Hlavní obsah

Nemám radost, ale došlo na má slova. Novou daň bych zrušil, říká expert ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.Video: Marie Bastlová

 
Článek

V pětikoalici se schyluje ke sporu. Vládní strany se totiž hádají o zavedení výpovědi z práce bez uvedení důvodu. ODS a TOP 09 chtějí třaskavou změnu prosazovat navzdory lidovcům i odborům. Proč vláda řeší tohle téma právě teď?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Poslanecké sněmovny, ekonomický expert ODS a lídr kandidátky koalice Spolu ve Středočeském kraji Jan Skopeček.

Vládní ODS a TOP 09 se stále snaží ve Sněmovně prosadit výpověď bez udání důvodu. A to i přes odpor opozice, odborů, a co je podstatnější, části koaličních partnerů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tento záměr ale vyjít nikdy nemůže, protože by to bylo v rozporu s koaliční smlouvou (podle ní musí mít pozměňovací návrh souhlas všech včetně gesčního ministra).

ODS a TOP 09 se ale změny zastávají s tím, že pružnější trh práce je závazek z programového prohlášení vlády. Podle ekonomického experta občanských demokratů Jana Skopečka by výpověď bez udání důvodu určitě projít měla: „Mluvím o tom od samého začátku. I kdyby se to neobjevilo v té vládní novele, s kolegy z klubu ODS to bezesporu představíme jako pozměňovací návrh. Abychom vysvětlili poslancům a kolegům, že to není nic drastického.“

Koaliční partnery chtějí přesvědčit například výší odstupného, které by pak zaměstnanci náleželo. „Byl bych rád, abychom v těch debatách dospěli k nějakému kompromisu, kdy to třeba podáme my, protože KDU-ČSL s tím nebude chtít být nějakým způsobem spojena, ale převáží ty racionální argumenty. A převáží to, že se dokážeme dohodnout na nějakém kompromisu třeba právě ve výši odstupného,“ dodal Skopeček.

Proč zásadní změny na trhu práce neprosadila vládní koalice dřív? Jak se podařila konsolidace veřejných financí?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Liberalizační novela zákoníku práce je v tuto chvíli v meziresortním připomínkovém řízení. Obsahuje celou řadu změn, které mají vést k větší flexibilitě zákoníku práce. Tu si myslím, že bezesporu prosadíme a že na ní bude většinová shoda v rámci vládní koalice. A je trošku škoda, že se z toho souboru opatření mluví jenom o výpovědi bez udání důvodu, jakkoliv je samozřejmě důležitá. Máme bezesporu čas o tom diskutovat, i případné parametry výpovědi bez udání důvodu.

2:00 A vy osobně byste to chtěl zkusit načíst? – Určitě ano, já o tom mluvím od samého začátku. Předpokládám, že i kdyby se to neobjevilo v té vládní novele, tak s kolegy z klubu ODS to bezesporu představíme jako pozměňovací návrh. Abychom vysvětlili poslancům a kolegům, že to není nic drastického, že to není nic mimořádného, že v době, kdy máme velmi nízkou nezaměstnanost, v době, kdy zaměstnavatelé hledají zaměstnance jak kvalifikované, tak nekvalifikované, nehrozí tady žádné masové propouštění nebo davy nezaměstnaných.

3:00 Je to opatření, které pomůže nejenom zaměstnavatelům, ale ve finále i  zaměstnancům. Protože některé skupiny zaměstnanců jsou dnes najímány například na zneužívaný švarcsystém nebo prostřednictvím pracovních agentur. A to jenom proto, že se zaměstnavatelé bojí najmout ty zaměstnance na standardní pracovní úvazek, protože následně mají velmi komplikované administrativní i finanční náklady v tom smyslu, jak je případně propustit ve chvíli, kdy ta firma třeba nemá nějaké zakázky. Takže tím, že bychom tohle rozvolnili, bychom vlastně zjednodušili i najímání zaměstnanců.

5:00 Ale váš koaliční partner Marian Jurečka to razantně odmítá a mluví o tom, že pokud to budete navrhovat, bude to porušení koaliční smlouvy. – Je to na jednání pětikoalice. Byl bych rád, abychom v těch debatách dospěli k nějakému kompromisu, kdy to třeba podáme my, protože KDU-ČSL s tím nebude chtít být nějakým způsobem spojena, ale převáží ty racionální argumenty. A převáží to, že se dokážeme dohodnout na nějakém kompromisu třeba právě ve výši odstupného.

6:30 Není chyba, že jste s takovým výbušným návrhem přišli až teď před volbami? – Ale určitě, já jsem také zastáncem toho, že ty nejdůležitější, nejrazantnější kroky se mají udělat na začátku volebního období, protože pak samozřejmě klesá ochota i koaličních stran, roste samozřejmě nervozita i na straně voličů. Na straně druhé tato vláda se ve srovnání s předchozími odhodlává k poměrně důležitým změnám, ať už je to zákoník práce, ať už je to penzijní reforma. Je dobře, že se věci začaly řešit.

8:00 Bojíte se odborů? Na 21. května avizovaly další protest. – Kdyby bylo na odborářích, tak v této zemi neuděláme vůbec nic, nejsou schopni vnímat realitu. Brzdí jakoukoliv reformu, jakoukoliv změnu, kterou tato země potřebuje. Naštěstí síla našich odborářů je trošičku někde jinde než třeba ve Francii nebo v jiných zemích, tak věřím, že to vláda ustojí.

11:00 Máte vymyšlený nějaký recept, jak při zavedení výpovědi bez udání důvodu ochránit ty nejzranitelnější skupiny? – Oni na to právě doplácejí více v tuhle chvíli. Protože to, že ten zaměstnavatel ví, že pokud najme takového člověka, že bude mít kdykoliv v budoucnu velmi výrazný finanční i časový problém, jak ho případně propustit, zaměstnavatele limituje.

12:00 Ale žádným speciálním opatřením je chránit nechcete. Tvrdíte tedy, že je ochrání výpověď bez udání důvodu?  Výpověď bez udání důvodu je neochrání, ochraňuje je zákoník práce a ochraňuje je náš sociální systém, který má dostatečné nástroje k tomu, aby zachytil lidi, kteří jsou bez práce, aby zachytil lidi, kteří jsou příjmově pod nějakou hranicí toho, co považujeme jako společnost za adekvátní.

12:30 Tady nehrozí žádná armáda nezaměstnaných. Žádný rozumný zaměstnavatel nebude propouštět zaměstnance, které považuje pro svoji firmu za důležité a které mu skutečně něco přinášejí. A znovu říkám, ve finále to pomůže i těm zaměstnancům.

14:30 (ke konsolidačnímu balíčku) Jste zklamán tím, že jste slibovali významné škrty v dotacích a v zásadě žádné jste neudělali? – Jestli si myslím, že by se do systému dotací dalo říznout více a odstranit jich více, to vám určitě potvrdím. A byl bych rád, kdyby se naše koaliční vláda ještě k dalším škrtům v dotačních systémech odhodlala.

16:00 A co daň z mimořádných zisků? Selhalo Ministerstvo financí v tom absolutně špatném odhadu výnosů? – Já nechci pomlouvat ministerstvo, které je ve správě mé vlastní politické strany. Na straně druhé já jsem se snažil svoje kolegy i svého ministra financí přesvědčit, že takzvaná windfall tax není ideální nástroj, jakým získat v těch dobách mimořádných zisků nějaké daňové příjmy navíc. Nevím, jestli je to selhání. Nemám radost z toho, že na má slova došlo. Já jsem pro tuto daň nehlasoval.

20:00 Kdyby se hlasovalo o zrušení windfall tax, tak bych samozřejmě hlasoval pro a byl bych rád, kdyby se co nejrychleji zrušila.

25:00 (ke krajským volbám) Řekl byste, že za vás je jednoznačná priorita, aby vznikaly na krajích koalice, které kopírují vládní koalice? Nebo to pro vás důležité není? – Byl bych velmi rád, aby ve středních Čechách nezačalo vládnout hnutí ANO s SPD. Takže budeme dělat všechno pro to, abychom dokázali sestavit jinou koalici. Ale to je samozřejmě přání, rozhodnou voliči.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované