Hlavní obsah

Vinicius, Gavi a další mladíci září. Zato belgičtí mentální důchodci nudí

Foto: Profimedia.cz

Tuhle trefu nakonec slavil Vinicius Junior předčasně. Brazilský křídelník ale naznačil, že své budoucí soupeře na MS ještě pořádně potrápí.

Reklama

Článek

Je radost sledovat, jak je fotbal baví, jsou živou vodou turnaje. Mnozí na šampionátu vzývají Messiho či Ronalda, ale Nosiči vody zacílili na borce narozené po roce 2000. Pokud jim nebude patřit tohle MS, tak to příští určitě.

„Mladé pušky“ v Kataru prostě nepřehlédnete, pomyslné nebe nad emirátem se rozblikalo spustou hvězdiček. Tak třeba hru Němců zodpovědně, ale i kreativně tvoří 19letý záložník Jamal Musiala, španělskou hru po boku veterána Busquetse diktují středopolaři Gavi (18 let) s Pedrim (20) a v brazilském dresu teď po boku parťáka Richarlisona straší soupeře dynamičtí křídelníci Vinicius Junior (22) a Rodrygo (21).

„Real Madrid udělal terno, když si tyhle dva mladíky před lety v Brazílii přesně vytipoval a pak si je sám dovychoval prakticky k dokonalosti,“ ocenil Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

A Jaromír Bosák přizvukoval. „Můžeme si všimnou, že celá řada mladých hráčů zastává na tomto MS ve svých týmech opravdu velmi důležitou roli. Vnímám to jako záruku, že se můžu hodně těšit i na příští šampionát, protože za následující 4 roky mnozí tito (hráči) herně ještě o něco vyzrají a budou ještě lepší,“ pochvaloval si moderátor podcastu Nosiči vody.

Zbraň mileniálů? Klid a sebevědomí

Trio ve studiu snad nejvíc zaujaly výkony německého Jamala Musialy. „Připadám si, jako kdybych sledoval fotbalistu z jiné fotbalové éry. Z časů, kdy techničtí hráči po hřišti dlouze vodili balon. Musiala tak činí velmi elegantně, prokazuje při hře úžasné myšlení a na svůj věk je nesmírně klidný, když má míč v držení. Klid s balonem na kopačkách je ostatně faktorem, který spojuje i další mladé hvězdičky na tomto MS. Tak třeba brazilský Vinicius Junior, vzpomeňte si jak chladnokrevným způsobem si při samostatném nájezdu na brankáře počínal,“ obdivuje Karel Tvaroh, sám donedávna profesionální fotbalista.

Díky čemu dozrála tak silná generace mileniálů? Čím vyspělejší fotbalová země, tím systematičtěji jsou v ní mladí vychováváni k vyšší herní odvaze a k sebevědomí, které se pak na hřišti pozitivně projeví.

„Takoví hráči si přirozeně dovolí víc, jednotlivé případné chyby je tolik nesrážejí. Když balon ztratí, nepolekají se. A jdou do toho znovu. Napadá mě 19letý anglický reprezentant Jude Bellingham. Ten proti USA nehrál dobře, jeho akce mu nevycházely tak často jako jindy. Ale nezaznamenal jsem u něj ani náznak toho, že by se kvůli tomu na hřišti začal alibisticky schovávat. Vůbec ne, naopak. Neustále si seskakoval pro míče až mezi stopery, chtěl dál tvořit hru a pomoci týmu,“ dodává Jaromír Bosák.

Načasovat správně vstup mladé hvězdičky na ligovou, pohárovou, nebo dokonce reprezentační scénu je alchymie. Nosiči vody nabídli i příklad žhavého českého talentu nedávných let, který tlak nedokázal unést a zapadl. Také o něm uslyšíte v nové epizodě.

Ve srovnání s nadějnými mladíky to od Nosičů trochu schytaly některé týmy připomínající na hřišti spíše procházku penzistů. „Třeba u Belgičanů snad nejde ani tak o věk, jak o určité mentální vyhoření, tihle borci už si svoje odehráli a tento tým už toho prostě ze sebe víc nevymáčkne,“ posteskl si Jaromír Bosák. „Zápasy některých týmů by se mohly vysílat na kanále pro důchodce ČT3,“ rýpnul si Mádl.

Nejnovější díl fotbalového podcastu se věnuje i plánovanému rozšíření MS, které se v novém formátu rozroste o 16 národních týmů. Jakou roli na něm mohou sehrát mužstva pasovaná leckdy chybně do rolí outsiderů? A proč už nejsou leckteré dosud podceňované týmy, jako třeba Saudská Arábie, na MS jenom do počtu?

Old Shatterhand a palácový převrat v Turíně

Co se týká věku, belgická reprezentace řeší problémy opačného charakteru. Jeden z nejstarších týmů šampionátu zatím svými výkony i výsledky zaostává za očekáváním. Špatná forma favorizovaných Belgičanů zřejmě ale nepřekvuje jejich největší hvězdu Kevina De Bruyneho, o jehož pesimistických výrocích a neuspokojivých výkonech padla v podcastu řeč.

Zajímá vás, který evropský trenér připomíná Luďkovi Mádlovi filmovou postavu zálesáka Old Shatterhanda? A které outsidery považují Nosiči vody za největší překvapení turnaje? Nejen o tom uslyšíte v nové kapitole podcastu.

Nosiči vody hned v úvodu řešili nečekanou rezignaci Pavla Nedvěda a Andrey Agnelliho, kteří se rozhodli odstoupit z čela vedení italského Juventusu. Co všechno mohlo stát za jejich rozhodnutím a proč se dostal velkoklub z Apeninského poloostrova do krize?

V nejnovější epizodě nechybí ani rozbor nečekaného příchodu Pavla Vrby do předposledního Zlína. Jakým výzvám aktuálně čelí jeden z nejzkušenějších a historicky nejúspěšnějších českých trenérů?

Poslouchejte Nosiče vody a všechno se dozvíte – pusťte si je v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované