Hlavní obsah

Covidový systém pomoci přepneme na uprchlický, říká Válek

Hostem Ptám se já byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Probíhá druhý den ruského útoku na Ukrajinu. Pod palbou jsou nejenom vojenské objekty, ale i civilní. Na Ukrajině přibývá zraněných a mrtvých. Jak zemi může pomoci české zdravotnictví?

Hostem Ptám se já byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Vláda už včera rozhodla, že pro Ukrajince a lidi pobývající na Ukrajině, kteří do Česka přijedou kvůli invazi Ruska, nebudou platit zákazy a povinnosti, které jinak musí splnit turisté ze třetích zemí, již vstupují do ČR. Ministerstvo chce také zjednodušit uznávání kvalifikace ukrajinských zdravotníků pro práci v Česku, kteří budou muset kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině uprchnout.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navíc na twitteru uvedl, že je Česká republika připravena Ukrajině poskytnout humanitární pomoc z programu MEDEVAC, který zahrnuje vyslání lékařských týmů, pomoc s obnovou lékařské infrastruktury i přímou pomoc uprchlíkům. Zatím ale není jasné, kdy pomoc začne a jak rozsáhlá může být. Ve hře je i přijímání zraněných Ukrajinců z válečného konfliktu, na pacienty se už chystá třeba Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jak velkou pomoc může Česko nabídnout? O kolik pacientů se čeští lékaři dokážou postarat? A jak se v nemocnicích budou moci zapojit zdravotníci, kteří by případně prchali z Ukrajiny?

Celý rozhovor si pusťte v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:17 - Putin je nový diktátor nejtvrdšího kalibru. Zaútočil na suverénní zemi v Evropě. Obsazuje, bombarduje. Střílí tam. Vraždí. Útočí na civilní obyvatelstvo. Má cíl zemi obsadit. Co jiného to je než agresor?

3:17 - Česká republika má velmi neblahou zkušenost s Vrběticemi z nedávné doby a v Česku je obrovské množství trollů a dezinformátorů, kteří se skrývají. Bohužel někteří z nich podobně, jako byli henleinovci za první republiky v Poslanecké sněmovně. I dneska tam jsou, ať si říká, kdo chce, co chce. Skrývají se mezi různými Chcíplými psy a pod různými rouškami tady rozšiřují lži, dezinformace a snaží se rozvracet různými cestami demokracii v České republice.

6:02 - Jsme připravení poskytnout maximální zdravotní pomoc. Můžeme využít všech systémů Chytré karantény, které tentokrát budou sloužit pro uprchlíky kvůli tomu, abychom je mohli umístit do různých typů zdravotnických zařízení. Logistika je nastavená.

6:33 - V tuto chvíli diskutujeme, jaké množství krve bude Ukrajina potřebovat a kam je bude potřebovat. Toto řešíme on-line s jejich velvyslancem. V této fázi však není potřeba darovat krev. Pokud bude potřeba pomoc našich občanů, včas o ni budeme prosit.

7:05 - Posíláme na Ukrajinu krev, plazmu, některé léky, zdravotnické prostředky, postele, obecně to, co je potřeba v případě válečných konfliktů k péči o zraněné. Dostali jsme seznam, kdy část věcí nabízíme i ze skladů hmotných rezerv. Něco na Ukrajinu už vyrazilo.

9:35 - Scénáře pomoci jsou hotové, dokonce barevné. Jsme teď ve scénáři číslo dvě. Tady není horní hranice kapacity. Jsme připravení na desítky tisíc, možná stovky tisíc uprchlíků. Jsme připravení se o ně postarat, ubytovat je.

13:48 - Jsme připravení na podobný kybernetický útok, který jsem zažil ve Fakultní nemocnici Brno, abychom se dokázali jednak bránit, a jednak kdyby došlo k paralyzování informačního systému, abychom dokázali fungovat a nedošlo k ohrožení občanů České republiky.

17:22 - Covid nezmizel. Otepluje se, situace se logicky zlepšuje, ale stále tady umírají denně desítky lidí naprosto zbytečně, protože nemají očkování. Nemají první, druhou dávku, nebo si včas nenechali píchnout tu posilující.

Reklama

Doporučované