Hlavní obsah

Pozor na Němce. Zpevnili obranu, našli nečekaného střelce a zvedli hlavu

Foto: Profimedia.cz

Branku Antonia Rüdigera (vlevo) ještě rozhodčí pro těsný ofsajd neuznali, zásah Niclase Füllkruga už ano.

Reklama

Německá fotbalová mašinerie ještě není na odpis. S jedním ze spolufavoritů šampionátu ze Španělska uhrál Flickův tým remízu 1:1, a porazí-li Kostariku, může směle myslet na postup i další úspěchy.

Článek

V součtu s MS 2018 už sice Němci na fotbalových mistrovstvích světa čekají na vítězství tři utkání v řadě, nicméně srovnáme-li atmosféru po vyřazení ve skupině na MS v Rusku se zklamáním po katarské porážce od Japonců 1:2 a aktuální situací po remíze 1:1 se Španělskem, lze s trochou nadsázky říct, že v kontrastu s předchozími náladami nyní Německo přetéká optimismem.

„Tohle byl úplně jiný tým než posledně,“ kvituje magazín Kicker. „Trenér Hansi Flick velmi dobře upravil jedenáctku a vyměnil žolíka. Tato myšlenka otevírá perspektivy,“ míní šéfreportér magazínu Karlheinz Wild.

„Jsem na své hráče hrdý,“ rozplývá se dojatě Hans-Dieter Flick, přezdívaný Hansi. Chlapík, co v 80. letech s Bayernem slavil coby hráč tři tituly, ale sám nikdy nebyl úplnou megastar. Tak třeba za reprezentaci sám nikdy nenastoupil.

Ale to ještě neznamená, že o ní neví všechno od A do Z. V letech 2006–2014 byl coby asistent pravou rukou Joachima Löwa, hlavního strůjce jejích úspěchů poslední éry, zejména titulu mistrů světa z MS v Brazílii v roce 2014.

Flick se pak z pozice asistenta etabloval jako až překvapivě úspěšný hlavní kouč v Bayernu Mnichov. A tak nějak přirozenou cestou převzal v roce 2021 i reprezentaci.

Pod vyřazením ve skupině na MS 2018 byl ještě podepsaný Löw, pod osmifinálovou porážkou s Anglií na minulém Euru už Flick.

Němci chtějí vždycky maximum. A bilance posledních let zůstává za očekáváním. „Máme za sebou špatné roky. Mnoho věcí se dalo vyřešit jinak,“ konstatoval Lothar Matthäus, pětinásobný účastník závěrečného turnaje MS, šampion z roku 1990 v Itálii.

Na právě probíhajícím MS v Kataru zděsila Němce vstupní porážka 1:2 od podceňovaného Japonska. Němci nemají problém se navzájem zkritizovat, takže ostrá slova létala na Flicka ze všech stran.

Největší pomoc přišla z Kostariky

Bývalí reprezentanti oslovení médii se obvykle shodli, že nefungovalo složení obrany, v níž měl Niklas Süle špatně vybranou pozici a z toho plynoucí uplatňované návyky, které Japoncům hrály v jejich útočných snahách do karet.

Další zase Flickovi vyčítali, že ze hřiště stahoval hráče Bayernu nebo další borce zvyklé na „level“ Ligy mistrů a posílal v průběhu duelu s Japonci na plac „obyčejné“ bundesligové hráče, kteří prý zápas mentálně nezvládli.

Před druhým zápasem ve skupině se Španěly pomohli Němcům ze všeho nejvíc fotbalisté Kostariky. Ti totiž porazili 1:0 Japonsko a nastavili situaci ve skupině tak, že si při hypoteticky očekávaných výsledcích třetí „rundy“, ve kterých by Němci porazili Kostariku a Španělé Japonce, mohli Flickovi svěřenci v duelu se Španěly dovolit i těsně prohrát, aniž by ztratili reálnou šanci na postup ze skupiny.

A zhruba 20 minut to v neděli vypadalo, že za tuhle variantu, která jim spadla z nebe, budou muset být Němci rádi. To když prohrávali se Španělskem od 62. do 83. minuty 0:1.

Oproti prvnímu utkání Němci překopali sestavu, zejména v kritizované obranné fázi, i když k systému se třemi stopery se Flick přemluvit nenechal. Obranu tentokrát postavil zprava ve složení Kehrer–Süle–Rüdiger–Raum, před ní pracovali Kimmich s Goretzkou.

Podle očekávání byli na tom Španělé lépe kombinačně, poměr přihrávek v první půli činil 360:174, podíl na držení míče pak 68:32, zde samozřejmě v procentech.

Nicméně v ohrožení branky byly oba týmy celkem vyrovnané. Na jedné straně posunul brankář Neuer nebezpečnou střelu na břevno, na druhé straně neuznali Rüdigerovi po standardní situaci branku pro velmi těsný ofsajd.

Nejšikovnějším hráčem na německé straně byl každopádně mladý Jamal Musiala. „Jsem velkým fanouškem Musialy. Mohl by být Messi budoucnosti. Ukazuje nám, jak moc miluje fotbal, tím, co předvádí, když přijde na hřiště,“ glosoval mladíkovo počínání Lothar Matthäus.

Rozhodující momenty ale vnesly na hřiště typické „devítky“, tedy klasičtí střední útočníci, kteří v základních sestavách scházeli a přišli na trávník až v průběhu utkání.

Füllkrug? Kdo to je?

Skóre na španělské straně otevřel velmi elegantním a zkušeným způsobem Álvaro Morata, za Němce odpověděl Niclas Füllkrug, který u spousty fanoušků u televizorů vyvolal otázku: Kdo to je?

Takže vězte, že je to chlapík, kterému v únoru bude třicet let a měří bez jednoho dílku 190 centimetrů. Ve své kariéře odehrál něco i ve Fürthu, Norimberku a Hannoveru. Ale jeho fotbalovým domovem, kde ho k tomuto povolání vychovali, je Werder Brémy.

V aktuální bundesligové sezoně pro něj platí bilance 14 utkání, deset gólů a dvě asistence. Klubový spoluhráč brankáře Jiřího Pavlenky je tedy ve formě. A to bude právě důvod, proč ho trenér Flick, pro mnohé překvapivě, vzal do letadla směr Katar.

Füllkrug debutoval v národním týmu v přípravě proti Ománu, kdy se blýskl i jedinou brankou utkání. Mnohem důležitější vstřelil v neděli Španělům. Němci chtějí věřit, že v něm právě našli pokračovatele Völlera, Klinsmanna nebo Kloseho. Střelce potřebujete vždycky.

Zvlášť když v příštím utkání potřebujete nutně sestřelit Kostariku.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované