Hlavní obsah

Šťastný podcast: Šídlo, Sámo, Soros. Pravda, o které řetězové maily mlčí

Foto: Profimedia.cz

Osazenstvo Šťastného podcastu tentokrát vypráví své oblíbené dezinformace.

Reklama

Článek

Jaké jsou naše nejoblíbenější dezinformace a řetězové maily? A souvisí pečení u Babišů se záhadnými ztrátami psů? O tom v aktuálním Šťastném podcastu mluví Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Jak už jsme zmiňovali v aktuálním díle Šťastného pondělí, dezinformace šířené řetězovými e-maily dokázaly v několika případech ovlivnit průběh důležitých voleb – například e-maily o Drahošovi a islámských uprchlících z prezidentských voleb 2018 nebo hoaxy, které spojovaly Schwarzenberga a rušení Benešových dekretů v roce 2013.

Jenže jak vzpomíná Jindřich Šídlo ve Šťastném podcastu, první e-mailová smršť, která rozhodla české volby, proběhla ještě dřív.

„V posledním kole prezidentské volby 2003 kandidoval proti Václavu Klausovi Jan Sokol – mimořádně vzácný člověk, disident, profesor na Karlově univerzitě. Měl nějakou složitou rodinnou historii, jeho tatínek tuším přijal za druhé světové války nějaké německé vyznamenání, aby někoho zachránil. Samozřejmě že ta historka byla složitější a sám Jan Sokol s tím neměl vůbec nic společného, ale tehdy to kolovalo jako e-mail a jeho šiřitelé ho posílali do všech redakcí, ale i těm poslancům a senátorům, kteří tenkrát prezidenta volili.“

Pak ale existují dezinformace, které jsou možná méně sofistikované, ale o to víc kreativní. A ty jsme v podcastu o řetězových mailech taky nemohli opomenout.

„Existuje článek na jednom dezinformačním webu, který se na konci titulku ptá: ‚proč má Praha a Vídeň tak blízko Izraeli?‘“ popisuje scénárista Konstantin Sulimenko, „kdybyste to nevěděli, tak je to přibližně proto, že když přišel někdy v šestém nebo sedmém století Praotec Čech do českých zemí, tak nepřišel do prázdné země, ale do říše kupce Sáma, což nebyl francký kupec, ale obchodník z Izraele, který s Praotcem Čechem uzavřel dohodu a od té doby jsou Češi v područí Židů“.

„Já mám zkušenosti i s milými a vřelými řetězovými e-maily. Moje babička mi přeposílala třeba věci s předmětem Fd: srdíčko srdíčko nejkrásnější video, neskutečné a patnáct vykřičníků. Nebo Fd: nemoc pomlčka zajímavý názor lékaře, i když tady už to zavání lehce něčím dezinformačním,“ přidává své zážitky Ondřej Lasák, producent Šťastného pondělí.

Pusťte si aktuální Šťastné pondělí

V druhé části našeho podcastu věnované sociálním sítím politiků pokračujeme ve sbírání bizarních momentů z kampaní kandidátů na prezidenta. Třeba minulý týden sdílel Andrej Babiš svůj pořad Čau lidi, kde účinkoval i jeden netypický host – jeho manželka Monika Babišová.

„Babiš něco vypráví a Monika za ním kmitá v kuchyni, myje dřez, občas mu utáhne zástěrku, je to celé roztomilé. A Andrej tam říká, jak pije vaječňák z Pumpy. Myšleno z jeho Pumpy, ne z nějaké náhodné benzínky,“ popisuje analytička hrůzy na sociálních sítích Tereza Povolná.

Dnes máme opravdu informacemi nabitý díl – zjistíte, proč to podle Babiše „pohnojili“ jeho marketéři, který řetězový e-mail byl o Jindřichu Šídlovi, nebo jací vysoce postavení politici šířili na svých sociálních sítích kdysi úplné bludy.

Poslouchejte Šťastný podcast v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované