Hlavní obsah

Je cesta, jak plyn může dramaticky zlevnit. Za pomoci Ruska, říká Topolánek

Hostem Ptám se já byl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek (Ilustrační foto).Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ceny plynu rostou vzhůru a Evropa řeší, jak se od toho ruského co nejrychleji a co nejvíce bezbolestně odtrhnout. Povede se to? A kolik nás to bude stát?

Hostem Ptám se já byl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Válka na Ukrajině odhalila energetickou zranitelnost Evropy a zejména pak České republiky. Naše závislost na ruském plynu a ropě totiž patří mezi největší. Evropská komise přitom navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, tedy i do Česka.

Podle českého premiéra Petra Fialy vláda sankce podporuje, požaduje ale odklad embarga do polovinu roku 2024 – nebo do chvíle, než bude navýšena kapacita ropovodů, jež mohou do tuzemska tuto surovinu dopravit. Fiala už začátkem května jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), které chce německá vláda kvůli snížení energetické závislosti na Rusku vybudovat.

Je otázkou, jak změna dodávek dopadne na koncové zákazníky. Jen dosud přitom dle posledních dat Českého statistického úřadu ceny energií včetně plynu vzrostly meziročně o více než polovinu.

Kam až se ceny vyšplhají? Je správné žádat o dvouapůlletý odklad embarga na dovoz ruské ropy? A propadne se Česko kvůli zdražování energií do chudoby?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:45 - Nemyslím si, že sankce fungují, nikdy moc nefungovaly. Funguje to, co děláme. Jak ta válka bude trvat déle, tak se budou ukrajinští vojáci školit i na daleko modernější zbraně.

2:48 - Plynu je ve světě hafo. Ale kdyby se měl navýšit LNG na potřebnou úroveň výpadku těch 150 miliard kubíků ruského plynu, tak nejsou ani ty zkapalňovací kapacity, nejsou tankery, existují průtokové limity atd. I při maximálním navýšení všech alternativních dodávek, se dostane Německo někde na své, a vlastně není jak do té střední Evropy ten plyn dostat.

4:20 - My sem nemáme jak ten plyn dostat. Okamžité zastavení plynu je pro nás velký problém. Jsme totálně závislí na Německu. Na solidaritě s Německem, případně s těmi zeměmi, které jsou na cestě k těm terminálům. Budeme potřebovat nejen zasmluvnit si plyn, abychom ho měli blokovaný, ale mít i smlouvy s okolními státy, že nám v případě nedostatku náš plyn pošlou. To je asi 32 miliard kubíků.

6:00 - Pokud by k té solidaritě nedošlo, tak to pokládám za dramatický krok k rozpadu Evropské unie. Protože se ukáže, že je úplně k ničemu. Budeme těžce obhajovat členství v EU, pokud tady příští zimu zažijeme středověk.

6:25 - Takže vypnutí plynu by bylo testem integrity Unie? Přesně tak.

6:52 - Jedná se o příští zimu a tu další. Do té doby snad budeme udělat opatření, abychom byli schopni projet i bez toho ruského plynu. Jsou to kroky jako úspory, přechod na alternativní paliva – kde jsou limity, tak zažádat o výjimku. A některé lokality budeme muset řešit nestandardním způsobem – třeba Brno.

8:50 - Ta závislost na plynu je chyba Evropské unie potažmo České republiky po roce 2014. U ropy to není tak složité. Ta závislost je zhruba 40%, zbytek bere Evropská unie z jiných zdrojů. Tady existují rychle nastartovatelné alternativní trasy.

10:00 - Výjimku na ropu mít musíme. Nejsme schopni ji okamžitě nahradit.

11:11 - Stát se musí připravovat střednědobě i dlouhodobě. Dlouhodobě je to po osmiletém spaní a zaostávání Babišových vlád samozřejmě jádro. Bez toho vnitrozemská země typu Česko dlouhodobě nemůže fungovat.

12:40 - Cena elektřiny na burze se dnes určuje podle té nejdražší elektrárny, a to je ta plynová.

13:18 - Cena plynu nemá moc kam růst. Dlouhodobě ty ceny musí jít dolů, záleží ale, jak se po válce budou standardizovat vztahy s Ruskem. Není důvod, pokud budeme mít alternativní dodávky odkudkoliv, abychom nebrali levnější ruský plyn, který můžeme druhý den vypnout. Pokud by šel do Evropy ruský plyn i ten nový, který se nastaví, tak plynu bude tolik, že cena půjde dolů.

14:46 - (Zastropování cen elektřiny) Absolutně s tím nesouhlasím. Pro Českou republiku, která se raketově zadlužila za poslední Babišovy vlády a jenom část šla na covid, se dostáváme do velkého problému s naší dluhovou službou. To bychom museli dělat na dluh, zvyšovat daně už tak zdecimovaným podnikatelům.

15:37 - Jsem přítelem cílené sociální podpory těm, kteří to potřebují. Protože někdo to musí celé zaplatit. A to jsou ti, co platí daně. (…) Zavedl bych sociální tarif. Ten by znamenal, že lidé do určitého příjmu na rodinu by dostávali jiný tarif. Což je sice netržní, ale dává to smysl.

19:07 - Důsledněji bych redukoval státní správu, státní agendu, redukoval bych náklady vyjma investičních.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované