Hlavní obsah

Šťastný podcast: Kamiony a nenávist. V čem nás Slovensko dokáže předčit?

Foto: Michal Turek

Šťastný rozhovor s moderátorkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou.

Reklama

Článek

Dnešní Šťastný podcast je trochu jiný. Ale zároveň neméně zábavný. Místo klasického satirického povídání vám dnes nabízí česko-slovenský střet – Jindřich Šídlo zpovídá slovenskou novinářku a moderátorku deníku SME Zuzanu Kovačič Hanzelovou.

A navzájem se rozhodně nešetří. Třeba na otázku, v čem je Slovensko lepší než Česko, odpovídá Kovačič Hanzelová bez zaváhání: „V nenávisti. A taky v tom, že u nás kamiony nesmějí předjíždět na dálnicích.“ Když ale padla otázka obráceně, tedy v čem víc boduje Česko, dostalo se i na vážnou odpověď.

„Vy jste dokázali lépe vybudovat instituce, ať už jde o Ústavní soud, státní zastupitelství, nebo i ombudsmana, což nás myslím dodnes rozlišuje. Máme toho spoustu společného, ale my jsme v devadesátých letech měli Vladimíra Mečiara, který celé Slovensko zdevastoval, a z toho jsme se museli dlouho vzpamatovávat,“ vysvětluje novinářka.

Šťastný rozhovor se Zuzanou Kovačič Hanzelovou - videoverzeVideo: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Ať jsou Češi méně rasističtí

Dvojice moderátorů spolu řešila i to, proč jsou mezi Čechy a Slováky stále tak skvělé vztahy. „Na světě neexistuje stát, který by se v takovém klidu a tak kultivovaně rozdělil. Myslím, že na to často zapomínáme,“ říká Kovačič Hanzelová.

„Zvlášť když se 500 kilometrů od našich hranic střílelo,“ dodává Šídlo s poukazem na rozpad Jugoslávie.

Existuje tedy vůbec něco, co lze slovenskýma očima na Česku vnímat negativně? Podle Zuzany Kovačič Hanzelové by se jedno takové téma najít mohlo.

„Strašně bych vám přála, abyste nebyli takoví rasisti,“ říká otevřeně slovenská novinářka, „třeba vůči Romům jste větší rasisti než Slováci a my máme tu situaci o dost náročnější. Oběma našim zemím bych chtěla popřát, aby vystrčily hlavu ze zadku a zjistily, že existují i jiné kultury, které tu s námi žijí.“

V odlehčeném rozhovoru se toho samozřejmě dozvíte mnohem víc – třeba jak Slovensko snáší novou vládu nebo které poslance ze slovenského parlamentu stojí za to sledovat, pokud se chcete pořádně zasmát. Záznam celého rozhovoru, který se nahrával živě v Divadle X10, si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované