Hlavní obsah

Ministryně chce odkoupit pozemky vedoucí k Pravčické bráně

Hostem Ptám se já byla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, nestranička nominovaná za KDU-ČSL.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Hasiči po třech týdnech uhasili požár v Českém Švýcarsku a lidé se vrací domů. V parku se ale pořád objevují místa se zvýšenou teplotou, která je třeba hlídat. Mohlo za požár neodklizené kůrovcové dřevo? A bude se příště uklízet?

Hostem Ptám se já byla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, nestranička nominovaná za KDU-ČSL.

Od víkendu se mohou domů vracet evakuovaní lidé z Hřenska. Zpět mohou i obyvatelé nejpostiženějších částí Mezní Louka a Mezná, kde tři domy shořely a dva byly poškozeny. Lidé potřebují k návratu speciální povolenku.

Hasiči oheň krotili tři týdny a pořád na území národního parku spolu se strážci a zaměstnanci parku monitorují další možná ložiska. Pomocí dronů, termokamer či dalekohledů stále nacházejí místa se zvýšenou teplotou. Objevená ložiska, většinou doutnající půdu, hasiči prolévají vodou a rozhrabávají motykami.

Ve čtvrtek bude o budoucnosti parku jednat se starosty přilehlých obcí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Řešit s nimi chce budoucnost parku včetně plánu na to, jak se v budoucnu o území parku starat a jak monitorovat případné požáry.

Jak se požárům příště lépe bránit? A přijde kvůli požáru o místo šéf národního parku? Odpovídá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:20 – Jedu za starosty dotčených obcí se domlouvat, jak se bude ministerstvo ŽP podílet na obnově poškozeného majetku. Máme připravené podklady, které jsme vyzkoušeli loni po tornádu. Vždycky je problém s likvidací odpadu, kanalizacemi, obnovou komunikací, chodníků, cyklistických stezek. Jedu si poslechnout starosty, s čím potřebují pomoci.

3:00 – Jsme připraveni z tohoto programu uvolnit až 100 milionů korun. A případě další prostředky z dalších programů. Třeba obnova turistických tras může stát desítky milionů korun.

5:30 – Jestli došlo k chybám vedení NP při likvidaci požáru, nechávám na šetření. Vnímám, že mne starostové navštívili a nebyli spokojení s komunikací NP, zdálo se jim, že se strategické věci nedozvídají včas.

7:15 – V bezzásahových zónách bylo správné rozhodnutí nechat kůrovcové dřevo, je otázka, jak měly být zóny odděleny, aby nebyly nebezpečné vůči nemovitostem obyvatel, nebo jak měla být řešena ochrana nemovitostí.

7:50 – Je ohrožená pozice šéfa NP Pavla Bendy? V průběhu krizového řízení se odmítám o personálních otázkách bavit. Zbývá dořešit spoustu věcí, které má (šéf parku, pozn. red.) na starosti, takže k této otázce se vrátíme po skončení toho všeho. Je dobrým odborníkem, je otázka, jak si vyhodnotíme, že je i dobrým manažerem.

9:40 – Požáry jsou důsledkem klimatických změn, vlny veder a sucha budou a hořet v lesích může kdykoliv. Podpořím ministerstvo vnitra, aby měla ČR velkokapacitní letadla na hašení požárů. Třeba při hašení v Českém Švýcarsku se nám stalo, že ta úžasně výkonná italská letadla se musela náhle vrátit do Itálie hasit místní požáry. Vyplatí se s ohledem na klimatické změny vhodné dovybavení.

11: 20 – Je velmi problémové řešit s vlastníkem (pozemků u Pravčické brány, pozn. redakce) tyto záležitosti, když je to jeho pozemek. Já jsem nabídla majiteli, že bychom ty pozemky, přes které se jde k Pravčické bráně, koupili. Zatím ta debata nepostoupila dál. Je to otázka budoucího rozvoje toho okolí. Jde nám o ten pozemek, tak aby mohli lidé přijít na Pravčickou bránu přes státní pozemek. Vlastník řekl, že teď nemá zájem, ale naznačil, že má zájem o tom ještě jednat.

16:10 – Co se týká dolu Turów, dostala se mezi veřejnost jakási fáma, že hydraulická bariéra, která je v dole vybudována, je na ochranu našich podzemních pitných vod. Není tomu tak. To, co měly v 80. letech obce jako zdroje pitné vody, byly studny a další mělké zdroje, které byly už tehdy těžbou porušeny, a musely být vybudovány jiné přívody pitné vody. Bariéry budované v dole nyní slouží k tomu, aby do dolu nenatékaly terciární vody, které stejně naše republika pro zásobování obyvatel pitnou vodou nepoužívá. Ta bariéra nebyla ve prospěch zdrojů pitné vody České republiky.

17:45 – Do českých studní se terciární voda z Polska nevrátí, ona tam znovu nenateče.

19:10 – Dopady těžby a návrat vody do původního stavu trvaly třeba v regionu, odkud pocházím, 30 let. Tady se dokončila v červnu bariéra, rok budeme sledovat, jestli má, nebo nemá účinky. Lidé se nemusejí obávat, že nebudou mít vodu. Dostanou ji z vodovodu, který je připraven k budování.

22:00 – Najde se viník otravy Bečvy? Podle toho, jak jsem si nastudovala materiály, tak vzorky odebrané z řeky v ten den prostě nejsou. A to je základ. Důkaz, který měl být k tomu, aby byl odhalen viník, neexistuje. Přímý důkaz není. Měl to být důvod pro odvolání šéfa České inspekce životního prostředí v době, kdy to bylo řešeno. Když já k tomu přijdu rok a půl po té havárii, tak to z hlediska zákoníku práce a služebního zákona jako důvod k odvolání použít nelze.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované