Hlavní obsah

Od špatně vyčištěných zubů k žaludečnímu vředu. Co signalizuje zápach z úst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V ústech najdete něco mezi 800-1000 popsanými bakteriemi. A právě jejich přemnožení může vést k zápachu z úst.

Reklama

Článek

Společenské faux pas, nebo větší zdravotní problém? Zápach z úst může být klidně obojí. Protože kromě záliby v aromatických jídlech a nedostatečné hygieně lze hledat vinu i jinde.

V ústech najdete něco mezi 800-1000 bakteriemi, a to jsou pouze ty, které už vědci objevili. A právě jejich přemnožení může vést k zápachu z úst. Jak k tomu dochází? Vcelku jednoduše – nedostatečnou hygienou se vymknou kontrole.

Není třeba zmiňovat čištění dvakrát denně, a to ráno a večer. Pokud máte dilema, zda před snídaní, anebo po ní, je to čistě na vás. Ovšem mezi jídlem a čištěním zubů by měla být 30minutová pauza, aby se pH v dutině ústní neutralizovalo, k čemuž může dopomoci třeba i mléko.

Zapomínat byste neměli ani na jedno, ovšem tomu večernímu byste měli věnovat speciální péči. Zuby si čistit alespoň pět minut, použít mezizubní kartáčky a nezapomenout ani na čištění jazyka, protože i v jeho záhybech se bakterie ukrývají.

„Nedoporučuji škrabky, použijte kartáček. Nemůžete s ním drhnout sem tam, je to jen jemné hlazení od kořenu jazyka po špičku,“ vysvětluje Adéla Šonková, dentální hygienistka z Dental Office H33. Pohyb by se dal přirovnat k česání vlasů.

Adéla Šonková

Dentální hygienistka pracující v Dental Office H33.

Studium dentální hygieny dokončila v roce 2020 v Praze. Od té doby navštívila nespočet školení věnujících se onemocnění dutiny ústní.

Ve svém oboru se i nadále vzdělává. Zakládá si na důkladné instruktáži a vysvětlení problémů, které se v dutině ústní vyskytují.

Foto: Seznam Zprávy

Dentální hygienistka Adéla Šonková.

Problémy skryté hlouběji

S ústní hygienou souvisí i další problémy, které mohou způsobovat zápach z úst, ačkoli ty se projeví až po delší době. Nelibý odér může být zapříčiněn zubním kazem, zánětem dásní či paradontózou. U té dentální hygienistka upozorňuje, že lidé mají často tendenci svádět ji na dědičnost, přitom v drtivé většině případů si pacienti za ni mohou sami.

Dalším důvodem zápachu může být sucho v dutině ústní. Většina lidí se s tím setkává ráno, kdy je jim z úst cítit. Během noci totiž dochází ke snížení produkce slin, ale není třeba, aby to člověka znepokojovalo, je to přirozený proces. „Na vině ale mohou být i nějaké léky, například hypertenziva nebo antidepresiva,“ upozorňuje Adéla Šonková. Namísto používání ústních vod je dobré snažit se přijít na příčinu s lékařem a poradit se, zda nezkusit jiné.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Ačkoli 85-90 procent příčin lze opravdu hledat v dutině ústní, problém může být schovaný i jinde. Se zápachem z úst jsou totiž spojeny i některé nemoci z oblasti ORL či gastroenterologie. Může se to týkat například zánětu mandlí, zánětu žaludeční sliznice, refluxu jícnu, žaludečního vředu a v některých případech i zhoubného nádoru. Proto je třeba zápach z úst řešit se stomatologem. Ten nejprve vyloučí, že by se problém týkal dutiny ústní, a pacienta následně odešle na další vyšetření.

Je v pořádku používat žvýkačky pro eliminaci zápachu? A podle čeho vybírat zubní pasty a co říct bližnímu, když máme pocit, že je mu cítit z úst, ale nechceme se ho dotknout? Poslechněte si celý podcast MUDr.ování v přehrávači na začátku článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované