka? Hosté podcastu Kulturák mají o nových seriálech docela jasno.

Reklama

Článek

„Elf nemůže být černoch!“ zlobí se někteří fanoušci fantasy ságy Pán prstenů, jejíž seriálová adaptace si v pátek odbyla premiéru na Amazon Prime. Je taková kritika opodstatněná? A proč si v Kulturáku myslíme, že se Prsteny moci povedly?

Na obrazovkách spolu aktuálně soupeří dva očekávané seriály, oba ze světa výpravného fantasy. HBO uvedlo první tři díly Rodu draka, prequelu ke Hře o trůny. Amazon Prime kontroval dvěma epizodami nejdražšího seriálu v dějinách – Pán prstenů: Prsteny moci.

„Nejdřív jsem si myslela, že bude zábavnější Rod draka, protože jsem od Prstenů moci měla nulová očekávání. Přijde mi ale, že Pán prstenů víc odsýpá a má zábavnější náměty,“ říká v podcastu filmová publicistka a autorka webu Katmag Kateřina Horáková.

„Bohužel dojdeme ke stejnému výsledku, také se mi více líbí Prsteny moci,“ souhlasí filmový kritik píšící pro web Kinobox.cz Martin Svoboda. „Zatímco Rod draka dělá totéž, co Hra o trůny, jen se snaží napravit ten velmi, velmi špatný dojem osmé série, Pán prstenů přichází s něčím novým. Jsou to oba drahé seriály, ale Pán prstenů díky obřímu rozpočtu posunul laťku televizní tvorby někam, kde nikdy nebyla.“

Čím to, že u velké části diváků seriál vyvolává tak negativní reakce?

„Je to určitě tím, že s Pánem prstenů se pojí obrovský fandom, který ty předlohy prožívá velmi emotivně,“ myslí si Horáková. „Největší problém je samozřejmě s černými elfy. Řeknu k tomu jenom, že je to fantasy. Elfové zkrátka neexistují - a mohou tedy vypadat jakkoli.“

V novém Kulturáku ještě uslyšíte

  • Čím byly filmové adaptace od Petera Jacksona tak revoluční?
  • Proč nemohou Prsteny moci fungovat tak jako filmový Pán prstenů?
  • Co chválíme na Rodu draka, prequelu seriálu Hry o trůny?
  • Proč poslouchat podcast o hledání pokladu v Yellowstonském parku?
  • Proč by vám neměl uniknout festival Prague Art Week?
  • A co nového se děje ve světě módy?

Podle Horákové tvůrci seriálu vyprávějí příběh, který je v knižní předloze málo popsaný, a mají tedy ve scénáři poměrně volnou ruku. Martin Svoboda ale dodává, že věrnost předloze není žádná objektivní kvalita díla a neměli bychom jí přikládat příliš velkou váhu: „Kdyby Tolkien napsal, že trpaslíci jsou fialoví a filmaři se rozhodli udělat je v adaptaci červené, tak na to mají plné autorské právo.“

Negativní reakce vůči Prstenům moci se netýkají jen multietnického castingu. V této epizodě Kulturáku hosté řeší i roztříštěnost první epizody, nevýrazné postavy nebo absenci atmosféry, která tak silně dýchala z filmů Petera Jacksona.

A jak je na tom seriál vycházející ze světa Hry o trůny, Rod draka? Podle Svobody nedělá nic víc, než že napravuje předešlé chyby.

„Nerada bych říkala, že se Rod draka nepovedl. Venku jsou tři epizody, budou dvě série, tvůrci dokonce mluví o čtyřech. Proč to pro mě není tak zajímavé jako Pán prstenů? Přijde mi, že si hlavně odškrtávají položky ze seznamu věcí, které fungovaly v prvních sériích Hry o trůny. Těším se na každý nový díl, ale jen proto, že doufám, že už se tam konečně začne něco dít,“ říká Kateřina Horáková.

Proč nás v poslední době tak baví fantasy seriály? A jsou opravdu jen nástrojem eskapismu? Poslechněte si aktuální vydání podcastu Kulturák!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované