Hlavní obsah

„Boží hněv“ nad Vysočinou. Když padalo kamení z nebe

Foto: archiv Jaroslava Mareše

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Článek

Nevysvětlený úkaz na Vysočině, který zaznamenali tehdejší obyvatelé i kronikáři, dal vzniknout legendám o nebeském ohni i příchodu anděla bojujícího proti nájezdníkům. Vše spojuje jedna událost z počátku třicetileté války.

Boží trest v podobě padajícího kamení a nebeského ohně. Tak si lidé vysvětlovali záhadný úkaz, ke kterému došlo počátkem 17. století na Vysočině a který dodnes nemá jasné vysvětlení. A navíc je spojován s jednou místní legendou.

U obce Jimramov na Vysočině se podle dochovaných svědectví objevilo něco, co místní popsali jako podivné mračno. A uvnitř něj podivný nápis, kterému ale nerozuměli. Psal se 11. červen 1619 a většina venkovanů byla negramotná. Takže jestli se na nebi opravdu objevil nějaký nápis, už dnes nelze zjistit.

„Ale máme tady stopu ze Žďáru nad Sázavou, protože v souvislosti s touto událostí se tam po roce 1619 údajně objevila jakási zázračná bytost,“ připomíná v podcastu Skutečné české záhady novinář Jaroslav Mareš. Podle místní pověsti šlo o anděla, který pomáhal mnichům v boji proti Švédům za třicetileté války.

Legenda praví, že při rekonstrukci klášterního kostela byly nalezeny kosti „podivuhodné velikosti a při nich meč a štít“. Zatímco jedni připisovali ostatky onomu andělovi, podle jiných mohlo jít naopak o statného tajného templáře.

+4

Tajemno obestírá nejen tuto pověst, ale i stavbu, která je na dohled od žďárského kláštera. Na Zeleném vrchu stojí poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, jehož autorem je Jan Blažej Santini Eichel. A o kostelu se vypráví, že je zázračným zdrojem boží síly.

Obě pověsti však mají nejspíš stejný původ. A tím je právě ona událost u Jimramova. Tajemné mračno, hřmění a padající hořící kamení z nebe byl s největší pravděpodobností meteorit. Ten se v atmosféře rozpadnul a jeho části dopadly na zemský povrch.

Poslechněte si předchozí díl:

Dobové záznamy totiž hovoří o celkem třech kusech čehosi, co místní označili za zvonovinu. Objekt se rozpadl nad Jimramovem a tři jeho úlomky padaly směrem na sousední obec Odranec. Dva úlomky místní našli, ten třetí zmizel kdesi za lesem ve směru na Žďár.

Okolí žďárského kláštera, Odranec i Jimramov při pohledu na mapu pojí téměř dokonalá přímka. Je tak možné, že ten třetí dosud nenalezený úlomek mohl dopadnou až někde u Žďáru nad Sázavou.

„Mniši to mohli považovat za zázračnou událost, která by jim naznačila, že by na tom místě měli postavit nějakou svatyni, která by dopad Božího tělesa měla navždy připomínat,“ říká Jaroslav Mareš o kostele sv. Jana Nepomuckého. Kdesi v jeho základech se tak může skrývat poslední kus meteoritu.

Proč byly zničeny jediné důkazy, které by pomohly událost rozluštit? A kdo zaznamenal svědectví vesničanů?

Poslechněte si třetí díl nové série v přehrávači v úvodu článku.

Skutečné české záhady

Podcastová série Josefa Klímy a Jaroslava Mareše o vyřešených i nevyřešených případech naší historie.

Odebírejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované