Hlavní obsah

Šéf hokejového svazu o spolupráci s StB: Necítím se jako morálně špatný člověk

Hostem Ptám se já byl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Čeští hokejisté propadli na olympijském turnaji v Pekingu. Po zoufalých výsledcích nepostoupili ani do čtvrtfinále, zaznamenali nejhorší olympijský výsledek v historii a na hráče i funkcionáře se snesla drtivá kritika fanoušků i expertů. Co s tím?

Hostem Ptám se já byl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

O zklamání z výsledků českých hokejistů se ale nemluví pouze v souvislosti s posledními zimními olympijskými hrami v Pekingu. Kvůli neúspěchu na hrách se ale začalo hovořit o možném konci trenéra reprezentace Filipa Pešána. Tím se má zabývat výkonný výbor během příštího týdne. Podle šéfa svazu ledního hokeje Krále je ale výměna trenéra namístě.

Tomáš Král naopak nevidí chybu na straně svazu. Ten podle něj nestojí za výchovou mladých hokejistů a kluby jsou ty, které musí reprezentaci dodat hráče. Sám Král je přitom ve vedení organizace už celých čtrnáct let. „Problém je, že se nám nedaří ovlivňovat práci trenérů v klubech, jak bychom si přáli,“ vysvětlil v rozhovoru.

O setrvání Krále v čele hokeje se jednalo loni na podzim, poté, co deník Sport přinesl zprávy o jeho spolupráci s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou před rokem 1989. Král nejdříve tvrdil, že ve funkci setrvá, nakonec ale řekl, že letos v červnu skončí. „Není mi nepříjemné o tom mluvit. Byl jsem na vojně tam, kde jsem byl. U vojenské kontrarozvědky jsem byl sedm měsíců, na nikoho jsem nedonášel. A nerozhodl jsem se pod tlakem,“ bránil se v rozhovoru.

Nebojí se šéf hokejového svazu, že může jeho minulost český hokej poškodit? A jak vrátit český hokej na světovou úroveň?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 – Když neuděláme čtvrtfinále, je to velký neúspěch. Ale co dělat, není téma na dvacet minut. Je za tím spousta souvislostí společenských, ekonomických. První, co přijde – příští týden je výkonný výbor, budeme se tam zabývat hodnocením olympiády i u ženského hokeje, který udělal velký boom a kde se potvrdilo, že když se věci dělají, jak mají, a dá se jim důraz, může to vést k dobrým výsledkům. Pokud jde o chlapy, turnaj se nepovedl a hodně to ovlivnil první zápas s Dánskem… Je to ale hokej, hledá se v tom složitá věda. Každý je expert a podstata je jednoduchá – je to všechno obrovská dřina. Člověk musí hodně chtít, hodně tomu věnovat. Co nám chybí, je právě tohle. Oproti světu málo trénujeme, málo dřeme. Je to vše v tréninku a přístupu.

5:00 – Měl by skončit trenér Pešán? Jsem na to trochu alergický, že se hned odvolává trenér. Je to ale téma, které je vždycky, když je neúspěch. A tahle sezona je mimořádně špatná. Otázka trenéra je tedy na stole, příští týden je zmíněný výkonný výbor, kde se bude podávat report. Téma budoucnosti trenéra se tam tedy určitě bude řešit. A můj názor je, že to asi bude nevyhnutelné, aby se udělala změna. Ale chci si ještě poslechnout další názory.

9:00 – Kdo může za současný stav českého hokeje? Přelom tisíciletí byla doba, která se už nikdy opakovat nebude. Děje se to ale napříč celým sportem. Neříkám, že Nagano nikdy nebude, ale bylo jen jednou a sešlo se tam unikátní složení. Ale myslím, že taková zlatá éra, jako byla, to si už neumím představit. Ale souvisí to s řadou věcí – ta úspěšná generace zlatých hráčů vyrostla v jiné společenské době, která s malou základnou dokázala vychovat z hráčů vynikající hokejisty, všichni navíc hráli doma. Teď ty kluky dotáhneme do věku 16 nebo 17 let a pak se rozběhnou do světa. Z těch nadprůměrných kluků 95 % zmizí z hokeje.

14:00 – Úkolem svazu je řídit hokej po straně ekonomické, zajišťovat vzdělávání, metodiku. Výchova hráčů se děje v klubech, problém je, že se nám nedaří ovlivňovat práci trenérů v klubech, jak bychom si přáli. (…) My potřebujeme, aby nám kluby dodaly hráče.

18:00 – O vašem setrvání v čele hokeje se jednalo loni na podzim, poté, co deník Sport přinesl zprávy o vaší spolupráci s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou před rokem 1989. Prvně jste řekl, že ve funkci setrváte, nakonec jste řekl, že letos v červnu ve vedení svazu skončíte. Přitlačili vás k odchodu sponzoři? Není mi nepříjemné o tom mluvit. Byl jsem na vojně tam, kde jsem byl. U vojenské kontrarozvědky jsem byl sedm měsíců, na nikoho jsem nedonášel. A nerozhodl jsem se pod tlakem, zajímalo mě stanovisko partnerů, jestli by to mělo negativní vliv, ale ani jeden z nich neřekl, že bych měl z funkce odstoupit. Neudělal bych nic, čím bych hokej poškodil. (…) Už do poslední volby jsem nechtěl jít. Z tohoto důvodu jsem na to kývl a tohle byla poslední kapka. Ale hlavní důvod to nebyl.

24:00 – Necítím se jako morálně špatný člověk. Kdyby mě někdo považoval za morálně pokaženého člověka, nebyl bych tolikrát zvolen do funkce.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované