Hlavní obsah

„Nesmíte to postavit jako korupci.“ Poslechněte si autentické odposlechy Víta Bárty

Foto: Profimedia.cz

Radek John byl lídrem Věcí veřejných jen naoko. Skutečným šéfem byl majitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta.

Reklama

Článek

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta v prvním díle nového podcastu Prohnilí přibližuje, jak se mu podařilo rozkrýt pozadí strany Věci veřejné a metody jejího zakladatele a de facto lídra Víta Bárty.

V podcastu zaznívá i záznam z tajného jednání Víta Bárty s nejbližšími manažery detektivní agentury ABL v říjnu 2008 v hotelu Chateau Mcely ještě před vznikem Věcí veřejných. Podle Kmenty šlo o první stopu, která napovídala, jak se Bárta hodlá chovat i v politice.

Manažerům například kladl na srdce, aby na klíčové potenciální klienty nasadili jednoho ze svých lidí.

„Ještě jednu metodu, kterou jsme v ABL moc nevyužívali, vám řeknu. A jsme hloupí, že to neděláme. Dovedu si představit, že když mám opravdu extrémně zajímavého zákazníka, že na něj na dva dny nebo na týden někoho posadíme – abychom věděli, kde je, co dělá, s kým se stýká. Že provedeme výslovně infiltraci do jeho prostoru. Jsou zákazníci, u kterých tomu dám z fleku zelenou,“ je slyšet podnikatele Bártu.

Unikátní záznam Kmentovi poskytl jeden z bývalých zaměstnanců ABL. V době pořízení záznamu měli detektivové ABL za sebou už několik akcí, kdy sledovali politiky na Praze 1 a Praze 11.

Jako další způsob práce s klientem Bárta navrhoval drobné dárky a budování vztahů.

„Dobře fungují například vstupenky do kina. Nesmíte to postavit jako korupci, musíte říct: mám zdarma VIP lístky do kina a tady mi jich pár zbylo, proč bych vám je nedal. I kdybyste je měli koupit. To je dobrý způsob, jak se skamarádit s klientem,“ přednáší Bárta.

Bárta v záznamu mluvil i o potřebě posílit ekonomickou a „sekundárně i politickou“ moc.

Kmenta jako investigativní reportér MF Dnes v tomto deníku v dubnu 2011 zveřejnil Bártův tajný plán, podle kterého už v roce 2007 plánoval vstoupit do politiky s cílem získat ekonomickou moc.

Co dalšího zazní v odposlechu? Jaké další důkazy měl Jaroslav Kmenta v ruce? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Další díl podcastu Prohnilí vychází už v pondělí 17. října na Seznam Zprávách a všude, kde posloucháte podcasty.

Prohnilí

Podcastová série Jaroslava Kmenty. Deset let v podsvětí české politiky.

Odebírejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a ve všech podcastových aplikacích.

Podcast Prohnilí připravuje Jaroslav Kmenta, režisér Damian Machaj, scenáristé Petr Koubek a Josef Kokta, sound designér Ivan Horák, dramaturgyně Lucie Kryzová a rešeršistka Karolina Veselá. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité nahrávky a zdroje

Krakatice – osobní archiv Jaroslava Kmenty; Soud znovu řeší údajné napojení exministra Langra na kmotra podsvětí Mrázka, 2013, iRozhlas,; Jiří Paroubek, Kdo z vás to má, 2006, YouTube, pořad 168 hodin; Vít Bárta versus Jaroslav Kmenta 2020, Newsroom ČT24; Předvolební spot, 2010, YouTube Strana Věci veřejné; Vít Bárta jako host Show Jana Krause, 2010, YouTube Show Jana Krause; Výčet skandálů ABL, 2012, Události ČT; Někdo se dívá, 2013, Pološero; MF Dnes má důkazy, že ABL sledovala politiky ODS, 2011, ČT24; Volební studio ČT, 2010, Studio Volby 2010; O sestavení vlády bude jednat lídr ODS Petr Nečas, 2010, iRozhlas; Policie opět zkoumá kauzu ABL na Praze 11. Bárta to nechce komentovat, 2011, iRozhlas; Ministerská rezignace Víta Bárty, 2011, Události ČT.

Reklama

Doporučované