Hlavní obsah

Stát musí co nejdřív zmrazit výdaje, vyzvala poradkyně Fialy

Hostem Ptám se já byla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Státní rozpočet se každý měsíc propadá do hlubších problémů. Jen za prvních pět měsíců schodek dosáhl 270 miliard, na celý rok přitom vláda plánovala deficit 295 miliard. Má kabinet ještě šanci udržet letos hospodaření v normě?

Hostem Ptám se já byla hlavní ekonomka Raiffeisenbank, členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) a poradkyně premiéra Helena Horská.

Kabinet Petra Fialy (ODS) pro letošek počítá se schodkem 295 miliard korun. Opozice i řada ekonomů ale očekávají, že deficit bude mnohem hlubší. Nasvědčují tomu ostatně i  poslední data, podle kterých na konci května dělal rozpočtový schodek už 271,4 miliardy korun a stal se tak nejhlubším deficitem za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka.

Vláda už oznámila, že stát musí začít co nejdříve šetřit, a to napříč resorty. Podle plánu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by měla ministerstva pro letošek ušetřit na výdajích minimálně 20 miliard korun. Ani to ale nebude podle kritiků stačit.

„Je určitě nutné udělat úspory a nejjednodušší řešení, které je flexibilní, by mělo být navázání výdajů na příjmy státního rozpočtu, jinými slovy zmrazení výdajů, které by mělo být úkolem pro všechna ministerstva,“ myslí si Horská.

Co lze ještě letos pro ozdravení veřejných financí udělat? Kde a komu můžou ministerstva požadované peníze vzít? A jak velké škrty čekají resorty v roce příštím?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Důležitý bude červen. V jeho průběhu budou velké firmy posílat zálohy na účty Finanční správy. Takže se rozhodne o tom, jak se bude dařit plnit kasu vybranými daněmi a uděláme docela ostrý odhad toho, zda se podaří udržet schodek pod 300 miliardami korun.

2:00 Naděje tady je. Když se podíváme na údaje, které máme k dispozici, tak vidíme, že firmy mají výrazné, mimořádné hospodářské výsledky. Mnohým firmám se daří a ty odvody daní budou relativně vysoké. A je velká šance, že by měly být vyšší, než byly v loňském roce.

4:00 Není chyba v tom, že rozpočet byl zcela špatně připravený? - I Nejvyšší kontrolní úřad vytýká Ministerstvu financí, že by měl zapracovat na metodice přípravy státního rozpočtu, být preciznější v odhadech. Ale když se podíváme na hodnocení Národní rady, to znamená rozpočtové rady, která je u Národní rady vlády, tak vidíme, že i ta hodnotí, že předpoklady státního rozpočtu byly realistické. To, že se občas některé příjmy nebo výdaje nenaplní, s tím se musí počítat. Bohužel tento rozpočet byl sestaven bez rezerv a je to cítit. Je to vidět i teď, že nejsou. (…) Kdysi jsme řešili rozdíly v jednotkách miliard, někdy ve stovkách milionů korun. A najednou se pohybujeme v řádech stovek miliard. A už desítky miliard, které začnou chybět, výrazně zhoršují hospodaření státu. Během covidu jsme se posunuli k úplně jiným úrovním, a o to víc bych apelovala na potřebu konsolidace veřejných financí. My toho velkého molocha musíme začít stlačovat a odtučňovat.

6:00 Každá miliarda ušetřená na výdajích je něco, co strašně pomůže. A nejenom kvůli výsledkům státního rozpočtu na letošní rok, ale hlavně proto, že ten letošní rozpočet určí startovací bod, ze kterého potom bude působit konsolidační balíček a ze kterého se budeme odrážet. Letošní rozpočet je tedy klíčový. Je určitě nutné udělat úspory a nejjednodušší řešení, které je flexibilní, by mělo být navázání výdajů na příjmy státního rozpočtu, jinými slovy zmrazení výdajů, které by mělo být úkolem pro všechna ministerstva a Ministerstvo financí by mělo pod tlakem vývoje zmrazit výdaje všech ministerstev. - Okamžitě? - Možná ne okamžitě, počkejme na ty zálohy na daně z příjmů právnických osob, ale po znalosti prvních údajů to pojďme zmrazit co nejdřív.

8:00 Windfall tax bude pro Ministerstvo financí zklamáním. Pro nás ekonomy ne, protože my jsme varovali, že ten výběr z windfall tax nebude takový, jaký ministerstvo počítá. A je to něco, co bude ve státním rozpočtu určitě chybět.

15:00 Co má tedy stát na konci června připraven okamžitě udělat? - Je to o navázání výdajů na příjmy, nebo přímo zmrazení výdajů. Pak je tady diskuze nad nějakým jednorázovým navýšením příjmů. Co můžete rychle legislativně změnit, je možná tak spotřební daň, ale i to je na několik měsíců. Je to opravdu už na poslední chvíli. Nerada bych viděla nějaké účetní triky, kdybychom posouvali výdaje z jednoho roku na druhý. Ale aktivita by mohla být napjatá třeba směrem k čerpání evropských zdrojů. Pořád tam vidím nějakou cestu. Ale znamená to místo léta, místo dovolených opravdu velké úsilí na straně Ministerstva financí a všech ministerstev. Mám takovou obavu, že ministerští zaměstnanci si asi letošní léto neužijí.

21:00 Problém české ekonomiky je i trh práce. Kdyby se uvolnily pracovní síly z ministerstev, tak možná mnohé společnosti budou rády za uvolněné pracovníky a rády je třeba přijmou. Samozřejmě, pokud se zaměstnanci budou ochotni se rekvalifikovat. Problém české ekonomiky je hlavně v tom vysokém zatížení dluhem, vysokým podílem státu a státních výdajů v ekonomice, 45 procent výkonnosti ekonomiky přeteče přes státní kasu. To není tržní ekonomika. Obrovské množství dotací, na které si ta ekonomika také zvykla, je potřeba oddělit a sledovat jejich efektivitu.

22:00 A jak jdou s rozvojem ekonomiky dohromady škrty ve školství a vědě a výzkumu? - Úspory v investicích do inovací a vzdělávání nejsou úplně ty nejlepší, ale máme mnoho ústavů a institucí, neviděla jsem jejich výstupy, ale i tam jsou nektěré neefektivity. Pojďme se zaměřit na efektivitu výdajů.

29:00 Letošní státní rozpočet rozhodne o tom, zda bude konsolidační balíček stačit. Bude taky záležet na výkonnosti české ekonomiky, protože růst české ekonomiky bude plnit státní kasu. V situaci, kdy by česká ekonomika nerostla, tak bude podle mě potřeba nejdříve se podívat na výdaje. Asi až jako poslední bych sahala do daní. Ale u daní potřebujeme udělat zásadní daňovou reformu. Konsolidační balíček není daňová reforma, to jsou parametrické změny, které se snaží pomoci snižovat schodky státního rozpočtu. Ale před námi stojí podle mě velmi citlivá diskuze, jak by měly vypadat daně v budoucnosti. Protože český národ pořád počítá s tím, že si může dovolit silný stát, který bude stát méně. To nejde dohromady. Buď budeme mít silný stát a vyšší daně, nebo slabší stát a nízké daně.

Speciál Seznam Zpráv „Do důchodu bez důchodu?“

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv na VŠE.

Vláda se rozhodla konečně reformovat penzijní systém, který jede na rekordní dluh. Co přinese 13 klíčových změn? A dočkají se důchodů i dnešní dvacátníci a třicátníci?

Marie Bastlová z podcastu Ptám se já bude zpovídat jak šéfa rezortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), tak stínového ministra Aleše Juchelku (ANO). Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole pak rozeberou více do hloubky, proč se důchodová reforma v Česku tak dlouho nedaří.

To vše už ve čtvrtek 15. června od 16:00 ve Vencovského aule na VŠE v Praze.

Akce je pro studenty i veřejnost. Kvůli omezené kapacitě je potřeba se na ni registrovat zde.

Reklama

Doporučované