Hlavní obsah

Šťastný podcast: ANO vyhlásilo válku České televizi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o České televizi a Slovensku.

Reklama

Článek

Petr Dvořák bude mít konečně klidné spaní. Bývalý generální ředitel ČT o víkendu skončil v čele veřejnoprávní televize a po 12 letech mu tak v šest ráno nezazvoní telefon se stížností, proč ČT24 živě nevysílala zrovna tu a onu tiskovou konferenci. Odteď si na to bude muset zvykat Jan Souček a jeho nový šéf zpravodajství Petr Mrzena – a co všechno si užijí, dokládá Jindřich Šídlo na vlastních zkušenostech z postu vedoucího domácího zpravodajství v České televizi.

„Všichni trpěli obsesí, že se pořád musí vidět v televizi a nejlépe živě. Takže mi volali různí politici a říkali ‚proč jste nevysílali moji tiskovou konferenci?‘ a já jsem jim odpovídal ‚jednak o tom nerozhoduju a jednak to tam běželo před 20 minutami‘, na což jsem dostal odpověď ‚ale proč to neběželo před 40 minutami živě?!‘. Nejvíc aktivní v tomhle byli v roce 2010 sociální demokraté a Jiří Paroubek byl v televizi v podstatě furt – což také voliči ocenili tím, že mu místo 35 % dali nakonec 22,“ vzpomíná Šídlo.

Česká televize se dostala do hledáčku i druhé části našeho zábavného podcastu, která se věnuje sociálním sítím. Na nich totiž vyhlásili členové stínové vlády hnutí ANO České televizi válku a rovnou proti ní vytáhli.

Ale nebyla to jen slovenská volební noc, která zapříčinila výpady členů hnutí ANO proti ČT. Třeba poslanci Patrik Nacher, Jaroslava Pokorná Jermanová a někteří další kritizovali na sociálních sítích (stejně jako Andrej Babiš přímo v Poslanecké sněmovně) zvyšování koncesionářských poplatků.

„Všichni poslanci ANO lavinově sdíleli článek z Lupa.cz s titulkem Vláda nechce zvyšovat televizní poplatky, prohlásil ministr kultury z 3. 7. 2022. Podezřívám poslance ANO, že dostali link na tenhle článek ve své whatsappové skupině s nařízením, aby ho sdíleli,“ uvažuje Tereza Povolná.

Seříznout peníze ČSÚ, jsou moc dobří

Ve Šťastném podcastu jsme probrali i síťové reakce na průběh slovenských voleb. Mnohé z nich se kvůli dlouhému sčítání hlasů týkaly třeba i toho, že opravdovým vítězem slovenských – potažmo jakýchkoliv zahraničních – voleb je Český statistický úřad. S tímto názorem ovšem Šťastný podcast rozhodně nesouhlasí.

„Myslím, že Český statistický úřad nám zásadně kazí zábavu z voleb. Tady to máme za tři hodiny spočítané, ani to nezačne být vzrušující a pak prostě jdeme na večeři, jako by se nic ani nestalo. Já bych financování ČSÚ seřízl, protože jsou moc dobří – tak na nich pojďme ušetřit,“ krčí rameny Konstantin Sulimenko.

Probrali jsme samozřejmě i další reakce ze sítí, útoky všemožného charakteru i naše nápady, jak to teď v ČT i na Slovensku bude vypadat. Tak si nezapomeňte pustit celý díl Šťastného podcastu v přehrávači v úvodu článku nebo ho začněte odebírat ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované