Hlavní obsah

Pozor na slunce. Vitamin D je ale zásadní pro lidskou psychiku

Foto: Shutterctock/Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock.com

Žhnoucí Slunce zahání lidi do budov. Pak jim ale chybí vitamín D. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Špatná nálada nemusí mít příčinu například v nevydařením dni. Je tu ještě něco, co lidem bere chuť do života a energii. A tím je extrémní deficit vitaminu, kterým trpí většina obyvatel vyspělých zemí. Říká se mu sluneční.

Je paradoxní mluvit teď, ve vlně veder, o problému způsobeném nedostatkem slunce. Tvorba vitaminu D, který je pro lidskou psychiku zásadní, je však na slunečním záření závislá. Životní styl nás přitom před sluncem uzavřel do budov k počítačům či do podzemních garáží a fitek, a těch několik prosluněných týdnů v roce to nezachrání. Jde totiž o chronickou záležitost.

„Při téměř každé preventivní prohlídce u lidí nad osmnáct let nechávám zjišťovat hladinu vitaminu D. Začal jsem to dělat, když přišel covid. Zjistil jsem, že devět z deseti pacientů má těžký deficit. Nejedná se o sezonní pokles, ale o dlouhodobý trend,“ potvrzuje v nové epizodě podcastu MUDr.ování praktický lékař Rodion Schwarz.

MUDr. Rodion Schwarz

Praktický lékař Rodion Schwarz pochází z Ukrajiny, studoval na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, na švédské Lund Univerzity a na Hacettepe Univerzitě v turecké Ankaře.

Působil jako vedoucí lékař projektů v Keni a Burundi. Pracoval pro kliniku EUC a také pro Centrum Naděje na Hlavním nádraží.

V současné době je vedoucím lékařem kliniky celostní medicíny Schwarz Clinic, kde se kromě jiného věnuje léčbě postcovidového syndromu.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Praktický lékař Rodion Schwarz se kromě jiného věnuje léčbě postcovidového syndromu.

Blbá vs. dobrá nálada

„Nedávno vyšla v The New England Journal of Medicine obrovská studie, která říká, že za mnoha depresivními stavy léčenými antidepresivy je ve skutečnosti deficit vitaminu D. Já jsem se nad tím zastavil, protože mám vzorek pacientů z celé republiky a opravdu si mnoho z nich stěžuje na špatný spánek, stres v práci a deprese,“ říká doktor Schwarz. „Jsem přesvědčený, že kdyby česká populace měla normální hladinu vitaminu D, permanentně blbou náladu změníme na permanentně dobrou,“ věří.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Déčko podle lékaře potřebujeme mnohem víc, než si uvědomujeme. Velký vliv má kromě psychiky také na imunitu, což se sice ví dávno, ale podobně se mluví o vitaminu C, o chlorele, o spirulině či o imunoglukanech.

„Když je těch informací moc, tak se v nich ztrácíme. Jenže přišla vlna covidu a na Mayo Clinic, když už nevěděli co by, lidem v těžkých stavech přidali intravenózně vitamin D. A zjistili, že se uzdravují rychleji,“ vysvětluje lékař.

Senioři a seveřani v ohrožení

Ne každý typ kůže ale dokáže paprsky životodárné hvězdy pro výrobu déčka využít stoprocentně. Omezenou schopnost mají třeba severské národy nebo každý, kdo má tendenci se na sluníčku rychle spálit. „Tam je to třeba doplňovat jinak, stejně jako kupříkladu u starších lidí, protože kůže s přibývajícím věkem ztrácí schopnost konvertovat déčko,“ vysvětluje lékař.

Jak bychom měli „užívat“ slunce, když nás před ním dermatologové varují? Které potraviny bychom měli jíst, abychom tvorbu déčka podpořili? A kolik dějů v našem těle vitamin D ovlivňuje? Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované