Hlavní obsah

Nemyslitelné, říká ředitelka k počtu přihlášek na šestileté gymnázium

Hostem Ptám se já byla ředitelka Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Pro české střední školy vypuklo extrémně náročné období. Přes nový elektronický systém jim během února totiž dorazily stovky a mnohdy až tisíce přihlášek na přijímací zkoušky. Stihnou to? A jaké mají s e-přihláškami zkušenosti?

Hostem Ptám se já byla ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Na střední školy letos uchazeči podali asi 150 tisíc přihlášek, z toho 135 tisíc přes nový elektronický systém Cermatu. Přesný počet přihlášených bude znám poté, co ředitelé škol zadají do systému i papírové přihlášky a systém „pročistí“, zejména od duplicitních přihlášek. Stihnout to musí do 29. února. Některé školy jsou přitom doslova zahlcené.

„My jsme mezi těmi školami, které ředitel Cermatu ve vašem pořadu označil jako smrtící, my máme dva tisíce přihlášek,“ uvedla Schejbalová s tím, že v porovnání s loňskem je zájem o studium na pražském Gymnáziu Nad Štolou téměř dvojnásobný. Největší nárůst je u šestiletého studia.

Podle Schejbalové se celkové vyhodnocení přihlášek může ještě protáhnout: „Někteří rodiče k tomu přistoupili chaoticky a ne všechny přihlášky se shodují. Třeba nyní ráno jsem objevila v systému zadanou přihlášku na první školu, kde my jsme uvedeni na třetím místě. Ale my tady tu papírovou přihlášku nemáme. Takže se spíš obávám, až to toho 29. února všichni vyčistíme a pustíme do Cermatu, že se tam najde spousta věcí, které nebudou ladit. A bude se to muset ještě možná další týden řešit.“

Jaká slabá místa se v systému elektronických přihlášek zatím ukázala? A jak budou letos střední školy kapacitně stačit zájmu žáků o studium?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Kolik k vám na gymnázium letos přišlo přihlášek k přijímacímu řízení?  My jsme mezi těmi školami, které ředitel Cermatu ve vašem pořadu označil jako smrtící, my máme opravdu dva tisíce přihlášek. – Jaký je to nárůst oproti loňsku? – Je to skoro dvojnásobek. Už jsme našli 50 přihlášek, které byly podány duplicitně, takže doufám, že se to aspoň o desítky sníží.

3:00 Musíme zpracovat přihlášky do 29. února a poslat je Cermatu už vyčištěné od duplicit a hlavně tam musíme vyznačit žáky, kteří mají nějaké uzpůsobení podmínek. A to mají rodiče zaškrtnout a předložit tam k tomu dokument pedagogicko-psychologické poradny, ne vždy se jim podaří to přiložit do té správné kolonky. Takže hledáme mezi všemi přílohami.

3:30 A ještě musíme zkontrolovat ukrajinské žáky, kteří mají takzvané vízum strpění a mohou požádat o prominutí zkoušky z českého jazyka a nahrazení rozhovorem a o matematiku v ukrajinštině.

4:00 Kolik na to máte lidí? – Bohužel není koho vyčlenit, protože na škole mám jednu sekretářku, která nemá na starosti jenom tohle. Takže na tom pracuje ta chudinka sekretářka, moje paní zástupkyně a já. Je to teď opravdu hodně práce.

6:00 Jak celkově hodnotíte elektronický systém přihlášek? – Jsem ráda, že ten systém byl zaveden. My jsme po tom dlouho volali. I přes ty porodní bolesti, které má, je to ulehčení.

6:30 Kdybychom mohli už od začátku prohlížet přihlášky a kontrolovat je, tak bychom nebyli teď v takovém stresu, spuštěno to bylo teprve minulý týden. Na druhou stranu zase ten systém trochu uchránil právě sekretářku, protože dříve rodiče nosili přihlášky osobně a stáli tady fronty.

7:00 Jsem moc ráda za odvahu, kterou Cermat měl a šel do toho. Protože mohli v okamžiku, kdy se zrušilo výběrové řízení, říct, že výběrové řízení je zrušeno, letos se digitálně přijímat nebude a bude to až někdy. A my máme zkušenost třeba s registrem žáků, který se tímto způsobem přes výběrová řízení řeší na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy už nějakých devět let a dosud není. (…) Spíš by měla veřejnost Cermatu poděkovat za to, že se do toho pustili. A i když je to pro nás nyní komplikované, protože je to spouštěno postupně, pořád je to pro školy lepší než papírový systém.

8:00 Vidíte tam nějaká slabá místa do budoucna? – Jsou tam tři přihlášky na každou školu. A obávám se, že někteří rodiče k tomu přistoupili chaoticky a ne všechny přihlášky se shodují. Třeba jsem objevila v systému zadanou přihlášku na první školu, kde jsme uvedeni na třetím místě. Ale my tady tu papírovou přihlášku nemáme. Takže já se spíš obávám, až to toho 29. února všichni vyčistíme a pustíme do Cermatu, že se tam najde spousta věcí, které nebudou ladit. A bude se to muset ještě možná další týden řešit.

10:00 Očekáváte, že by třeba mohl nějak výrazněji odpadnout počet odvolání? – To očekávám, protože v minulosti se rodiče odvolávali proto, že na volná místa jsme mohli přijmout pouze ty, kteří projevili zájem. To znamená, že podali odvolání s tím, že mají zájem o umístění svého dítěte v případě, že se uvolní místa. (…) Toto už odpadlo a odvolání je možné pouze v případě, že najdou nějaké pochybení.

15:30 Na přijímací testy z Cermatu existuje celá řada přípravných kurzů, které jsou poměrně drahé, a když žáci ty kurzy absolvují, jejich šance u nich uspět je výrazně větší, protože se prostě chystají na ten systém testování. Jak tohle vnímáte? – Rozhodně nesouhlasím s tím, co se říká, že ty testy netestují to, co se učí na základní škole. Testují to, co se učí na základní škole, protože musí vycházet z rámcových vzdělávacích programů. Co je pravda, tak ty testy jsou koncipovány jinak než třeba různé testy nebo zkoušení na základních školách. Žáci se musí naučit strategii vyplňování testů.

16:00 Tu strategii se mohou naučit třeba v doučovacích kroužcích na základní škole. To, že se z doučování stal velký byznys, je pravda. Úplně se mi to nelíbí. A proto my nepořádáme přípravné kurzy, protože si myslím, že tohle je věc, která se prostě nedělá.

17:00 A jak vidíte letošní kapacity středních škol?  Praha zvýšila počty žáků na gymnáziích, takže situace by mohla být trošku lepší. Rovněž se vyřeší to, že 15. května budou všichni vědět, kdo se dostal a nedostal. Nebudou čekat na volná místa, takže odpadne to, aby oběhávali školy, které dělají druhá kola.

17:30 Na druhou stranu – a vidím to na těch přihláškách – ne všichni, kteří se hlásí na gymnázium, na to mají znalosti. Pokud se vám na víceleté gymnázium hlásí dítě, které má v šesté sedmé třídě trojky, tak určitě nemá na to, aby studovalo gymnázium. Možná by bylo dobré, aby si někteří rodiče uvědomili, že ani přípravné kurzy dítě nepřipraví na přijímací zkoušky. A někdy ty přijímací zkoušky žáky stresují. Mně je líto dětí, které se umístí někde na pozicích úplně vzadu. Myslím, že to musí strašně srazit jejich sebevědomí.

20:00 Přihlášek letos bylo víc, než Cermat původně očekával. Hlásí se i deváťáci z loňska? – Myslím, že loňští deváťáci budou v řádu jednotek. Kde vidím největší nárůst, je šestileté gymnázium, kde my přijímáme 30 žáků a máme 900 přihlášek. To je opravdu nemyslitelné.

20:30 A jak jsem třeba s některými rodiči i loni mluvila, protože loni byl také velký nárůst do toho šestiletého gymnázia, tak oni mi řeknou, že to jdou zkusit, že když se to dítě dostane, tak budou mít za dva roky klid, a když se nedostane, tak si aspoň udělá přijímací zkoušky nanečisto zdarma. Zahltilo nás to neskutečným způsobem. A ten nárůst na šestileté gymnázium, jak jsem mluvila s kolegy tady v Praze, je víc než dvojnásobný oproti loňsku.

21:30 V politickém diskurzu často zní, že by to mohlo být až pět přihlášek na střední. Souhlasíte? – Pokud by se měl zvýšit počet přihlášek, tak nechť vyndají přijímací řízení ze správního řádu. Neskutečně to zahlcuje školy. My na to nemáme kapacitu, my nemáme žádné studijní oddělení. (…) Pokud by bylo pět přihlášek, tak si nedokážu představit, jak bychom to v tomto režimu zvládli.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované