Hlavní obsah

Jednostranná závislost na Rusku je z pera Babiše, řekla Nerudová

Hostem Ptám se já byla ekonomka a neúspěšná kandidátka na Hrad Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Předvolební kampaň před prezidentskými volbami vstupuje do druhé fáze. A to ohlášením nebývale silné spolupráce finalisty a kandidátky, která se do úzkého souboje o Pražský hrad nedostala. Jak plánuje podpořit Petra Pavla?

Hostem Ptám se já byla ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity, která obsadila v žebříčku prezidentské volby v prvním kole třetí místo, Danuše Nerudová.

Danuše Nerudová oznámila na společné tiskové konferenci s Petrem Pavlem, že o vítězství v přímé volbě budou společně usilovat nejen oni dva, ale také jejich týmy. Tvář horkého favorita se mimoto objeví na reklamních plochách patřících jeho dosavadní volební rivalce.

Dnešní tisková konference navíc není jejich poslední společné vystoupení. Už tento týden se Nerudová i Pavel objeví na mítinku v Ostravě. A generál ve výslužbě také slíbil, že témata mladých, s nimiž přišla bývalá rektorka, si vezme za svá, jestli se stane příští hlavou státu.

Bude tento tandem dostatečně silný, aby ve volbách získal větší podporu než předseda ANO Andrej Babiš?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Jak vnímáte výsledek prvního kola voleb? - Výsledek vnímám jako velký úspěch. Myslím, že jsem ukázala mladé generaci, že zajímat se o politiku má smysl. Že má smysl být aktivní a nesedět doma v koutě. Těch 14 procent je skoro 800 tisíc hlasů rovnoměrně rozložených napříč celou Českou republikou. Je to obrovský závazek. Všem mladým lidem, kteří nám pomáhali, jsem vyslala jasný signál, že dveře jsou pootevřené. Ale teď je to na nich. Generační obměna skutečně přichází.

2:50 Veřejný prostor určitě neopustím. Chtěla jsem, aby součástí pomoci mladým bylo to, že jejich témata nezůstanou viset ve vzduchu. Petr Pavel mě ubezpečil, že mladé lidi přizve na Hrad, že nad nimi jako prezident vezme záštitu. Že budeme ta témata otevírat. Aby se nastavil komunikační kanál a mladí lidé se dostali do veřejného prostoru. Aby měli pocit, že je někdo poslouchá. To je to nejdůležitější.

3:45 Kampaň lze dělat pozitivně. Tím, že budete dělat pozitivní kampaň, můžete dojít poměrně daleko. To také mladá generace čeká. Oni nechtějí tu negaci a agresi, která teď ve veřejném prostoru je.

4:00 Co to znamená, že neopustíte veřejný život? Plánujete založit politickou stranu? - Dokončím těch 14 dní, které budou velmi perné. Pak si potřebuji odpočinout. Pojedeme s rodinou na dovolenou. A pak se budu zamýšlet nad tím, jak s tím závazkem naložím.

4:50 Nemůžu vyloučit žádnou variantu. Včera jsme hovořili s našimi dobrovolníky a ti jsou z našeho výsledku nadšeni a chtěli by dál pokračovat. Žádnou formu nevylučuji, protože mi záleží na tom, abych zužitkovala tu důvěru a tu jedinečnou příležitost, která pro mladou generaci vznikla. - Takže váš tým nerozpouštíte? - Nerozpouštím.

6:00 Velkou analýzu výsledků si budeme dělat až po těchto 14 dnech. Dala jsem k dispozici kapacity týmu, takže jsou teď hodně vytížení. Lidé se zjevně rozhodovali na poslední chvíli a z těch ohlasů, které máme, se zdá, že strach z Andreje Babiše převážil. Volen byl silnější kandidát.

7:00 Přispěla k tomu kauza Mendelovy univerzity? - Chyby v komunikaci tam byly. Vysvětlení přišlo pozdě. Čekali jsme na konkrétní údaje. Velmi mě to mrzí. Je to poučení pro přístě.

11:10 Chystáte s Petrem Pavlem něco víc než společný mítink v Ostravě? - Budeme se vzájemně přizpůsobovat, dohodli jsme se na několika akcích na tento týden. A budeme řešit, co společně uskutečníme ten příští.

11:30 Dělalo vám potíže tak úzce spolupracovat s člověkem, který byl tak dlouho vašim rivalem? - Nedalo mi to žádnou práci. Stojíme na křižovatce a já si nepřeji, aby byl prezidentem někdo, kdo využívá naši zemi.

11:50 Řekla jste, že Andrej Babiš je zlo. Podle vás je skutečně zlo? České společnosti nic nepřináší? - Já se obávám, že je. Za jeho působení zhrubla politická kultura a klesla na samotné dno. Své názorové oponenty nálepkoval nepřítelem. Společnost je rozdělená víc než kdy jindy.

12:50 Moc se o tom nemluví, ale jednostranná závislost na Rusku je z pera Andreje Babiše. Dokud tady byl levný plyn důležitý pro jeho chemičky, tak jsme nebrali v potaz nějakou diverzifikaci a bezpečnostní riziko.

13:15 Jste přesvědčená, že Andrej Babiš může vyhrát, když jste se tak silně zapojila do kampaně? - Jsem o tom přesvědčená. Na Ukrajině je válka a populisté, mezi které Andrej Babiš patří, vždy využívají strachu lidí. Je to i hlavní heslo jeho kampaně. To využívání strachu lidí je naprosto bezprecedentní. Zapojuji se, protože je potřeba ukázat, že lidé nemusí mít strach.

15:00 Na vašich reklamních plochách nahradí vaši tvář Petr Pavel. Dáváte je do konce ledna zdarma? - Ty plochy, které jsme měli nasmlouvané, dáváme k dispozici.

16:50 A nezvažujete nějaké případné angažmá přímo v kanceláři Petra Pavla, pokud se dostane na Hrad? - Myslíte to účetnictví? Roli účetní skutečně nezvažuji. (smích)

18:20 Jak chcete přesvědčit část svých mladých voličů, kteří podle odhadů sociologů nepůjdou k volbám nebo budou spíš volit Andreje Babiše? - Míra negace bude ve veřejném prostoru opravdu velká. Je potřeba přicházet s pozitivními tématy. Budou v tom pomáhat i naši dobrovolníci. Budou voliče přesvědčovat, že jsou i pozitivní témata a je potřeba za ně bojovat.

19:15 Zkusíte kandidovat na prezidentku v příštích volbách? - To je předčasné. Ta dosavadní kampaň byla vyčerpávající. Musím si odpočinout.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované