Hlavní obsah

Prohráváme a potřebujeme to otočit, připouští Jurečka

Hostem Ptám se já je vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Kdyby se dnes konaly volby do Sněmovny, lidovci by zůstali daleko za její branou. V nejnovějším průzkumu agentury Median je přeskočili i komunisté. Jak se chce KDU-ČSL odrazit ode dna? Bude ještě někdy kandidovat samostatně?

Hostem Ptám se já je vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle dat z lednového volebního průzkumu agentury Median u voličů stále vede hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druhou nejsilnější stranou se stali Piráti se 13 procenty, kteří o jedno procento přeskočili ODS. Do Sněmovny by se podle průzkumu probojovali ještě SPD, Starostové a TOP 09.

Lidovci jako jediný člen vládní pětikoalice zůstávají pod potřebnou pětiprocentní hranicí spolu s komunisty, Sociálními demokraty, Přísahou a PRO 2022.

Nízká podpora trápí KDU-ČSL dlouhodobě. Šéf strany Marian Jurečka si po nedávném celostátním výboru, na kterém jen těsně získal u spolustraníků důvěru, dal ultimátum. Chce obrátit klesající trend preferencí a dovést lidovce k dobrým výsledkům v letošních evropských a především krajských a senátních volbách. Pokud toho nedocílí, kandidovat na předsedu podle svých slov už nebude.

Jak lidovci chtějí získat ztracené voliče? Jakou má strana budoucnost? A prosadí vláda snadnější vyhazovy z práce?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Co jste si říkal, když jste dnes viděl aktuální preference? - Já to ani nezlehčuji, ani nepodceňuji, ani nepřeceňuji, ale do sněmovních voleb máme necelé dva roky. My jsme těsně za poločasem, je před námi ještě kus práce, abychom dokázali udělat podstatné věci, které jsme rozběhli. Věřím, že i v kontextu toho, že všichni máme za sebou složité dva roky, tak máme před sebou zase dva roky, které už by měly být dobré, pozitivní. A že se to i promítne do toho, jak nás společnost bude vnímat jako vládu, ale i nás jako lidovce i z hlediska toho, co jsme pozitivního, dobrého odpracovali.

3:00 Je z toho vaše strana hodně nervózní? Nespokojenost u vás vyvrcholila tím večírkem na Ministerstvu práce a sociálních věcí v den střelby na filozofické fakultě, kdy jste večírek nezrušil, pak jste ještě neříkal pravdu médiím o tom, jak přesně ty okolnosti byly. - Dovolím se ohradit. Já jsem vždy na dotaz novinářů k této otázce odpovídal popravdě. Samozřejmě ty okolnosti, které tady byly, ty byly mnou špatně vyhodnocené a mnou špatně realizovaná komunikace. Měl jsem v pátek jít a říct: a tak to bylo. A neodpovídat na dotazy, které chodily 14 dnů postupně. To je jedna rovina. A samozřejmě v té straně je jasná míra určité nespokojenosti. Já jsem sám nespokojený, rozhodně jako předseda strany nemohu říct, že by ta situace pro nás byla uspokojivá.

5:00 Věřím tomu, a to jsem připraven velmi tvrdě odpracovat, že během těch necelých dvou let, které máme před sebou, ten druhý poločas, se mimo jiné zlepší společenská, ekonomická, sociální situace v této zemi. To už vidíme dneska.

8:00 Šel jsem do věcí, které tady byly 20, 30 let odkládány, já jsem nešel na MPSV proto, abych tam byl ministr údržbář a abych jenom chodil a mlátil prázdnou slámu. Já jsem tam šel právě proto, abych opravdu zásadní změny toho systému v těch více oblastech realizoval a já jsem přesvědčen, že náš volič je volič, který toto dokáže s nějakým odstupem vyhodnotit. A říct: ano, sice se mi to třeba v loňském roce ne úplně jednoduše vnímalo, když jsem ta rozhodnutí sledoval, ale chápu to a důvěru té straně nebo důvěru té koalici Spolu nebo obecně vládním koaličním stranám dám. Mimo jiné v situaci, kterou tady máme, když se podíváme, jaká je tady alternativa.

13:00 Bylo vám v té debatě i vyčítáno, jestli se značka KDU-ČSL nerozpouští v rámci koalice Spolu, jestli tohle nemůže být jedna z příčin, že ve vnímání voličů tak trochu zanikáte jako samostatná politická značka. - Já jsem přesvědčen, že ne, protože když se podíváme i na četnost zmínek o té straně, o tom, jaká klíčová témata si lidé s tou stranou spojují, tak my jsme dnes třetí nejviditelnější strana.

A umíte si představit, že byste kandidovali do Sněmovny samostatně? - Já si umím tuto variantu představit, to není tak, že tady máme dohodu Spolu na příští volby. Mimochodem, to jsme jasně říkali, že ten moment, kdy toto budeme vyhodnocovat a rozhodovat, přijde letos na podzim, rok před příštími sněmovními volbami. Takže toto jsou otevřené otázky a možnosti.

20:00 A jsou lidovci v té současné podobě podle vás pro voliče dostatečně čitelní? - Máte vždycky rozptyl osobností. A jsme strana, která má osobnosti, jako je třeba Hayato Okamura, šikovný mladý politik na krajské úrovni Jan Růžička v Ústeckém kraji. Máme nejpočetnější organizaci mladých lidovců, je jich skoro 400, ze všech politických stran. Máme opravdu lidi, kteří umí dobře komunikovat, aby reprezentovali témata spojená s rodinou a sociální politikou.

Rozumím, ale taky máte tři procenta v průzkumech. Já se snažím zjistit, čím to je, když je to všechno tak super, tak kde to vázne? - Já jsem neříkal, že všechno super, já jsem říkal, že máme před sebou druhý poločas, kde se musíme hodně zlepšit. Já to beru, tak prohráváme. Když to převedu na nedávný zápas Česko–Finsko, byť tam jsou třetiny, tady mluvím o poločase, ať neurazíme sportovního fanouška, prohráváme 5:3 a potřebujeme to otočit na 8:5.

23:00 Jaká je teď situace ve vládní koalici? - Já si pořád myslím, že to je na české poměry nadstandardně dobře fungující spolupráce v rámci koalice pěti stran. Na veřejnosti se hádáme naprosto minimálně, umíme si ty věci opravdu vyříkat mezi sebou. Teď ano, máme za sebou tři složité týdny. To jsme si vyříkávali s kolegy ze STAN. Věřím, že i oni navnímali zpětnou vazbu, kterou jsme jim k těm jejich krokům dali. (…) Někdy šest, sedm měsíců před volbami do Sněmovny se strany musí logicky umět profilovat a musí v rámci té předvolební kampaně oslovovat své voliče a jak se říká, ty rukavice se sundávají. Ale já jsem vytýkal kolegům ze STAN, že se to stalo 22 měsíců před volbami. A jestli by v tom takhle pokračovali, tak je to začátek konce téhle vlády a cesta k předčasným volbám. A to si myslím, že je opravdu velký hazard a za to to nestojí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované