Hlavní obsah

Komplikací se Guardiola nebojí, řeší je. Po titulu chce vyhrát Ligu mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pep Guardiola dosáhl s Manchesterem City na třetí anglický titul v řadě, pátý od svého příchodu do ligy. Je nejlepším manažerem současnosti?

Reklama

Článek

Kdo je hlavním strůjcem dalšího titulu pro Manchester City? Leckdo řekne Erling Haaland s jeho 36 góly. Nejdůležitější personou ve struktuře klubu ale podle Nosičů vody jednoznačně zůstává kouč a manažer týmu Pep Guardiola.

Hráči Manchesteru City dobyli anglickou Premier League potřetí v řadě. Popáté v posledních šesti sezonách. A posedmé v novodobé historii anglické ligy hrané pod názvem Premier League. Statistici k tomu přidají i po jednom titulu ze 30. a 60. let minulého století.

Ale zpět k aktuální sezoně. Ani pro Citizens nebyla jednoduchá a bez komplikací. Klub ovšem dokázal všem čelit: zraněním několika klíčových hráčů v úvodu sezony, dočasnému výkonnostnímu propadu v zimě, roztržkám v kabině, a to i té, která vedla k odchodu krajního obránce Joaa Cancela.

S tím vším si Pep Guardiola dokázal poradit. A jakoby každý potenciální problém odhodlanost jeho týmu jenom zvyšoval.

Katalánský stratég s mimořádně úspěšnou minulostí v Barceloně a Bayernu Mnichov dokázal znovu všechny přelstít. Nosiči vody v nejnovější epizodě podcastu analyzují jednotlivé elementy, díky kterým se mu podařilo vyladit perfektní sportovní formu týmu do rozhodujících fází soutěže, kdy už se hrálo o všechno.

A srovnávají to s nedostatky, které v tomto ohledu prokázal tým Arsenalu, který se Citizens snažil konkurovat. A podlehl, přestože v čele Premier League strávil úctyhodných 248 dní.

Za vším hledej Guardiolu

Současný Manchester City je mašina na body, shoduje se trio podcasterů. Tradiční klub se stal netradičně úspěšným zejména díky mohutným investicím, které do hry vložili noví majitelé klubu z Abú Dhabí v roce 2008.

Už v roce 2012 mohli bleděmodří poprvé zvednout nad hlavy trofej vítězů Premier League. A od té doby se jim to podařilo ještě šestkrát. Pětkrát u toho byl právě kouč Pep Guardiola, který se celkovým počtem nasbíraných anglických trofejí zařadil do vyhlášené společnosti manažerů sira Alexe Fergusona, Boba Paisleyho, George Ramsaye a Arsèna Wengera.

„Citizens byli ještě na přelomu roku velmi rozladění. Určitě jsme sledovali jejich nejzranitelnější tým v rámci celé guardiolovské éry. Dalo by se hovořit o nevídané krizi v kabině i na hřišti. Španělský taktik měl spoustu problémů k řešení, ale způsob, jakým se k nim dokázal postavit, byl mimořádně působivý,“ chválí kouče bývalý obránce Karel Tvaroh.

„Svou roli při letošním vzestupu Manchesteru City bezpochyby sehrály zkušenosti a šíře kvalitního kádru, to se pak projevilo bezkonkurenční odolností vůči projevům únavy a stabilitou výkonnosti i výsledků,“ dodává Luděk Mádl.

Právě ve srovnání tohoto faktoru s omezenějšími možnostmi Arsenalu hledal fotbalový novinář důvody toho, proč londýnskému klubu jeho atak titulu v této sezoně nevyšel. Vnímá ji jako teprve první fázi evidentního vzestupu Arsenalu po sedmiletém období zmaru, kdy se tým pohyboval mimo příčky umožňující start v Lize mistrů.

Superkouč touží po triumfu v Lize mistrů

„Myslím si, že Guardiola opakovaně dokazuje, že jde o nejlepšího trenéra současnosti. Je takticky na vysoké úrovni, zároveň funguje jako perfektní psycholog. Hráče dokáže správně připravit, namotivovat a když je potřeba, neostýchá se zvýšit hlas,“ chválí 52letého manažera moderátor Jaromír Bosák.

„Ovšem pravdou je, že v Lize mistrů se mu dosud ani s Bayernem Mnichov, ani s Manchesterem City na ušatý pohár dosáhnout nepodařilo. Guardiola je si toho vědom a ve finále proti Interu Milán dostane další šanci svůj sen naplnit,“ dodává Bosák.

Jak dokázal španělský kouč ovlivnit anglický fotbal? A jak Anglie ovlivnila samotného Guardiolu? Řeč tentokrát přišla i na fotbalový úkaz jménem Sheffield Wednesday, kterému se podařilo takřka nemožné, když v rámci play-off League One dokázal smazat čtyřbrankové manko ztráty z prvního utkání.

Valeš vs. Kuchta

Nosiči vody pochopitelně neopomněli ani to nejzajímavější dění v české nejvyšší fotbalové lize. Ta o víkendu servírovala napínavý duel mezi Spartou a Bohemians, ve kterém se domácí výrazně přiblížili k mistrovskému titulu. Jakou roli sehrál bizarní střet mezi Romanem Valešem a Janem Kuchtou? Jak je možné, že se Roman Valeš domníval, že je hra přerušena? A jak blízko už je Sparta titulu?

Podcast zavítal i na exkurzi do Německa. U západních sousedů vygradovala liga senzačním zaváháním Bayernu Mnichov, který nedokázal udržet vedení proti Lipsku a na domacím hřišti podlehl 1:3. Klopýtnutí využil Dortmund a po jedenácti letech jej nyní dělí od titulu poslední krok. Na koho si vsadit v posledním kole? I to vám Nosiči poradí v aktuální epizodě. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované