Hlavní obsah

Vytočilo mě to, říká Černochová o přístupu bank ke zbrojařům

Foto: twitter.com/GeneralStaffUA

Česko rozjelo iniciativu na nákup munice pro ukrajinskou armádu (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Snažíme se vysvětlovat občanům, že vlastenectví není nenormální. Že naopak za tuhle zemi umírali lidé, již ve válkách bojovali ve prospěch naší svobody, říká v rozhovoru ministryně obrany Jana Černochová.

Česko i dva roky po útoku Ruska na Ukrajinu pomáhá dál Kyjevu. V těchto týdnech vláda Petra Fialy rozjela mezi západními spojenci iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu, aby se mohla dál bránit.

Podle ministryně obrany Jana Černochové (ODS) by se ale měla zlepšit i ochota bank podporovat tuzemský obranný průmysl. „Pokud se tato překážka neodstraní, tak Evropa není schopná být konkurenceschopná výrobě v Rusku. A pokud chceme válku na Ukrajině vyhrát, a já ji vyhrát chci, tak se musíme nad sebou zamyslet,“ řekla Černochová v Ptám se já.

Celý rozhovor, který byl pořízen v úterý, si můžete také pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu níže.

Jak se za dva roky války změnila pozice Ruska v OSN? Neposílilo vlastně?

Rusko bohužel neztratilo nic ze svých práv. Což považuji za chybu, protože pokud je Rusko jasným a prohlášeným agresorem i v rámci tribunálu a dále vesele hlasuje a blokuje některá rozhodnutí, i třeba ta, která by mohly činit země ve prospěch Ukrajiny, tak něco v pořádku není.

Takže Rusko by nemělo v tuhletu chvíli být stálým členem Rady bezpečnosti OSN s právem veta?

Mělo by mít pozastavené členství. Protože je jasným prohlášeným agresorem, a to nezávislou organizací, mezinárodním soudem.

Videorozhovor s ministryní obrany Janou Černochovou.Video: Seznam Zprávy

Není na jednu stranu strašné to, když dva roky po začátku téhle fáze války na Ukrajině slyšíme od lídrů západních zemí, že je potřeba nastartovat zbrojní výrobu?

Je to hrozné. A já jsem se včera (rozhovor vznikl v úterý - pozn. red.) zdravě vytočila, protože jsem měla pozvané zbrojaře na Ministerstvu obrany, bylo jich tam kolem 15. Byli tam i zástupci dalších firem. A diskutovali jsme tam, jestli se přístup bank podnikajících v Česku zpravidla se zahraničními matkami zlepšil. Protože tam je zakopaný pes.

Zlepšil?

Nezlepšil. Naopak mají pocit, že některé banky mají restrikce ještě přísnější. (…) Pokud se tato překážka neodstraní, tak Evropa není schopná být konkurenceschopná výrobě v Rusku. A pokud chceme válku na Ukrajině vyhrát, a já ji vyhrát chci, tak se musíme nad sebou zamyslet.

Když jsem se dozvěděla, že opravdu k žádnému zásadnímu zlepšení nedošlo, tak jsem se rozhodla, že si tohle opravdu vezmeme s panem ministrem Stanjurou a premiérem Fialou jako zásadní téma do všech orgánů Evropské unie a budeme se snažit to tlačit, protože pak bychom nemuseli shánět munici ve třetích zemích.

A máte plán, co s tím?

Třeba můžeme dávat nějaké záruky. Problém je, že bohužel české zbrojní firmy nemají otevřené ani standardní účty. Banky jim neposkytnou provozní nebo překlenovací úvěry. Nebo jim neumožní, aby posílaly takzvané hladké platby za vojenský materiál, nebo jim znemožňují platbu třeba do některých zemí, jako je Ukrajina, anebo z Ukrajiny do Česka.

Jak moc už dokázaly české zbrojní firmy navýšit svoji kapacitu výroby od roku 2022?

U jedné z těch společností, která se zabývá výrobou munice, je to dvakrát víc. U další společnosti, která se zabývá také výrobou munice, ale i výrobou těžké vojenské techniky, automobilů, to dokonce snad bylo čtyřikrát navýšené.

Je prostor ještě pro další navýšení?

Když se překonají ty překážky mezi bankami, tak bude mít celá řada firem také možnost získat finanční prostředky na to, aby expandovaly. (…) Trošku si to vykládám tak, že v tom možná není vždycky jenom dobrý úmysl. Řada těch bank má zahraniční matky v zemích, které také mají zbrojní výrobu. A vím od našich firem, že někdy je politika těchto bank taková, že netouží po tom, aby vznikla na evropském trhu další konkurence.

Takže máte pocit, že to je blokováno z konkurenčních důvodů?

Nechci říkat, že všechny banky to blokují z konkurenčních důvodů, ale že to v některých bankách hraje určitou roli a je to opravdu potvrzené těmi zbrojaři, jsou to jejich zkušenosti.

Které banky to jsou, mi asi neřeknete..?

Nemohu, protože i ty společnosti, které nám dělaly anketu, tak ji dělaly s tím, že jsme jim garantovali, že to bude anonymní. Protože nechceme, a ony si to také nepřejí, aby je někdo potom perzekvoval za to, že jednaly otevřeně.

V Paříži se také včera (rozhovor vznikl v úterý - pozn. red.) posunula iniciativa, kde si Česko vzalo za své, že sežene 800 tisíc kusů munice pro Ukrajinu. Jak to pokračuje?

Pokud by fungoval normálně peněžní trh, mohli jsme zvyšovat kapacity doma, nemuseli bychom jako Česko shánět munici po světě. Naštěstí jsme neseděli s rukama v koutě. Moji kolegové na resortu obrany ty informace mají, kontaktují je i země, kde nějaké muniční zásoby jsou. Česko se rozhodlo, že bude prostředníkem, protože nebudeme čekat se založenýma rukama, chceme něco dělat. Některé země se samy přihlašují.

Dokdy by ta česká iniciativa měla být hotova?

Ta iniciativa neskončí, dokud neskončí válka. Pevně věřím, že i ty země, které teď přispěly, budou chtít pokračovat a pomáhat dál do té doby, než se naše vlastní evropská výroba zvedne a bude tady probíhat standardní cestou. Chtěli bychom vojenský materiál přepravovat na Ukrajinu co možná nejdřív, ale nezáleží to pouze na nás.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka teď vyvolal velké emoce svými slovy o tom, že by bylo namístě zvážit povinné armádní odvody. Je to na pořadu dne?

Není to na pořadu dne, neuvažujeme o tom. A pan náčelník generálního štábu svá slova potom vysvětloval na velitelském shromáždění, kde říkal, že to nebylo myšleno tak, že by prostě zítra byly odvody. Ale že je to jedna z věcí, která by měla v rámci administrativy probíhat. Ale já rozhodně nebudu ministryní obrany, která by tady někomu nařizovala nějaké povinné odvody.

Nejsou Řehkovy výroky občas trochu neuvážené?

Já jsem s náčelníkem generálního štábu na toto téma mluvila. Říkala jsem mu, že je zapotřebí, abychom věci spolu lépe koordinovali i v rámci tiskových výstupů. A věřím, že si z toho náčelník generálního štábu vezme ponaučení. To, že hovoří o věcech, které třeba v té veřejnosti rezonují, je naprosto v pořádku. Ale říkat něco o povinných odvodech, to je něco, co žádný z ministrů vlády Petra Fialy nemá v plánu, nemá to v plánu ani pan premiér a všechny nás to překvapilo.

Byla to chyba, že něco takového veřejně řekl?

Myslím, že vzhledem k množství vystoupení náčelníka generálního štábu to byla jedna z drobných věcí, které bych mu možná mohla vytknout. Ale když to beru komplexně, tak pan náčelník generálního štábu ty věci říká prostě bez obalu.

A není to až moc bez obalu? Přeci jen to občas vyvolává takové mírně panické reakce.

Tak ano, trošku prostě bych někde ubrala. Na druhou stranu si myslím, že bychom neměli lidem zase malovat věci narůžovo, že ta situace prostě kolem nás úplně růžová není. Ale nechceme je děsit. Pan náčelník generálního štábu ví, že je zapotřebí tu rétoriku trošku z tohoto ohledu zmírnit, ale na druhou stranu lidem nelhat. To, že se připravujeme na všechny možné varianty, které mohou nastat, je naprosto v pořádku.

Jak teď vaše spolupráce funguje?

Asi neřeknu žádnou tajnou informaci, že jak pan náčelník generálního štábu, tak já jsme poměrně silné osobnosti, které někdy mohou v některých ohledech v debatách na sebe narazit. Ale je to lepší varianta, než kdybychom byli tichošlápkové, kteří neprosadí pro resort obrany nebo pro armádu věci, které jsme prosadili společně.(…) Chvilku trvalo, než jsme si území vykolíkovali, ale spolupráce funguje dobře.

Jak chcete personálně posílit armádu?

Hledáme všechny možné způsoby. Snažíme se oslovovat vysoké školy, střední školy, dokonce i na některých vysokých školách už dávají možnost participace na aktivních zálohách jako možnost nějakého zápočtu. Stejně tak se snažíme na středních školách oslovovat lidi, aby třeba šli studovat Univerzitu obrany.

Snažíme se vysvětlovat občanům, že vlastenectví není nenormální. Že naopak za tuhle zemi umírali lidé, již ve válkách bojovali ve prospěch naší svobody, naší demokracie. A tohle si myslím, že je problém, protože v průzkumech, když se lidí z mladé generace ptáte, jestli by chtěli participovat na obraně Česka, tak to tak necítí. A tady je zapotřebí, aby se už od školních osnov tyhle věci dostávaly do povědomí, protože po zrušení základní vojenské služby se řada lidí nedostává do žádného kontaktu s vojáky.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované